Share the story

Δημοσίευση από IOL

Το πείραμα «Το Άτμισμα Έσωσε τη Ζωή μου» (Vaping Saved My Life) που διεξήχθη μεταξύ οκτώ συμμετεχόντων, έδειξε ότι όλοι σταμάτησαν το κάπνισμα μετά από 90 ημέρες.

Η οικονομία της Νότιας Αφρικής θα ωφεληθεί σημαντικά από μια στρατηγική μείωσης της βλάβης χωρίς αποκλεισμούς που οδηγεί στον οικονομικό μετασχηματισμό, δήλωσε ο Asanda Gcoyi, Διευθύνων Σύμβουλος του Vapor Products Association της Νότιας Αφρικής.

Ο Gcoyi είπε ότι αυτό που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό είναι η εισαγωγή πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κοινωνικοοικονομικές ανισορροπίες της χώρας, ξεκινώντας με δίκαιους κανονισμούς για τον κλάδο του ατμίσματος και αναγνωρίζοντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση στα τσιγάρα.

Η Νότια Αφρική ενώθηκε με άλλα κράτη του κόσμου στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατμίσματος.
«Παρά την αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι η μείωση της βλάβης είναι ένα εργαλείο του Εθνικού της Γενικού Σχεδίου για τα Ναρκωτικά για τον περιορισμό της ζημίας που προκαλείται σε άτομα και κοινότητες που έχουν υποκύψει στον πειρασμό των ουσιών, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται χωρίς μια σαφώς καθορισμένη και περιεκτική στρατηγική για τη μείωση της βλάβης.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης διαθεσιμότητας επιβλαβών ουσιών και απορριμμάτων μιας χρήσης.

«Αυτό επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας και την περιβαλλοντική ευημερία της χώρας λόγω του αυξανόμενου αριθμού μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η φυματίωση. Οι στρατηγικές μείωσης της βλάβης χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, για να βοηθήσουν στη διαχείριση, την πρόληψη και τον εντοπισμό αρνητικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού στη νικοτίνη που είναι συνδεδεμένη με επιβλαβείς ουσίες».

Το Vaping Saved My Life, μια ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών, πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα μεταξύ οκτώ συμμετεχόντων που κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το άτμισμα για να σταματήσουν το κάπνισμα σε μια περίοδο 90 ημερών.

Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε μια σειρά επιλογών για εξοπλισμό και υγρά αναπλήρωσης, με βάση τις γευστικές προτιμήσεις του, και του ζητήθηκε να καταγράψει την πορεία του στο Twitter.
Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι πάλευαν με τη λαχτάρα για τσιγάρο, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο είπε ότι το άτμισμα βοήθησε στην καταπολέμηση της λαχτάρας.
Μέχρι την έκτη εβδομάδα, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει να καπνίζουν τσιγάρα. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο ανέφερε ότι η εμπειρία απόσυρσης «δεν ήταν κι άσχημη».
Την όγδοη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν τους τρόπους με τους οποίους είχαν βοηθηθεί από το άτμισμα, με απαντήσεις που περιλάμβαναν τις προτάσεις

«Αισθάνομαι ότι οι πνεύμονές μου λειτουργούν καλύτερα γιατί το άτμισμα δεν καίει τους πνεύμονες»,
«Το άτμισμα βοηθάει να καταπολεμηθεί η λαχτάρα για τσιγάρο»,
«Το άτμισμα δεν είναι τόσο εθιστικό όσο το κάπνισμα» και
«Το άτμισμα είναι βολικό».

Μέχρι τη 10η εβδομάδα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν κόψει το τσιγάρο και απολάμβαναν οφέλη τρόπον τινά, όπως το λιγότερο λαχάνιασμα, την εξοικονόμηση χρημάτων, το να αισθάνονται πιο υγιείς και να κοιμούνται καλύτερα.
Στο τέλος της πρόκλησης των 90 ημερών, οι συμμετέχοντες κατάφεραν όλοι να σταματήσουν το κάπνισμα εντελώς.

Η Dr. Sharon Nyatsanza, αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου κατά του καπνίσματος, κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τους καπνοκαλλιεργητές έτσι ώστε να στραφούν σε εναλλακτικές, πιο βιώσιμες και πιο υγιεινές μεθόδους διαβίωσης.

Πηγή