Share the story

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πράγματι μια απειλή;

Εκτιμάται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, πάνω από τους μισούς έχουν διακόψει το κάπνισμα τσιγάρων.

Άλλη έρευνα για τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα.

Ωστόσο, περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να καπνίζουν παρά την άνοδο της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων από το 2012.

Ο Dr. Andrew Fraser, διευθυντής επιστημών δημόσιας υγείας του NHS Health Scotland, είπε στο BBC της Σκωτίας: “ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχουν εδώ και κάποια χρόνια και μαθαίνουμε όλο και περισσότερο για αυτά αλλά νομίζω πως μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι πολύ ασφαλέστερα από τα τσιγάρα. Αν προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα, τότε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια καλή επιλογή για να την εξετάσουμε”.

Ο Dr. Fraser δήλωσε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δε συνιστάται με συνταγή του NHS σε αντίθεση με κάποιες άλλες θεραπείες, αλλά είναι μια επιλογή για όσους προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να λάβει υπ όψιν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και θα παροτρύνουμε τους ανθρώπους που παρέχουν υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος να το προτείνουν ως μια επιλογή σε όσους είναι πρόθυμοι να το πληρώσουν” είπε.

Ο Dr. Fraser δήλωσε ότι ήθελε να δώσει ένα “θετικό” μήνυμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λέγοντας ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο επικίνδυνα όσο τα κανονικά τσιγάρα.

Είπε πως υπήρξαν αναφορές που παρομοίαζαν τον κίνδυνο του ατμίσματος με το κάπνισμα, αλλά αυτό δεν είναι γεγονός.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τελείως ακίνδυνα.

Περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική από μόνη της και περιέχουν και πολλά άλλα καύσιμα υλικά”, δήλωσε ο Δρ Fraser.

αλλά αν κοιτάξουμε σφαιρικά και τα συγκρίνουμε με την εναλλακτική λύση, είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα.”

Πρόσθεσε πως, ιδανικά, το άτμισμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πλήρους διακοπής του καπνίσματος και συμβουλεύει να μη γίνεται “διπλή χρήση” ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου παράλληλα.

Πέρυσι, το μεγαλύτερο διοικητικό συμβούλιο υγείας της Σκωτίας αποφάνθηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους χώρους των νοσοκομείων του.

Ο οργανισμός NHS της Μεγάλης Γλασκώβης και του Clyde αποφάσισαν να επιτρέψουν την περιορισμένη χρήση συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά από νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του καπνίσματος.

Το κάπνισμα τσιγάρων απαγορεύτηκε σε όλους τους χώρους υγείας στη Σκωτία τον Απρίλιο του 2015, αλλά δόθηκε στα συμβούλια υγείας η διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τη χρήση συσκευών ατμίσματος έξω από τα κτίρια.

Καρκινογόνα χημικά

Η Sheila Duffy, διευθύνων σύμβουλος της Ash Scotland, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που στοχεύει στη μείωση των βλαβών που προκαλούνται από τον καπνό, είπε πως η κοινή δήλωση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έδωσε “σαφήνεια” στο θέμα.

Υπάρχει πλέον συμφωνία στο ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επιφέρει λιγότερο κίνδυνο από το συμβατικό κάπνισμα” είπε.

Παρόλο που ακόμα δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από το άτμισμα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οποιοσδήποτε καπνιστής μεταβεί εξ ολοκλήρου στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα λαμβάνει κατά πολύ λιγότερες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.”

Ο καπνός είναι θανατηφόρος και θα ενθάρρυνα τον καθένα που καπνίζει να βρει έναν τρόπο διακοπής που του ταιριάζει, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τσιγάρου, και να κάνει χρήση της διαθέσιμης, δωρεάν υποστήριξης του NHS για τη διακοπή του καπνίσματος.”

Πηγή: http://www.bbc.com/news/uk-scotland-41333537

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid