Share the story
Δημοσίευση στο VICE
Μια νέα αναφορά από τον κορυφαίο οργανισμό της Αγγλίας επιθυμεί να σταματήσει τον πανικό για το άτμισμα ο οποίος έρχεται ακολουθώντας τα χνάρια των Η.Π.Α.
Εν μέσω αυξανόμενων φόβων σε όλο τον κόσμο ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ατμιστικά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι εξίσου επιβλαβή με τα τσιγάρα, ο κορυφαίος οργανισμός υγείας της Αγγλίας κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με το άτμισμα, που υποστηρίζει ότι το άτμισμα νικοτίνης είναι όντως μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.
Παρόλο που δεν είναι απολύτως ασφαλές, “το άτμισμα προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κανονισμούς, εμπεριέχουν ένα μικρό κλάσμα του ποσοστού των κινδύνων του καπνίσματος,” δηλώνουν  οι συντάκτες της έκθεσης. Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), επαναλαμβάνει το επιχείρημα για τη μείωση της βλάβης, κάτι το οποίο οι αρμόδιοι στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Αγγλία λένε εδώ και χρόνια. Είναι μια δήλωση την οποία το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Η.Π.Α δεν έχει κάνει ακόμη.
Η άποψη πάνω στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπάρξει σε τεράστιο βαθμό διαφορετική από εκείνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πέρυσι το CDC χρειάστηκε μήνες πριν αποφασίσει ότι ο πιθανός ένοχος για μια έξαρση κρουσμάτων πνευμονοπάθειας και θανάτων που σχετίστηκαν με το άτμισμα, ήταν μια χημική ένωση που βρισκόταν σε παράνομα φυσίγγια με THC. Πριν από αυτή την τελική διαπίστωση, υπήρξε ευρεία εικασία σχετικά με το τι ακριβώς προκάλεσε τις ασθένειες που σχετίστηκαν με το άτμισμα και ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση ατμιστικών ειδών από εφήβους. Το μυστήριο επέφερε κάπως τον πανικό στη Αμερική. Πόλεις και πολιτείες άρχισαν να απαγορεύουν την πώληση των αρωματικών γεύσεων στα ατμιστικά προϊόντα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέσπισε επίσης μερική απαγόρευση.
Η ανησυχία αυτή φαίνεται να έχει περάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με την έκθεση της κυβέρνησης, το ποσοστό των ανθρώπων που πίστευαν ότι το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από τα τσιγάρα μειώθηκε, από 45% το 2014 σε 34% πέρυσι. Ο PHE αποδίδει αυτή την τάση σε εισαγόμενη παραπληροφόρηση από τις Η.Π.Α, η οποία, όπως πιστεύει, θα αποτρέψει τους καπνιστές να μεταβούν στο άτμισμα.
Ο Clive Bates, πρώην αξιωματούχος στον τομέα δημόσιας υγείας στην Αγγλία, δήλωσε ότι η έκθεση είναι αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δημόσια υγεία “ισχυρή στην ενσυναίσθηση αλλά στηριγμένη στην αυστηρότητα.”
“Αν θα μπορούσαμε να πάρουμε αυτού του είδους τη θετική αντίληψη που βασίζεται σε τεκμήρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ή από τις αμερικανικές υπηρεσίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, το παιχνίδι θα παιζόταν αλλιώς”, δήλωσε ο Bates. “Η επικαιροποίηση των αποδεικτικών στοιχείων είναι πολύ ισχυρή  μια σωστή ματιά σε ό, τι πραγματικά λένε τα στοιχεία αυτά και όχι σε ό, τι θέλουν να λένε οι ακτιβιστές κατά του ατμίσματος.”
Διαφήμιση BLOG 5