Share the story
Δημοσίευση στο VAPEHK
Η 31η Μαΐου είναι η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Το φετινό θέμα είναι “Προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και αποτροπή αυτών από τη χρήση νικοτίνης και καπνού”. Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια θεματική έκθεση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αναφέροντας ότι για τους ενήλικους καπνιστές, η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την υγεία. Ταυτόχρονα, ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους. “Συνιστάται, σε επίπεδο εποπτείας, να λαμβάνονται πλήρως υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών και να βρεθεί ένα ρυθμιστικό σημείο ισορροπίας.”
Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρά: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να μειώσουν τις βλάβες
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία κατανόησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στην έκθεση, ο ΠΟΥ αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών και την Ιατρική Σχολή (εφεξής NASEM). Υπάρχουν πειστικά στοιχεία: “ Η εξ' ολοκλήρου χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αντί για συμβατικά τσιγάρα μπορεί να μειώσει την έκθεση του χρήστη σε πολλές τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από την καύση των τσιγάρων. Η μετάβαση από τα κανονικά τσιγάρα στα ηλεκτρονικά, μπορεί να βελτιώσει το σώμα και την υγεία των οργάνων.” Ο ΠΟΥ επισήμανε συγκεκριμένα ότι η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η ταυτόχρονη χρήση τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και θα αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπνευμονικής υγείας, επομένως η διπλή χρήση δεν συνιστάται.
Πως θα καταφέρουμε να μειωθεί η χρήση από τη νεολαία; Με λογική επίβλεψη και επιστημονική γνώση
Η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι οι  πολιτικές κανονιστικών ρυθμίσεων των χωρών σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση από τους νέους.
Τα δεδομένα των διαγραμμάτων, δείχνουν ότι το 2017, το ποσοστό των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσα στη διάρκεια μιας εβδομάδας ήταν 0,8%, 1,1% και 0,5%, αντίστοιχα. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, τα δεδομένα για τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σε διάφορους βαθμούς, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 0,4%. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα σχετικά ώριμο ρυθμιστικό σύστημα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος και υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και εισόδου τους στα νοσοκομεία. Η επιστημονική γνώση και η χρήση αυτής είναι η αρχή της λογικής εποπτείας. Στην έκθεση, ο ΠΟΥ αφιέρωσε επίσης ένα μεγάλο μέρος πάνω στα επιστημονικά δεδομένα σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά  τσιγάρα, με σκοπό το κοινό να έχει μια μεγαλύτερη και ολοκληρωμένη αντίληψη για αυτά.
Αποδεικνύεται βάσει δοκιμών πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν διπλάσιο ποσοστό επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος από ότι τα παραδοσιακά βοηθήματα
Στην έκθεση, ο ΠΟΥ ανέφερε ένα σημαντικό ερευνητικό αποτέλεσμα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine το 2019: το ποσοστό επιτυχίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Ο συγγραφέας της μελέτης Peter Hajek επέλεξε 886 ενήλικες καπνιστές που συμμετείχαν στο British National Quit Service ως υποκείμενα προς εξέταση, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρα την ανάγκη να σταματήσουν το κάπνισμα. Χώρισε τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, στη μια ομάδα διατέθηκαν τυχαία τα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος που παρείχε εξ’ αρχής το κέντρο διακοπής του καπνίσματος και στην άλλη ομάδα δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, επιτρέποντας στα άτομα να επιλέξουν τις αγαπημένες τους γεύσεις.
Μετά από ένα χρόνο παρατήρησης και παρακολούθησης, το ποσοστό επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος στην ομάδα των ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν 18% και στην άλλη ομάδα ήταν 9,9%. Το ποσοστό επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των παραδοσιακών μέσων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα που να δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών καπνίσματος. Τα αποτελέσματα πειραμάτων δείχνουν ότι μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα χρήσης τσιγάρων από τους νέους  κατόπιν χρήσεως ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά ο ΠΟΥ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση σε αυτή τη σύνδεση καθώς υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και το κάπνισμα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και δεν μπλέκονται.
Υπό το πρίσμα λογικών κανονιστικών ρυθμίσεων, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα συμβάλουν στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του καπνού
Με βάση τα παραπάνω σημεία, ο ΠΟΥ υποβάλλει συστάσεις σε χώρες που σκοπεύουν να θέσουν σε ρύθμιση τα ηλεκτρονικά τσιγάρα:
Οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλουν να παρέχουν ιατρικές δηλώσεις υγείας στις συσκευασίες των προϊόντων τους, να εγκρίνουν τη χρήση τους μετά από επιστημονικό έλεγχο και να εφιστούν την προσοχή σε τυχόν απροσδόκητες καταστάσεις που συμβαίνουν μετά τη μετάβαση σε αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τυποποίηση των διαύλων πωλήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών), επιβολή αυστηρού νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για αγορά των προϊόντων, περιορίζοντας έτσι τους ανηλίκους και τους ενήλικες από την απόκτηση προϊόντων καπνού και αύξηση της δυσκολίας και του κόστους για τους καπνιστές στο να γυρίσουν πίσω από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ξανά στα παραδοσιακά τσιγάρα.
Η υιοθέτηση τυποποιημένων κανονισμών ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για την υγεία των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων:
Θα πρέπει να κατασκευάζονται προσεκτικά οι συσκευές, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφάλειας και αποκομιδής αποβλήτων και να γίνεται η απόρριψη στους κατάλληλους κάδους.
Θα πρέπει να προσδιορίζεται το περιεχόμενο των υγρών αναπλήρωσης καθώς και η συγκέντρωση νικοτίνης και να απαγορεύεται η προσθήκη καρκινογόνων, μεταλλαξιογόνων και άλλων επιβλαβών ουσιών.
Οι αμπούλες και τα δοχεία θα πρέπει να διαθέτουν προστασίες για τα παιδιά και οι συσκευασίες των προϊόντων θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς τον πιθανό κίνδυνο εθισμού.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείται στα προϊόντα λειτουργία ιχνηλασίας για την παρακολούθηση της εξέλιξης των προτύπων κατανάλωσης. Περιστατικά υγείας και ασφάλειας θα πρέπει να εποπτεύονται σε πραγματικό χρόνο.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO),η Εθνική Ακαδημία Επιστημών και η Ιατρική Σχολή  (NASEM) και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) έχουν συνειδητοποιήσει τη δυνατότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων να βελτιώσουν το περιβάλλον της δημόσιας υγείας.
Το κλειδί είναι ένα λογικό κυβερνητικό πλαίσιο κανονισμού για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της επιδημίας καπνού και η συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, οι μη καπνιστές, ιδίως οι νέοι, πρέπει να προστατεύονται από την έκθεση τους στη νικοτίνη και θα πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά υπόψη το καλό και συμφέρον για τον καπνιστή  ως προς την εξεύρεση ρυθμιστικής ισορροπίας.
Η έκθεση επεσήμανε ακόμα συγκεκριμένα ότι, σε οποιοδήποτε πλαίσιο, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει μια ισχυρή πολιτική ελέγχου του καπνού για να μειώσει ή ακόμη και να αποκλείσει εντελώς τις ευκαιρίες για τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων να στραφούν ξανά στα καύσιμα τσιγάρα, τότε το μακροπρόθεσμο όραμα της κυβέρνησης για τον έλεγχο του καπνού θα ωφεληθεί επίσης.

BANNER Vaporesso TARGET PM80 2000x670px