Share the story
Ο καθηγητής John Newton είναι ο Υπεύθυνος Ενημέρωσης του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE). Αν και το PHE υποστηρίζει απίστευτα το άτμισμα και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το κάπνισμα, η σύγχυση του κοινού εξακολουθεί να υπάρχει. Ο καθηγητής Newton πιστεύει ότι υπάρχουν οκτώ βασικά γεγονότα που όλοι πρέπει να καταλάβουν για το άτμισμα.
Ξεκινώντας, ο καθηγητής Newton επαναβεβαιώνει: “Το άτμισμα δεν είναι ακίνδυνο, αλλά πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Η συμβουλή μας εξακολουθεί να είναι ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι καλύτερα να μεταβούν εξολοκλήρου στο άτμισμα, αλλά αν δεν υπήρξατε ποτέ καπνιστής, μην ξεκινήσετε το άτμισμα.”
 
Σημείο 1: Το άτμισμα και οι πνευμονικοί τραυματισμοί EVALI
“Τον περασμένο Αύγουστο, ατμιστές άρχισαν να φθάνουν σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης σε όλες τις ΗΠΑ πάσχοντες από σοβαρούς τραυματισμούς των πνευμόνων. Δεν ήταν αμέσως σαφές το τι ήταν πίσω από την επιδημία, η οποία οδήγησε σε 68 θανάτους τους επόμενους μήνες.”
“Εν μέρει με βάση το γεγονός ότι το ξέσπασμα επηρέασε έναν πολύ συγκεκριμένο πληθυσμό και τον τρόπο με τον οποίο το ποσοστό των νέων υποθέσεων κορυφώθηκε και μειώθηκε, γράψαμε στο Lancet για να εξηγήσουμε ότι μπορεί μια 'κακή παρτίδα' παράνομων ατμιστικών  προϊόντων κάνναβης να είναι υπεύθυνη.
Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν από τότε προσδιορίσει την οξική βιταμίνη Ε που προστέθηκε στα προϊόντα κάνναβης ως την πρωταρχική αιτία της επιδημίας. Η οξική βιταμίνη Ε απαγορεύεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη.
 
Σημείο 2: Άτμισμα και καρδιοπάθεια
Αναφέροντας την εργασία του Stanton Glantz ως μια 'αμφιλεγόμενη μελέτη', ο Newton εξηγεί ότι το συμπέρασμά του αναφέρθηκε ευρέως - αλλά δεν έλαβε υπόψη του ότι σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν σημερινοί ή πρώην καπνιστές.
“H καλύτερη κατανόηση για τις επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην καρδιά αρχίζει να εμφανίζεται. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που μετρούσε τις αγγειακές επιπτώσεις των καπνιστών που μεταβήκαν στο άτμισμα δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αυτοί που μεταβήκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα βίωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση της αγγειακής τους υγείας, πλησιάζοντας το επίπεδο “υγιής” στις εξετάσεις. Μεγαλύτερες μελέτες με μακροχρόνια παρακολούθηση θα παρέχουν περισσότερη εμπιστοσύνη.”
 
Σημείο 3: Άτμισμα και σχετική βλάβη
“Οι εθνικές ακαδημίες επιστημών, μηχανικών και ιατρικών επιστημών των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι “πολύ λιγότερο επιβλαβή” σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα.
“Η ανεξάρτητη έκθεση αποδεικτικών στοιχείων του Υπουργείου Υγείας της Αγγλίας το 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: ‘Παρόλο που το άτμισμα μπορεί να μην είναι 100% ασφαλές, τα περισσότερα από τα χημικά που προκαλούν ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα απουσιάζουν και τα χημικά που είναι παρόντα αποτελούν περιορισμένο κίνδυνο.’
 
Σημείο 4: Νικοτίνη
“Οι τέσσερις στους δέκα καπνιστές και πρώην καπνιστές λανθασμένα πιστεύουν ότι η νικοτίνη προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος των καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η νικοτίνη στην πραγματικότητα ενέχει ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία.”
 
Σημείο 5: Εργασίες για το άτμισμα
“Το Φεβρουάριο 2019 δημοσιεύθηκε μια σημαντική κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τη συμμετοχή σχεδόν 900 συμμετεχόντων, διαπίστωσε ότι στις τοπικές υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος, ένα συνηθισμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικό στην παροχή βοήθειας στους καπνιστές ως προς την διακοπή του καπνίσματος, σε σύγκριση με την εναλλακτική επιλογή διακοπής, της συνδυασμένης θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης.”
“Μια χωριστή μελέτη από την UCL διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοήθησαν επιπλέον 50-70.000 καπνιστές στην Αγγλία να διακόψουν το κάπνισμα σε ένα έτος.”
 
Σημείο 6: Δεν υφίσταται βλάβη από το παθητικό άτμισμα
“Σε αντίθεση με τα τσιγάρα, δεν υπάρχει παράπλευρη μετάδοση ατμού που να εκπέμπεται από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο στην ατμόσφαιρα, μόνο το εκπνεόμενο  αερόλυμα. Η έκθεσή μας του 2018 διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν προσδιορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία από το παθητικό άτμισμα σε παρευρισκόμενους και η έκθεσή μας το 2022 θα επανεξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία εκ νέου.
 
Σημείο 7: Δεν αποτελεί πύλη προς το κάπνισμα για τους εφήβους
“Η τελευταία μας έκθεση δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν την ανησυχία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν το κάπνισμα των νέων. Οι βρετανικές έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι πειραματίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά η τακτική χρήση είναι σπάνια και περιορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εκείνους που ήδη καπνίζουν.”
“Τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να μειώνονται. Ανησυχίες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να 'επανακανονικοποιήσουν  το κάπνισμα' εξετάστηκαν σε μια μελέτη 2019.”
 
Σημείο 8: Κανονισμοί
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσπίσει κανονισμούς για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται στα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και στις απαιτήσεις συσκευασίας και επισήμανσης για να παρέχουν στους καταναλωτές τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν εμπεριστατωμένες επιλογές. Η διαφήμιση είναι αυστηρά περιορισμένη και όλα τα προϊόντα πρέπει να κοινοποιούνται από τους κατασκευαστές με λεπτομερείς πληροφορίες στον Οργανισμό Φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος απαγορεύει ορισμένα συστατικά.
 
 
Free Shipping