Share the story
Δημοσίευση στο News Hub

Από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Georgia
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η αύξηση της φορολογίας στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αυξάνει τις πωλήσεις των τσιγάρων
Η αύξηση των φόρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε μια προσπάθεια να ελαττωθεί το άτμισμα, μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο να αγοράζει περισσότερα παραδοσιακά τσιγάρα, από ό,τι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Για κάθε 10% αύξηση των τιμών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι πωλήσεις αυτών μειώνονται κατά 26%  ενώ οι πωλήσεις των παραδοσιακών τσιγάρων ανεβαίνουν κατά 11% .
Η ερευνητική ομάδα, οικονομολόγοι από έξι πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Πολιτικών Μελετών Andrew Young του Georgia State University, εξέτασε τα στοιχεία Nielson Retail Scanner από 35.000 λιανοπωλητές σε εθνικό επίπεδο κατά τα έτη 2011 έως 2017. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών αυτή την εβδομάδα.
"Αν και οι ασθένειες που σχετίζονται με το άτμισμα αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία, τα τσιγάρα συνεχίζουν να σκοτώνουν περίπου 480.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο και αρκετές ανασκοπήσεις υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν λιγότερα τοξικά και είναι ασφαλέστερα για μη εγκύους ενήλικες", δήλωσε ο Erik Nesson από το πανεπιστήμιο στο Ball State και συν συγγραφέας της μελέτης. "Συνεπώς, η εξισορρόπηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και παραδοσιακών τσιγάρων θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής".
Είκοσι πολιτείες στην Αμερική εφαρμόζουν φορολόγηση πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από τον Ιανουάριο του 2020, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την τιμή αυτών των προϊόντων. Επιπλέον, το Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης ενός  ομοσπονδιακού φόρου επί των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η Επιτροπή Μεθόδων και Πόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες  United States House Ways and Means Committee ενέκρινε φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με διμερή στήριξη τον Οκτώβριο του 2019, ο οποίος καθόρισε το φόρο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κατά αναλογία με τον Εθνικό φόρο επί των κανονικών τσιγάρων.  
Η προοπτική ενός εθνικού φόρου προκαλεί ανησυχία στον συν-συγγραφέα της μελέτης Michael F. Pesko από το Georgia State University.
"Εκτιμούμε ότι για κάθε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο που δεν αγοράζεται πλέον ως αποτέλεσμα της φορολόγησης, αγοράζονται επιπλέον 6.2 πακέτα τσιγάρων", δήλωσε. "Ο αντίκτυπος της φορολόγησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη δημόσια υγεία σε αυτή την περίπτωση, είναι προφανώς αρνητικός." 
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν το 3% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2017. Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στους έφηβους αυξήθηκε ακόμη ταχύτερα, με σχεδόν το 27,5% των μαθητών γυμνασίου να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2019. Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη "Οι Επιπτώσεις των Φόρων στο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο στις Τιμές και την Κατανάλωση: Στοιχεία από το Retail Panel Data," από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών. Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από έξι οικονομολόγους: τον Dr. Erik Nesson στο Ball State University, τον Dr. Nathan Tefft στο Bates College, τον Dr. Michael Pesko στο Georgia State University, την Dr. Catherine Maclean στο Temple University, τον Dr. Charles Courtemanche στο University of Kentucky, και τον Dr. Chad Cotti στο University of Wisconsin Oshkosh.
 
 Vaporesso Degree