Share the story

Δημοσίευση από Science Direct

Επισημάνσεις:
- Πάνω από το ένα τρίτο των καπνιστών στη ηλικία των 30, ξεκίνησαν να ατμίζουν αφότου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατέστησαν διαθέσιμα.
- Το άτμισμα, σε σύγκριση με το καύσιμο κάπνισμα, συσχετίστηκε με καλύτερη υγεία και ευεξία.
- Οι καπνιστές που επιλέγουν το άτμισμα μπορεί να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για υγιή δέσμευση.
- Αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να προάγουν την υγιέστερη γήρανση μεταξύ των χρηστών νικοτίνης που πλησιάζουν στη μέση ηλικία.

Πολλοί ενήλικες καπνιστές έχουν δοκιμάσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση στα εύφλεκτα τσιγάρα. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία, ωστόσο, στον βαθμό στον οποίο η στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται με καλύτερη υγεία και λειτουργικότητα μεταξύ των χρηστών νικοτίνης που πλησιάζουν τα 40 τους -την αρχή της μέσης ηλικίας- όταν πολλά προβλήματα υγείας γίνονται πιο εμφανή. Αυτή η μελέτη εξέτασε την υιοθέτηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου («άτμισμα») μεταξύ των καπνιστών στην ηλικία των 30 και τη συσχέτισή της με ποικίλα μέτρα υγιούς και επιτυχημένης γήρανσης στην ηλικία των 39 ετών.

Μέθοδοι

Τα δεδομένα προήλθαν από το Πρότζεκτ Κοινωνικής Ανάπτυξης του Seattle, μια μελέτη πάνελ με 808 διαφορετικούς συμμετέχοντες με υψηλή ικανότητα συγκράτησης (88%-91%). Επιλέχθηκε για ανάλυση ένα υπο-δείγμα 156 ατόμων που χρησιμοποιούσαν καύσιμα τσιγάρα (κάπνιζαν) στην ηλικία των 30 ετών και κάπνιζαν ή άτμιζαν στην ηλικία των 39 ετών. Ένα μέτρο της συχνότητας ατμίσματος, σε σχέση με τη χρήση καύσιμων τσιγάρων, υπολογίστηκε από τις αυτοαναφορές ατμίσματος και καπνίσματος τον περασμένο μήνα στην ηλικία των 39 ετών. Εννέα μετρήσεις υγείας και λειτουργικότητας υπολογίστηκαν το προηγούμενο έτος στην ηλικία των 39 ετών, με εννέα αντίστοιχες μετρήσεις στην ηλικία των 30.

Αποτελέσματα

Μεταξύ των καπνιστών στην ηλικία των 30 ετών, το 36% υιοθέτησε το άτμισμα μερικές φορές ή όλη την ώρα μέχρι την ηλικία των 39 ετών. Η υψηλότερη σχετική συχνότητα ατμίσματος συσχετίστηκε με 4 από τα 9 αποτελέσματα που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης σημαντικά περισσότερης άσκησης, πιο εποικοδομητικής δέσμευσης, καλύτερης σωματικής υγείας και υψηλότερου SES σε ηλικίας 39 ετών, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες συμπεριφορές στην ηλικία των 30 ετών.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, μεταξύ των καπνιστών στην ηλικία των 30, η αντικατάσταση των εύφλεκτων τσιγάρων με το άτμισμα μπορεί να σχετίζεται με βασικούς δείκτες υγιούς και επιτυχημένης γήρανσης μέχρι την ηλικία των 39 ετών.

Πηγή: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376871622001326