Share the story

Οι ερευνητές δήλωσαν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στο περιοδικό Tobacco Control, ότι 6,6 εκατομμύρια ζωές είναι στην καλύτερη πιθανή εκδοχή ενώ στη χειρότερη 1,6 εκατομμύριο ζωές.

Η μελέτη, χρηματοδοτούμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, συγκρίνει ένα καθιερωμένο σενάριο με ένα σενάριο στο οποίο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμού αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά τσιγάρα σε διάστημα 10 ετών.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως λαμβάνουν υπόψιν τη σχετική βλάβη που προκαλούν τα προϊόντα ατμού έναντι με αυτή των τσιγάρων, καθώς επίσης το αποτέλεσμα του ατμίσματος στη διακοπή, τη μετάβαση και τους νέους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και των μη χρηστών.

Οι ερευνητές ανέφεραν στην έκθεσή τους, "Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι μια στρατηγική αντικατάστασης του καπνίσματος με το άτμισμα θα αποφέρει σημαντικό κέρδος σε χρόνια ζωής, ακόμα και υπό απαισιόδοξες υποθέσεις σε σχέση με τη διακοπή, την έναρξη και τη σχετική βλάβη.”

ένα σενάριο που θα δώσει τέλος στα τσιγάρα μπορεί να είναι εφικτό, αν οι νέες τεχνολογίες για την παροχή νικοτίνης με σημαντικά λιγότερες βλάβες, αλλά επαρκή ικανοποίηση, αξιοποιούνται με αρκετό πάθος και πολιτική βούληση”.

Όπως συνέβη στις περισσότερες έρευνες που εξεταζόταν ο πιθανός μειωμένος κίνδυνος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το τι σηματοδοτούσαν αυτά τα αποτελέσματα εξαρτάτο από πού εμπίπτουν τα άτομα στο φάσμα κατά του καπνού και του καπνίσματος.

Ορισμένες ομάδες που τάσσονται κατά του καπνού και Δημοκρατικοί ηγέτες του Κογκρέσου πιέζουν για την απαγόρευση των παραδοσιακών τσιγάρων ως κύριο στοιχείο της στρατηγικής τους «διακοπή- ή -θάνατος», τελικά ξεφορτώνονται όλα τα προϊόντα νικοτίνης και καπνού εντελώς.

Ισχυρίζονται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για τους νέους ως προπύλαια προϊόντα για τα παραδοσιακά τσιγάρα - ένα πιθανό αποτέλεσμα που βρίσκεται υπό έντονη συζήτηση. Αναφέρουν επίσης ότι η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τον καπνό, η προώθηση των απαλλαγμένων από τον καπνό δημόσιων χώρων και των προγραμμάτων διακοπής οδήγησαν σε πιο συνεπή αποτελέσματα από ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμού.

Εν τω μεταξύ, μερικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλού προφίλ από το Royal College of Physicians, ισχυρίστηκαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμού είναι μέχρι και 95% λιγότερο επιβλαβείς από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Η μελέτη του Royal College για τα παραδοσιακά τσιγάρα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό ορόσημο του surgeon general για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος το 1964.

Ο David Levy, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής ογκολογίας στο Comprehensive Cancer Center της Georgetown Lombardi, δήλωσε ότι “οι παλαιές πολιτικές πρέπει να συμπληρωθούν με πολιτικές που να ενθαρρύνουν την υποκατάσταση κατά πολύ πιο θανατηφόρων τσιγάρων από τα ηλεκτρονικά”.

Η μελέτη έρχεται περίπου δύο μήνες μετά αφότου ο κ. Scott Gottlieb, Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ζήτησε έναν σαρωτικό ρυθμιστικό «οδικό χάρτη» για τον καπνό και τα προϊόντα νικοτίνης.

Αυτό περιλάμβανε τη διευκόλυνση ορισμένων κανονισμών για καινοτομίες προϊόντων και την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ρυθμιστική αναθεώρηση από το FDA για νέα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμού, από τα τέλη του 2018 έως και τον Αύγουστο του 2022.

Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει μια σεισμική μετατόπιση στον τρόπο με τον οποίο η FDA και οι ομάδες δημόσιας υγείας εξετάζουν το άτμισμα” δήλωσε ο Gregory Conley, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ατμιστών.

Για χρόνια, οι υποστηρικτές της μείωσης βλαβών στηρίζονται στην ποιοτική έρευνα από ανεξάρτητους Ευρωπαίους ερευνητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, μόνο για να ειπωθεί ότι μια τέτοια έρευνα δεν ήταν αξιόπιστη γιατί οι συγγραφείς δεν ήταν Αμερικανοί.

Τώρα, έχουμε μερικούς από τους πιο αξιοσέβαστους Αμερικανούς ερευνητές στον τομέα του ελέγχου του καπνού που εξηγούν λεπτομερώς πώς το άτμισμα μπορεί και θα σώσει ζωές”, δήλωσε ο Conley.

Ο Conley τόνισε ότι σύμφωνα με την τρέχουσα χρονική στιγμή της FDA, η μελέτη "υποθέτει ότι μια λειτουργική αγορά ατμιστικών προϊόντων θα εξακολουθεί να υπάρχει μέσα σε μια δεκαετία." Ορισμένοι υποστηρικτές αναφέρουν ότι η μετάβαση σε μια κατάσταση μειωμένου κινδύνου θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια για να περάσει από τη διαδικασία της αίτησης.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι τέτοιες μελέτες θα δώσουν στον Gottlieb την πεποίθηση που χρειάζεται για να εκσυγχρονίσει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο η FDA ρυθμίζει τα προϊόντα νικοτίνης χωρίς καπνό", δήλωσε ο Conley.

Τον Αύγουστο, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Columbia University και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Rutgers κατέληξαν στο συμπέρασμα από μια μελέτη ότι το 52% των καθημερινών χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει σταματήσει το κάπνισμα τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με μόλις 28% που δεν δοκίμασε ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν μία από τις πρώτες μελέτες “για να αποκαλύψουν τα πρότυπα της συχνότητας διακοπής μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εθνικό επίπεδο”. Προσδιόρισαν πως όσο εξελίσσεται η τεχνολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των συσκευών ατμού, γίνονται ακόμα πιο εύκολα στη χρήση και πιο αποτελεσματικά ως μια επιλογή προϊόντος νικοτίνης σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Ωστόσο, οι μη τακτικοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τα τσιγάρα ή πιθανόν να είναι χρήστες και των δύο προϊόντων.

Τον Απρίλιο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν 26μηνη μελέτη 15.943 ενηλίκων καπνιστών τσιγάρων. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventing Chronic Disease.

Ο στόχος ήταν να καθοριστεί ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος μεταξύ των 10 κοινών μεθόδων.

Όταν έφτασαν στη χρήση κάποιας συσκευής διακοπής του καπνίσματος η υποκατάσταση κάποιων τσιγάρων με ηλεκτρονικά τσιγάρα (35,3%) χρησιμοποιήθηκε από ένα μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών από ότι το επίθεμα ή η τσίχλα νικοτίνης (25,4%) ή άλλα βοηθήματα διακοπής που εγκρίθηκαν από τον FDA.

Πηγή: http://www.journalnow.com/business/study-finds-switching-to-e-cigs-could-save-up-to/article_5fc48d3d-7770-5e1a-8925-9945fd79c21e.html

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid