Share the story

Η δυναμική των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν ως μια οδός που θα οδηγήσει μακριά από το κάπνισμα τους 550.000 καθημερινούς καπνιστές της Νέας Ζηλανδίας, χωρίς να παρέχει πέρασμα προς το κάπνισμα σε παιδιά και μη καπνίζοντες.

Οι πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση εστίασαν κυρίως στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών, με στόχο να βοηθήσουν τους καπνιστές να στραφούν σε σημαντικά λιγότερο επιβλαβή προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει τους καπνιστές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα, να αναζητήσουν την υποστήριξη των τοπικών υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος. Οι τοπικές υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος παρέχουν στους καπνιστές τις καλύτερες πιθανότητες να διακόψουν με επιτυχία και θα πρέπει να υποστηρίζουν τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα αλλά δεν είναι εντελώς ακίνδυνα. Μια σειρά τοξικών ουσιών έχουν βρεθεί στους ατμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παραγόντων που προκαλούν καρκίνο, αλλά γενικά, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που βρέθηκαν στον καπνό τσιγάρων ή σε επίπεδα που είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη. Οι καπνιστές που μεταβαίνουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία τους και τους γύρω τους.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όταν χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, δεν θέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο δηλητηρίασης από τη νικοτίνη, αλλά τα υγρά αναπλήρωσης πρέπει να είναι σε συσκευασίες ασφαλείς για τα παιδιά. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απελευθερώνουν αμελητέα επίπεδα νικοτίνης και άλλων τοξικών ουσιών στον ατμοσφαιρικό αέρα χωρίς να εντοπίζονται κίνδυνοι για την υγεία των παρευρισκομένων.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν υποχρεωτικές απαιτήσεις ασφάλειας προϊόντων, ειδικά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη Νέα Ζηλανδία, ωστόσο ισχύουν γενικά πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων.

Το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την απορρόφηση που θα έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τον αντίκτυπό τους στην υγεία σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και της αποτελεσματικότητάς τους στην παύση του καπνίσματος καθώς τα προϊόντα, τα αποδεικτικά στοιχεία και οι τεχνολογίες αναπτύσσονται .

Το Υπουργείο Υγείας θα εξακολουθήσει επίσης να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του βάσει του Άρθρου 5.3 της Σύμβασης Πλαίσιο της WHO για τον Έλεγχο του Καπνού για να προστατεύσει τις πολιτικές της δημόσιας υγείας από εμπορικά και άλλα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας.

Βασικά μηνύματα

  • Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι καπνιστές για την υγεία τους είναι να σταματήσουν το κάπνισμα για πάντα.

  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προορίζονται μόνο για καπνιστές

  • Το υπουργείο πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ανισότητες και να συμβάλουν στο Smokefree 2025

  • Τα στοιχεία σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υποδεικνύουν ότι φέρνουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από το κάπνισμα τσιγάρων αλλά δεν είναι και εντελώς ακίνδυνα

  • Η επισκόπηση του Cochrane διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία είναι αδύναμα λόγω των περιορισμένων δεδομένων

  • Οι καπνιστές που έχουν δοκιμάσει άλλες μεθόδους διακοπής χωρίς επιτυχία θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος πρέπει να υποστηρίζει όσους καπνιστές χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μέσο παύσης.

  • Δεν υπάρχουν διεθνή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπονομεύουν τη μακροπρόθεσμη μείωση του καπνίσματος τσιγάρων μεταξύ των ενηλίκων και των νέων και μπορεί πράγματι να συμβάλλουν σε αυτή

  • Εκτός από τους πειραματισμούς των καπνιστών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσελκύουν πολύ λίγους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, για κανονική χρήση

  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όταν χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, δεν θέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο δηλητηρίασης από τη νικοτίνη, αλλά τα υγρά αναπλήρωσης πρέπει να είναι σε συσκευασίες ασφαλείς για τα παιδιά.

  • Το Υπουργείο Υγείας προσδιορίζει τα πρότυπα ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη Νέα Ζηλανδία. Εν τω μεταξύ, οι ατμιστές θα πρέπει να αγοράζουν τα προϊόντα τους από μια αξιόπιστη πηγή, όπως οι εξειδικευμένοι πωλητές λιανικής.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να μπουν σε ρύθμιση ως καταναλωτικά προϊόντα

29 Μαρτίου 2017: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο ρύθμισης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να περάσουν από το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί από τα μέσα του 2018 το νωρίτερο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι:

  • Νομιμοποίηση της πώλησης και προμήθειας ηλεκτρονικών τσιγάρων και νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης ως καταναλωτικά προϊόντα

  • Ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των υγρών αναπλήρωσης με νικοτίνη ή χωρίς ως εξής:

  • Απαγόρευση της πώλησης και προμήθειας σε δημόσιο χώρο σε άτομα κάτω των 18 ετών

  • Περιορισμό της πώλησης μέσω μηχανών αυτόματης πώλησης σε ρύθμιση R18

  • Άδεια σε όλους τους εμπόρους λιανικής πώλησης να εμφανίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης στο σημείο πώλησης

  • Άδεια στις ρυθμίσεις λιανικής πώλησης R18 να προβάλλονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης στο κατάστημα (και στις βιτρίνες), να προωθούνται τα προϊόντα έξω από τα καταστήματα και να προσφέρονται εκπτώσεις, δωρεάν δείγματα, τρόπαια επιβράβευσης κτλ

  • Απαγόρευση της ευρύτερης διαφήμισης όπως για παράδειγμα σε αφίσες, σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και διαδίκτυο (οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για τις ιστοσελίδες των λιανοπωλητών)

  • Απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε χώρους εργασίας και σε άλλες περιοχές όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σύμφωνα με το νόμο περί περιβάλλοντος χωρίς καπνό του 1990 (SFEA)

  • Κανονισμοί για την ασφάλεια του προϊόντος (πχ περιεκτικότητα νικοτίνης, καπάκια ασφαλείας για τα παιδιά)

Επιπρόσθετα σε αυτές τις αλλαγές, θα αναπτυχθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να παρέχει μια δίοδο για τα αναδυόμενα προϊόντα καπνού και παροχής νικοτίνης, να ρυθμιστούν μελλοντικά ως καταναλωτικά προϊόντα

Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ηλεκτρικές συσκευές που θερμαίνουν ένα διάλυμα (ή υγρό αναπλήρωσης), το οποίο παράγει ένα ατμό που ο χρήστης εισπνέει ή «ατμίζει». Τα συστατικά του υγρού μπορεί να ποικίλουν, αλλά σήμερα τα περισσότερα υγρά αναπλήρωσης περιέχουν προπυλενογλυκόλη και αρωματικούς παράγοντες. Μερικά υγρά περιέχουν νικοτίνη.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έρχονται σε μια σειρά από σχέδια, από συσκευές που μοιάζουν με τα παραδοσιακά τσιγάρα (πρώτης γενιάς ή στυλ στυλό), στα συστήματα δεξαμενών (δεύτερης γενιάς) που επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους, σε υπερσύγχρονες συσκευές με μεγαλύτερες μπαταρίες που επιτρέπουν την προσαρμογή της ισχύος για να ικανοποιούνται οι ειδικές απαιτήσεις παραγωγής ατμού ενός ατόμου (τρίτη γενιά).

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεύτερης και τρίτης γενιάς παρέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρώτης γενιάς.

Κίνδυνοι από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζουν λιγότερους κινδύνους για την υγεία των καπνιστών που αλλάζουν πλήρως από το κάπνισμα σε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το κάπνισμα του καπνού, ακόμη και σε μειωμένο επίπεδο, παραμένει επιβλαβές.

Η βραχυπρόθεσμη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει συνδεθεί με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκεφάλους, ξηρότητα και ερεθισμό στο στόμα και στο λαιμό. Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι άγνωστοι. Είναι γνωστό μόνο ότι οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Μερικά υγρά αναπλήρωσης περιέχουν νικοτίνη. Για τους καπνιστές, η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενέχει μικρό κίνδυνο, ωστόσο σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να είναι θανατηφόρος, ειδικά για τα παιδιά. Τα προϊόντα νικοτίνης πρέπει να φυλάσσονται μακριά από άλλους, ιδιαίτερα παιδιά.

Χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων για διακοπή του καπνίσματος

Υπάρχει μια καλή λογική για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να βοηθηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να παρέχουν νικοτίνη, κάτι που οι άνθρωποι επιθυμούν από το κάπνισμα.

Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην διακοπή του καπνίσματος αυξάνεται, αλλά τα ευρήματα από αυτές τις μελέτες είναι κάπως μικτά και η ποιότητα των στοιχείων είναι χαμηλή συνολικά. Αυτός είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας και περισσότερα ευρήματα θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το στάδιο, το Υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία για να προτείνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με σιγουριά ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος. Οι καπνιστές πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φάρμακα για την παύση του καπνίσματος, όπως το NRT (υποκατάστατο νικοτίνης) , για να βοηθηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα και να αναζητήσουν ψυχολογική στήριξη από τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, πρέπει να στοχεύουν στο να σταματήσουν το κάπνισμα εντελώς για να μειώσουν τη βλάβη από αυτό. Ιδανικά, θα πρέπει τελικά να σταματήσουν και το άτμισμα.

Νομοθεσία σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ο νόμος περί φαρμάκων του 1981 και ο νόμος περί περιβάλλοντος χωρίς καπνό του 1990 (SFEA) ρυθμίζουν την πώληση, τη διαφήμιση και τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των υγρών νικοτίνης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η νικοτίνη είναι μια διαβαθμισμένη ουσία σύμφωνα με το νόμο περί φαρμάκων. Είναι παράνομο να πωλείται ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο (με ή χωρίς νικοτίνη) σε κάποιον ενώ παράλληλα υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή (με τον ισχυρισμό ότι βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος), εκτός εάν το προϊόν έχει εγκριθεί για το σκοπό αυτό από τη Medsafe. Μέχρι στιγμής, καμία εταιρεία δεν έχει υποβάλει αίτηση για έγκριση ηλεκτρονικού τσιγάρου ως φάρμακο για το κάπνισμα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη και τα υγρά αναπλήρωσης χαρακτηρίζονται ως προϊόντα καπνού, που ρυθμίζονται από το SFEA, εφόσον παράγονται από καπνό.

Η SFEA απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού για χρήση από το στόμα (και άλλων εκτός των τσιγάρων). Τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη από καπνό εμπίπτουν στον ορισμό αυτό και απαγορεύεται η πώληση τους.

Επιπλέον, προϊόντα που μοιάζουν με προϊόντα καπνού ή σωλήνες καπνίσματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσομοίωση του καπνίσματος (προϊόντα παιχνιδιών καπνού) δεν μπορούν να πωληθούν σε άτομα κάτω των 18 ετών, ακόμη και αν δεν περιέχουν νικοτίνη.

Οι άνθρωποι μπορούν να εισάγουν προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, σε ποσότητα προμήθειας ως και τριών μηνών για δική τους χρήση, αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν ή να προμηθεύσουν τα προϊόντα αυτά σε κανέναν άλλο.

Το άτμισμα σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται το τσιγάρο δεν απαγορεύεται από το νόμο για τα περιβάλλοντα χωρίς καπνό του 1990. Ωστόσο, οι μεμονωμένες οργανώσεις μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Τι απαιτείται από τους εισαγωγείς και πωλητές λιανικής ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ζητήστε ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από το νομικό σας σύμβουλο για τις συγκεκριμένες σας περιστάσεις.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ρυθμίζονται κυρίως σύμφωνα με τον νόμο περί φαρμάκων του 1981 και τον νόμο περί περιβάλλοντος χωρίς καπνό του 1990. Και οι δύο πράξεις διατίθενται στην ιστοσελίδα law.govt.nz:

Νόμος για τα φάρμακα

Το νόμο για τα περιβάλλοντα χωρίς καπνό.

Σημειώστε ότι απαγορεύεται:

  • Σύμφωνα με το νόμο περί φαρμάκων του 1981,να διαφημίζονται, να πωλούνται και να διανέμονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με ή χωρίς νικοτίνη για θεραπευτικούς σκοπούς, εκτός εάν τα προϊόντα αυτά έχουν εγκριθεί από την Medsafe

  • Σύμφωνα με τον νόμο περί περιβάλλοντος χωρίς καπνό του 1990, να διαφημίζονται, να πωλούνται και να διανέμονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη προερχόμενη από τον καπνό

  • Σύμφωνα με τον νόμο περί περιβάλλοντος χωρίς καπνό του 1990, να πωλούνται, να προμηθεύονται και να διανέμονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που μοιάζουν με προϊόντα καπνού σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Άλλη νομοθεσία μπορεί επίσης να ισχύει για τη διαφήμιση, την πώληση και τη διανομή ηλεκτρονικών τσιγάρων ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτό περιλαμβάνει τον νόμο περί εγγυήσεων για τους καταναλωτές του 1993, τον νόμο περί επικίνδυνων ουσιών και νέων οργανισμών του 1996 και τον νόμο περί τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης του 1996.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις σας ως εισαγωγέας ή λιανοπωλητής ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα πρέπει να αναζητήσετε ανεξάρτητες νομικές συμβουλές.

Είναι ευθύνη των κατασκευαστών, των εισαγωγέων και των εμπόρων λιανικής πώλησης να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με όλες τις νομοθετικές απαιτήσεις.

Πηγή: http://www.health.govt.nz/our-work/preventative-health-wellness/tobacco-control/e-cigarettes

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid