Share the story
24 Σεπτεμβρίου 2019
Τα νέα δεδομένα που δημοσιεύονται σήμερα από τη Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH) δείχνουν ότι καθώς ο αριθμός των ατμιστών αυξάνεται και ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται, υπάρχουν σήμερα περίπου τόσοι ατμιστές όσοι καπνιστές. Το 2019 εκτιμάται ότι 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι ατμίζουν στη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με 7,2 εκατομμύρια καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018.
Το ποσοστό των ατμιστών που είναι πρώην καπνιστές εξακολουθεί να αυξάνεται, φθάνοντας το 54,1% το 2019, με κύριο λόγο η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων να είναι η βοήθεια ως προς την διακοπή (31%) και η αποτροπή επιστροφής στο κάπνισμα (20%). Μόνο το 0,8% των μη καπνιστών είναι αυτή τη στιγμή ατμιστές και οι μη καπνιστές που έχουν ατμίσει λένε ότι το έκαναν μόνο για να το δοκιμάσουν (73%).
Ένα φθίνον ποσοστό, 39,8%, των ατμιστών επίσης καπνίζουν (διπλή χρήση). Ο κύριος λόγος που δίνουν οι σημερινοί καπνιστές για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι η μείωση του καπνίσματος(21%), η εξοικονόμηση χρημάτων σε σύγκριση με το κάπνισμα (16%) και στη συνέχεια η διακοπή του καπνίσματος (14%).
Η Ann McNeill, Καθηγητής εξάρτησης από τον καπνό στο King's College του Λονδίνου, και κύρια συγγραφέας της ανεξάρτητης αξιολόγησης αποδείξεων για τα  ηλεκτρονικά τσιγάρα του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε:
έρευνα της ASH Smokefree GB είναι η μεγαλύτερη έρευνα που διεξάγεται για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρέχοντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το πώς εξελίσσεται το άτμισμα στη Βρετανία. Περισσότεροι από τους μισούς ενεργούς ατμιστές είναι πρώην καπνιστές σε σύγκριση με μόνο το ένα τρίτο το 2014. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σταματήσουν όλοι οι ατμιστές το κάπνισμα, διότι διαφορετικά εξακολουθούν να εκτίθενται στους σοβαρούς κινδύνους από ασθένειες και αναπηρίες που προκαλούνται από το κάπνισμα. Το άτμισμα δεν είναι ακίνδυνο, αλλά είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει σχεδόν 100.000 ανθρώπους το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.”
 Ένα υψηλότερο ποσοστό των πρώην καπνιστών που δοκίμασαν το άτμισμα πλέον δεν ατμίζει (13,3%) σε σχέση με τους τωρινούς ατμιστές (11,7%). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια πρώην καπνιστές που δοκίμασαν το άτμισμα, αλλά δεν είναι πλέον καπνιστές, σε σύγκριση με μόλις 2 εκατομμύρια πρώην καπνιστές (1,95 εκατομμύρια) που είναι σήμερα ατμιστές.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πλέον το πιο δημοφιλές βοήθημα διακοπής του καπνίσματος και έχει αποδειχθεί ότι έχουν σχεδόν διπλάσια επιτυχία στην βοήθεια διακοπής, σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης, όταν χρησιμοποιείται με ψυχολογική υποστήριξη στις κλινικές διακοπής καπνίσματος. Από τα στοιχεία των ερευνών προκύπτει επίσης ότι όταν αγοράζονται στον πάγκο των καταστημάτων και χρησιμοποιούνται εκτός κλινικού περιβάλλοντος, συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της συχνότητας καπνίσματος, παραδίδοντας δεκάδες χιλιάδες επιπλέον άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα ετησίως.
Η Deborah Arnott, Διευθύνων Σύμβουλος της ASH δήλωσε:
"Παρότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πλέον η πιο δημοφιλής βοηθητική μέθοδος διακοπής καπνίσματος, η έρευνά μας διαπιστώνει ότι το 2019 πάνω από το ένα τρίτο των καπνιστών δεν έχει δοκιμάσει ποτέ το άτμισμα. Καθώς η Stoptober ξεκινάει, ενθαρρύνουμε τους καπνιστές που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να το δοκιμάσουν. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν αποδειχθεί μια πολύ αποτελεσματική βοήθεια για τους καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα, είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος."
Ωστόσο, η ASH εκφράζει την ανησυχία της παρά τον αυξανόμενο αριθμό των καπνιστών που προσπαθούν να ατμίσουν. Τα πρόσφατα νέα σχετικά με την εμφάνιση μιας σοβαρής ασθένειας των πνευμόνων που σχετίζεται με το άτμισμα στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν τους ατμιστές  πίσω στο κάπνισμα. Οι ατμιστές ή όσοι σκέφτονται να ατμίσουν πρέπει να καθησυχαστούν καθώς υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μια σειρά ευρωπαϊκών κανόνων από τον ρυθμιστή των φαρμάκων μας, το MHRA. Το MHRA παρακολουθεί επίσης τις ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω του συστήματος κίτρινων καρτών του, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπίσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται στις ΗΠΑ.
Η Deborah Arnott, Διευθύνων Σύμβουλος της ASH δήλωσε:
«Το ξέσπασμα της ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προφανώς ανησυχητικό, αλλά φαίνεται να συνδέεται με την κακή χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων για χρήση παράνομων ναρκωτικών. Τίποτα παρόμοιο με αυτό δεν έχει βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα, όπου υπάρχει κατάλληλο ρυθμιστικό σύστημα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη στις ΗΠΑ. Οι ατμιστές δεν πρέπει να επιστρέψουν, λόγω φόβου, στο κάπνισμα εξαιτίας των ειδήσεων που αφορούν την ασθένεια που σχετίζεται με το άτμισμα στις ΗΠΑ. Ούτε οι καπνιστές πρέπει να κολλήσουν στο κάπνισμα και να μην στραφούν στο άτμισμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν μόνο νόμιμα ατμιστικά προϊόντα που αγοράζονται από αξιόπιστους προμηθευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι παράνομα μη ελεγμένα προϊόντα προερχόμενα από το διαδίκτυο."
Caliburn Uwell