Share the story
Ανακοινωθέν του CDC 25/2/2020
Το τελικό για την «EVALI»
"Λόγω της εξάλειψης των περιστατικών από το Σεπτέμβρη του 2019, ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε (ΟΞΙΚΗ ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΗ) ΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ EVALI, το σημερινό ανακοινωθέν είναι το τελευταίο δελτίο δεκαπενθημέρου για την επικαιροποίηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων από την EVALI σε Εθνικό επίπεδο."
Συμπεράσματα:
α) 68 νεκροί και 2807 νοσηλείες εξαιτίας προϊόντων της μαύρης αγοράς με νοθευμένο έλαιο μαριχουάνας από έλαιο βιταμίνης Ε και ΟΧΙ ΑΤΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟ ΑΤΜΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.
Όλοι αυτοί που μήνες παραπληροφορούσαν και παραπλανούσαν εσκεμμένα, κατηγορώντας ΓΕΝΙΚΑ και ΑΟΡΙΣΤΑ το άτμισμα, συνέδραμαν στη δημιουργία αυτών των περιστατικών με τα δυσθεώρητα νούμερα.
Αν από την πρώτη στιγμή οι "ειδικοί" και οι "υπεύθυνοι" είχαν ανακοινώσει με αποφασιστικότητα την αλήθεια με ακρίβεια, είναι δεδομένο ότι θα είχαν σωθεί ζωές.
Η εμπλοκή του ελαίου μαριχουάνας και του ελαίου της βιταμίνης Ε ήταν γνωστή από την πρώτη ΣΥΛΛΗΨΗ των παράνομων παραγωγών τέτοιων προϊόντων αλλά οι Αρχές αποσιώπησαν τα στοιχεία, σε ένα ρεσιτάλ εμπάθειας και μίσους κατά του ατμίσματος.
β) Ας βγει και το δεύτερο συμπέρασμα από αυτά τα περιστατικά:
Στις ΗΠΑ, 13 Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους. Αποτέλεσμα ήταν οι έφηβοι από τις γειτονικές Πολιτείες να προμηθεύονται από εκεί ναρκωτικά για να κάνουν χρήση.
Δυστυχώς, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι έφηβοι είναι πάντα περίεργοι και ευρηματικοί για να βρίσκουν απαγορευμένα για την ηλικία τους προϊόντα: βλέπε αλκοόλ, τσιγάρα, μαριχουάνα.
Πρέπει οπωσδήποτε να συνεκτιμηθεί αυτός ο κορυφαίος παράγοντας όταν ο "προοδευτικός" πολιτικός κουφιοκεφαλάκης θα διανοηθεί να αλλάξει το καθεστώς για τη μαριχουάνα στην Ευρώπη ή την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι θα θερίσουμε θύελλες.
γ) Οι λαλίστατοι "επιστήμονες" που έβγαιναν και σάρωναν τα τηλεοπτικά πάνελ και τα ραδιόφωνα το Σεπτέμβρη προκαλώντας επιστροφή στο κάπνισμα για τους "φρέσκους" ατμιστές, αν ζητούσαν ΣΥΓΓΝΩΜΗ κατόπιν του πορίσματος του CDC, θα κέρδιζαν την εκτίμηση και το σεβασμό.
Αντιθέτως, η "σιγή ιχθύος" επιβεβαιώνει ότι είναι ιδεοληπτικοί, εμμονικοί και αναρωτιόμαστε πολλοί εξ ημών ποια συμφέροντα εξυπηρετούν αλήθεια σε τελική ανάλυση: Της προστασίας της Δημόσιας Υγείας ή των Δημοσίων Σχέσεών τους;
δ) Θυμίζουμε ότι :
1) Στις 22/8/2019 ο Δρ Κωσταντίνος Φαρσαλινός τοποθετείται για το θέμα εντοπίζοντας, σε νοθευμένα με χασισέλαιο προϊόντα, το πρόβλημα των 100 νοσηλειών (μέχρι τότε),
2) Στις 24/8/2019 ο ΣΕΕΠΑ με Δελτίο τύπου καθησυχάζει τους Έλληνες ατμιστές (6 μήνες πριν το "τελευταίο ανακοινωθέν του CDC),
3) Από τις 26/8/2019 κι έπειτα, με δεδομένα από Πολιτεία σε Πολιτεία ο κάνουμε ρεπορτάζ πρακτικά για να αντικρούσουμε τα δημοσιεύματα παραπλάνησης στον ελληνικό τύπο.
Για να θυμόμαστε και να επισημαίνουμε το ΠΟΙΟΙ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ «EVALI»
Το CDC, η FDA Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα κρατικά και τοπικά τμήματα υγείας και άλλοι κλινικοί και δημόσιοι υγειονομικοί συνεργάτες διερευνούν μια εθνική έξαρση κρουσμάτων πνευμονοπαθειών που σχετίστηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή τα προϊόντα ατμίσματος (EVALI).
Γενική εικόνα
• Το CDC, η FDA και οι κρατικές υγειονομικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στον εντοπισμό της αιτίας του EVALI.
• Οι επισκέψεις στα τμήματα  έκτακτων περιστατικών (ED),που σχετίζονταν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή τα ατμιστικά προϊόντα, συνεχίζουν να μειώνονται, αφού αυξήθηκαν απότομα τον Αύγουστο του 2019 και κορυφώθηκαν το Σεπτέμβριο.
• Τα εθνικά και κρατικά δεδομένα από τις αναφορές των ασθενών και οι εξετάσεις από δείγματα προϊόντων, δείχνουν ότι ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ή ατμιστικά προϊόντα που προέρχονται από ανεπίσημες πηγές, όπως φίλοι, πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος ή έμποροι στο διαδίκτυο, συνδέονται με τις περισσότερες περιπτώσεις EVALI και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην εκδήλωση.
• Η οξική βιταμίνη Ε συνδέεται στενά με την εκδήλωση EVALI. Η οξική βιταμίνη Ε έχει βρεθεί σε δείγματα προϊόντων που εξετάζονται από την FDA και τα κρατικά εργαστήρια και σε δείγματα υγρών από τους πνεύμονες ασθενών που εξετάζονται από το CDC από πολιτείες σε διαφορετική γεωγραφική θέση. Η οξική βιταμίνη Ε δεν έχει βρεθεί σε υγρό από πνεύμονες ατόμων που δεν έχουν EVALI.
• Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν αρκούν για να αποκλείσουν τη συμβολή άλλων ανησυχητικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων χημικών ενώσεων σε προϊόντα THC ή μη THC, σε ορισμένα από τα αναφερόμενα περιστατικά EVALI.
Το CDC θα συνεχίσει να κάνει συνεχείς ενημερώσεις στις οδηγίες που σχετίζονται με το EVALI, ανάλογα με την περίπτωση.
Όσα γνωρίζουμε
Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων:
• Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2020, έχουν αναφερθεί στο CDC συνολικά 2.807 περιστατικά νοσηλείας EVALI ή θάνατοι και από τις 50 πολιτείες, την περιφέρεια της Columbia και δύο περιοχές στην επικράτεια των ΗΠΑ (Πουέρτο Ρίκο και Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ).
• Έχουν επιβεβαιωθεί εξήντα οκτώ θάνατοι σε 29 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια (ως τις 18 Φεβρουαρίου 2020).
• Οι επισκέψεις στα τμήματα έκτακτων περιστατικών(ED), που σχετίζονταν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή τα ατμιστικά προϊόντα, συνεχίζουν να μειώνονται, αφού αυξήθηκαν απότομα τον Αύγουστο του 2019 και κορυφώθηκαν το Σεπτέμβριο.
• Τα εθνικά δεδομένα ED και η ενεργός αναφορά περιπτώσεων από τα κρατικά υγειονομικά τμήματα σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν απότομη αύξηση των συμπτωμάτων ή των περιστατικών EVALI τον Αύγουστο του 2019, μια κορύφωση το Σεπτέμβριο του 2019 και έκτοτε μια σταδιακή, αλλά διαρκή πτώση.
• Οι λόγοι για τη μείωση είναι πιθανόν πολυπαραγοντικοί και μπορεί να σχετίζονται με τα ακόλουθα:
• Αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον κίνδυνο που συνδέεται με τη χρήση ΤΗC που περιέχεται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή σε προϊόντα ατμίσματος, ως αποτέλεσμα μιας ταχείας αντίδρασης στη δημόσια υγεία.
• Αφαίρεση της οξικής βιταμίνης Ε από ορισμένα προϊόντα.
• Δράσεις επιβολής του νόμου σε ότι αφορά παράνομα προϊόντα.
• Τα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι η οξική βιταμίνη Ε, ένα πρόσθετο που χρησιμοποιήθηκε σε προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος που περιέχουν THC, συνδέεται άρρηκτα με την έξαρση της EVALI.
• Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε δείγματα από 51 περιπτώσεις ατόμων με EVALI από 16 πολιτείες και τα συνέκρινε με δείγματα μιας ομάδας  99 ατόμων χωρίς EVALI για τον εντοπισμό οξικής βιταμίνης Ε, φυτικών ελαίων, μεσαίας αλυσίδας τριγλυκεριδίων (MCT), ελαίου καρύδας, αποσταγμάτων πετρελαίου και τερπένια αραιωτικών υλών.
• Η οξική βιταμίνη Ε ταυτοποιήθηκε σε δείγματα υγρού βρογχοκυψελιδικής έκπλυσης (BAL), δηλαδή δείγματα υγρών που συλλέχθηκαν από τους πνεύμονες, στους 48 από τους 51 ασθενείς με EVALI αλλά δεν βρέθηκε στα δείγματα BAL της υγειούς ομάδας σύγκρισης.
• Δεν βρέθηκαν άλλες τοξικές ουσίες μέσα στο δείγμα BAL σε καμία από τις δύο ομάδες, εκτός από έλαιο καρύδας και λιμονένιο (βρέθηκε 1 από το καθένα σε δύο ασθενείς με EVALI)
• Λόγω της συνεχούς μείωσης των νέων κρουσμάτων EVALI από τον Σεπτέμβριο του 2019 και της ταυτοποίησης της οξικής βιταμίνης Ε ως κύρια αιτία της EVALI, το σημερινό ανακοινωθέν είναι η τελευταία ενημέρωση του CDC σχετικά με τον αριθμό των περιστατικών νοσηλείας από EVALI και των θανάτων σε εθνικό επίπεδο. Το CDC θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στις πολιτείες, ανάλογα με τις ανάγκες, σε ό,τι αφορά την EVALI και θα παρέχει τυχόν ενημερώσεις στη διεύθυνση: www.cdc.gov/lunginjury.
Τι συστήνει το CDC
• Το CDC και η FDA συνιστούν στο κοινό να μη χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα ατμίσματος που περιέχουν THC, ειδικότερα αν αυτά προέρχονται από αμφισβητούμενες πηγές όπως φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον ή διανομείς από το διαδίκτυο.
• Η οξική βιταμίνη Ε δεν πρέπει να μπαίνει πρόσθετη σε κανένα προϊόν ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος. Επιπλέον, δεν πρέπει να προσθέτει κανείς άλλες ουσίες σε προϊόντα οι οποίες δεν προορίζονται από τον κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων που αγοράζονται μέσω καταστημάτων λιανικής πώλησης.
• Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη ως εναλλακτική λύση για τα τσιγάρα, δεν πρέπει να επιστρέψουν στο κάπνισμα. Θα πρέπει να ζυγίζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης εγκεκριμένων από το FDA φαρμάκων για διακοπή του καπνίσματος. Εάν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, θα πρέπει να μεταβούν τελείως από τα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να μην συμμετάσχουν σε παρατεταμένη περίοδο διπλής χρήσης και των δύο προϊόντων που καθυστερούν την πλήρη διακοπή του καπνίσματος. Πρέπει να επικοινωνήσουν με κάποιον επαγγελματία στον τομέα της υγείας εάν χρειάζονται βοήθεια για να σταματήσουν τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς και εάν έχουν ανησυχίες σχετικά με την EVALI.
• Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος (είτε περιέχουν νικοτίνη είτε περιέχουν THC), δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται από ανήλικους, ενήλικους νεαρής ηλικίας ή γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Όσοι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος προϊόντα καπνού, δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν τη χρήση προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος.
• Η χρήση THC έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, ιδιαίτερα με παρατεταμένη και συχνή χρήση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις είναι να μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος που περιέχουν THC.
• Τα άτομα που εμμένουν στη συνεχή χρήση κάνναβης που οδηγεί σε σημαντική βλάβη ή διαταραχή, θα πρέπει να αναζητήσουν εμπεριστατωμένη θεραπεία από κάποιον επαγγελματία στον τομέα της υγείας.
Βασικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος.
• Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ονομάζονται επίσης συσκευές ατμίσματος, ηλεκτρονικοί ναργιλέδες, στυλό άτμισης, συστήματα δεξαμενών, mods και ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης (ENDS).
• Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ονομάζεται γενικά άτμισμα.
• Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούν με τη θέρμανση ενός υγρού για την παραγωγή ενός αερολύματος που οι χρήστες εισπνέουν στους πνεύμονες.
• Το υγρό μπορεί να περιέχει: νικοτίνη, έλαια τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβινοειδή (CBD) καθώς και άλλες ουσίες, αρτύματα και πρόσθετα. Η THC είναι η ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας που μεταβάλλει τη διάθεση και παράγει αυτό που ονομάζουμε “φτιάξιμo”.
Βασικά στοιχεία για την οξική βιταμίνη Ε
• Η οξική βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται ως πρόσθετο, κυρίως στα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος που περιέχουν THC.
• Η βιταμίνη Ε είναι μια βιταμίνη που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ελαίων, δημητριακών, κρέατος, φρούτων και λαχανικών. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής και σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, όπως κρέμες δέρματος.
• Η οξική βιταμίνη Ε συνήθως δεν προκαλεί βλάβη όταν απορροφάται ως συμπλήρωμα βιταμινών ή εφαρμόζεται στο δέρμα. Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι όταν εισπνέεται οξική βιταμίνη Ε, μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές στην κανονική λειτουργία των πνευμόνων.
Τελευταίες πληροφορίες
• Ως τις 3 Δεκεμβρίου 2019, το CDC αναφέρει μόνο περιπτώσεις νοσηλείας με EVALI και θανάτους από EVALI ανεξαρτήτως νοσηλείας. Το CDC έχει αφαιρέσει μη νοσηλευθέντα περιστατικά από προηγούμενες αναφορές περιπτώσεων. Ανατρέξτε στην ενότητα Αναφορά δημόσιας υγείας για περισσότερες πληροφορίες.
• Ως τις 18 Φεβρουαρίου 2020, έχουν αναφερθεί στο CDC από 50 πολιτείες, την περιφέρεια της Κολούμπια και δύο περιοχές της επικράτειας των ΗΠΑ ( Πουέρτο Ρίκο και Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ), συνολικά 2.807 νοσηλευθέντα κρούσματα πνευμονοπάθειας και θάνατοι που σχετίστηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή το άτμισμα (EVALI).
• Έχουν επιβεβαιωθεί εξήντα οκτώ θάνατοι σε 29 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια (ως τις 18 Φεβρουαρίου 2020).
• Αλαμπάμα, Καλιφόρνια (4), Κονέκτικατ, Ντελάγουερ, Κομητία της Κολούμπια, Φλόριντα (2), Γεωργία (6), Ιλινόις (5), Ιντιάνα (6), Κάνσας (2), Λουιζιάνα, Μασαχουσέτη ), Μίσιγκαν (3), Μινεσότα (3), Μισσισπη, Μισσούρι (2), Μοντάνα, Νεμπράσκα, Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη (4), Όρεγκον (2), Πενσυλβάνια, Τέξας (4), Γιούτα, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον (2).
• Ο μέσος όρος ηλικίας των αποθανόντων ασθενών ήταν τα 49,5 έτη και κυμαινόταν από τα 15-75 έτη (ως τις 18 Φεβρουαρίου 2020).
• Μεταξύ των 2.668 περιστατικών νοσηλείας με EVALI και θανάτων που αναφέρθηκαν στο CDC (ως τις 14 Ιανουαρίου 2020):
• Το 66% ήταν άνδρες
• Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 24 έτη και κυμαινόταν από 13 έως 85 έτη.
• Κατά κατηγορία ηλικιών:
• Το 15% των ασθενών ήταν κάτω των 18 ετών.
• Το 37% των ασθενών ήταν 18 έως 24 ετών.
• Το 24% των ασθενών ήταν 25 έως 34 ετών. Και
• Το 24% των ασθενών ήταν 35 ετών και άνω.
• Για 2.022 νοσηλευόμενους ασθενείς υπήρχαν δεδομένα σχετικά με χρήση ουσιών, εκ των οποίων (ως τις 14 Ιανουαρίου 2020):
• το 82% ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα που περιέχουν ΤΗC. Το 33% ανέφερε αποκλειστική χρήση προϊόντων που περιέχουν ΤΗC.
• Το 57% ανέφερε χρήση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη. Το 14% ανέφερε αποκλειστική χρήση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη.
• Το 50% των ασθενών με EVALI που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα που περιέχουν ΤΗC, έδωσαν στοιχεία για την προέλευση των προϊόντων (ως τις 7 Ιανουαρίου 2020):
• Το 16% ανέφερε ότι απέκτησε προϊόντα μόνο από εμπορικές πηγές (σε ψυχαγωγικές και / ή ιατρικές κλινικές, καπνοπωλεία, καταστήματα ατμιστικών ειδών ή καταστήματα λιανικής πώλησης μέσω διαδικτύου).
• Το 78% ανέφερε ότι απέκτησε προϊόντα μόνο από ανεπίσημες πηγές (οικογένεια / φίλους, διανομείς στο διαδίκτυο ή από άλλες πηγές).
• Το 6% ανέφερε ότι απέκτησε προϊόντα τόσο από εμπορικές όσο και από ανεπίσημες πηγές.
• Το 54% των ασθενών με EVALI που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, έδωσαν στοιχεία για την προέλευση των προϊόντων (ως τις 7 Ιανουαρίου 2020):
• Το 69% ανέφερε ότι απέκτησε προϊόντα μόνο από εμπορικές πηγές.
• Το 17% ανέφερε ότι απέκτησε προϊόντα μόνο από ανεπίσημες πηγές
• Το 15% ανέφερε ότι απέκτησε προϊόντα τόσο από εμπορικές όσο και από ανεπίσημες πηγές.

Αριθμός περιστατικών νοσηλείας από EVALI ή θανάτων που αναφέρθηκαν στο CDC ως τις 18 Φεβρουαρίου 2020
1Blog
 
Ημερομηνίες εμφάνισης συμπτωμάτων και εισαγωγής σε νοσοκομείο για ασθενείς με πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή άτμισμα  - Ηνωμένες Πολιτείες, 31 Μαρτίου 2019 - 15 Φεβρουαρίου 2020
 
2blog

Σχετικά Blogs: Ανακοίνωση για τους Έλληνες ατμιστές από ΣΕΕΠΑ - Τι υποστηρίζει για την υπόθεση με το θάνατο και τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Νέα «επιδημία» στις ΗΠΑ: Πωλούν παράνομες αμπούλες ατμίσματος μαριχουάνας

Βρέθηκε ο «ένοχος» για τους θανάτους από άτμισμα στις ΗΠΑ

"O Αμερικάνικος Σύλλογος για τον Πνεύμονα αγνοεί τις αποδείξεις ότι το άτμισμα λειτουργεί ως εργαλείο διακοπής"

Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: «Πολεμάτε τον λάθος εχθρό»

"Ο πανικός για το άτμισμα αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη δημόσια υγεία"

Το CDC αποσύρει τις προειδοποιήσεις ενάντια στο άτμισμα νικοτίνης από ενηλίκους καθώς οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι για την έξαρση σχεδόν 3.000 κρουσμάτων πνευμονοπάθειας ευθύνονται προϊόντα μαύρης αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων με THC

Ο πανικός γύρω από το άτμισμα μοιάζει τρομακτικά με ξεκίνημα ενός νέου πολέμου κατά των ναρκωτικών

Η επιδημία της παραπληροφόρησης

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παραπλάνησε το κοινό όσον αφορά στους κινδύνους για την υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: έκθεση του CEI

Γιατί το CDC και οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ να αντιδράσουν και να αποτρέψουν το κοινό μόνο από τα παράνομα ατμιστικά προϊόντα τα οποία περιέχουν THC και προέρχονται από τη μαύρη αγορά;

 
Banner Koko pod 2