Share the story

1. Είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ασφαλέστερα από το κάπνισμα;

Δρ McEwen: Ναι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ότι είναι πολύ ασφαλέστερα από τα τσιγάρα. Το κάπνισμα συνδέεται με πολλούς πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο του καπνιστή όσο και για τους άλλους γύρω του. Έτσι, η μετάβαση από τον καπνό σε ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει ουσιαστικά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

2. Είναι επικίνδυνη η νικοτίνη;

Δρ McEwen: Η νικοτίνη δεν προκαλεί ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως καρκίνοι και καρδιακές παθήσεις, αλλά είναι εθιστική. Ωστόσο, υπάρχει μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη ότι μπορείτε να πάρετε υπερβολική δόση νικοτίνης χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αλλά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος δηλητηρίασης, ούτε υπήρξαν περιπτώσεις υπερδοσολογίας από την εισπνοή του υγρού που περιέχει νικοτίνη, το οποίο εξατμίζεται από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, γνωστό ως υγρό αναπλήρωσης. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας όσο συχνά θέλετε για βοηθηθείτε στη διαχείριση απομάκρυνσης από τη νικοτίνη και της επιθυμίας για τσιγάρο.

Όπως και με τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT), αν πάρετε περισσότερη νικοτίνη από όση συνηθίζετε, τότε ίσως να αισθανθείτε λίγη ζάλη ή ναυτία, κάτι που περνά γρήγορα. Εάν συμβεί αυτό, απλά μειώστε το επίπεδο νικοτίνης στο υγρό αναπλήρωσης που αγοράζετε ή χρησιμοποιήστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο λιγότερο.

3.Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες ή μπορούν να ανατιναχτούν;

Δρ McEwen: Μερικές μελέτες έχουν βρει χημικές ουσίες σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου που είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα υγείας. Αλλά αυτές οι μελέτες τείνουν να χρησιμοποιούν τεχνητές συνθήκες και όταν χρησιμοποιούνται καλής ποιότητας ηλεκτρονικά τσιγάρα και χρησιμοποιούνται κανονικά (πχ να μην υπερθερμαίνονται), υπάρχουν πολύ λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες στον ατμό από ό, τι στον καπνό του τσιγάρου. Εάν το ηλεκτρονικό υγρό υπερθερμαίνεται, τείνει να παράγει μια ακάθαρτη, δυσάρεστη γεύση – όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ξέρετε.

Όπως με κάθε επαναφορτιζόμενη συσκευή, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές, είναι σημαντικό να φορτίζετε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με το σωστό φορτιστή και μην τα αφήνετε αφύλακτα κατά τη φόρτιση. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε συσκευές από αξιόπιστους προμηθευτές και αποφύγετε τον γενικό εξοπλισμό φόρτισης. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων που προκαλούν πυρκαγιές, αλλά πολύ λιγότερες από τον αριθμό που προκαλούν τα τσιγάρα, τα οποία αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία θανάσιμων πυρκαγιών στο σπίτι.

4. Είναι καλό να καπνίζουμε και να ατμίζουμε ταυτόχρονα;

Δρ McEwen: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το κάπνισμα τσιγάρων ταυτόχρονα με το άτμισμα είναι κάτι χειρότερο από το κάπνισμα. Αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία παρατηρούνται όταν οι άνθρωποι σταματούν πλήρως τον καπνό, οπότε η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να είναι ο στόχος.

Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν τη μετάβαση τελείως και γρήγορα, ενώ άλλοι χρειάζονται λίγο χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης πριν βρείτε ένα που σας βοηθά να σταματήσετε να καπνίζετε εντελώς, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.

5. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικό τσιγάρο στις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος;

Δρ McEwen: Ναι. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος μπορούν ακόμα να σας υποστηρίξουν στην απόπειρά σας - και αυτές οι υπηρεσίες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής. Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες παρέχουν υποστήριξη συμπεριφοράς, συμβουλές σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε και να έχετε πρόσβαση σε εγκεκριμένα φάρμακα για το κάπνισμα.

6. Με ποιο ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να ξεκινήσω;

Δρ McEwen: Είναι πολύ προσωπική επιλογή. Ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο να συνηθίσετε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με σύστημα δοχείου πολλαπλής αναπλήρωσης, αλλά αυτά σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε περισσότερες γεύσεις και γενικά να σας παρέχεται περισσότερη νικοτίνη από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που μοιάζουν με τσιγάρα καπνού. Οι χρήστες έχουν την τάση να λένε ότι αυτοί οι τύποι είναι πιο ικανοποιητικοί. Ειδικοί πωλητές λιανικής ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και μπορείτε επίσης να συνομιλήσετε με άλλους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων σε μια σειρά από φόρουμ στο διαδίκτυο.

Το πόση νικοτίνη χρειάζεστε εξαρτάται από το πόση νικοτίνη έχετε συνηθίσει να παίρνετε από τα τσιγάρα σας. Και, φυσικά, πόση νικοτίνη παίρνετε από το υγρό αναπλήρωσης σας θα εξαρτηθεί από το είδος του ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιείτε και πώς το χρησιμοποιείτε. Ως γενικός οδηγός, οι περισσότεροι καπνιστές των 20 τσιγάρων την ημέρα διαπιστώνουν ότι η νικοτίνη των 18 mg / ml (1,8%) είναι αρκετή, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτό και να δείτε πώς συνεχίζετε.

7. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο μου για να βοηθηθώ να σταματήσω το κάπνισμα;

Δρ McEwen: Η χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου διαφέρει από το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη βραδύτερων και μακρύτερων εισπνοών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θερμαίνουν ένα πηνίο σε ένα υγρό (σκεφτείτε ένα βραστήρα). Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να πάρετε μερικές ρουφηξιές σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο σε στιγμές που δεν θα είχατε καπνίσει, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι σαν ένα τσιγάρο, το οποίο καπνίζετε από την αρχή μέχρι το τέλος. Με ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μία ή δύο φορές και στη συνέχεια να το αφήσετε στην άκρη. Αν διαπιστώσετε ότι το έχετε στο στόμα σας όλη την ώρα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρότερο υγρό.

Εάν βήχετε λίγο όταν χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να αλλάξετε από ένα υγρό με ένα υψηλό ποσοστό προπυλενογλυκόλης σε ένα με περισσότερη φυτική γλυκερίνη, η οποία μπορεί να είναι περισσότερο ήπια στο λαιμό.

8. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα είναι φθηνότερα για μένα από το κάπνισμα;

Δρ McEwen: Ναι, και θα παρατηρήσετε εξοικονόμηση πολύ γρήγορα σε σύγκριση με την αγορά τσιγάρων. Ένα κιτ εκκίνησης για τις συσκευές τύπου δεξαμενής μπορεί να κυμαίνεται από £ 20-70. Θα χρειαστεί μόνο να αντικαταστήσετε την κεφαλή ή αντίσταση, περιστασιακά για λίγα χρήματα και, πιο τακτικά, να αγοράσετε το υγρό σας, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει από £ 3,00 για 10 ml. Πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάξετε την αντίσταση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο χρήσης της συσκευής, αλλά τυπικά θα είναι περίπου κάθε δύο εβδομάδες ή όταν θα έχετε μια «καμένη» γεύση ή χαμηλή παραγωγή ατμών.

9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε μέρη όπου δεν μπορώ να καπνίσω;

Δρ McEwen: Δεν υπάρχουν νόμοι που να αποτρέπουν ή να περιορίζουν τα σημεία όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ορισμένα μέρη, όπως ορισμένα αθλητικά γήπεδα και τα περισσότερα αεροδρόμια, δεν επιτρέπουν το άτμισμα ενώ άλλα το κάνουν. Αν δεν υπάρχουν ενδείξεις για την απαγόρευση, τότε πρέπει πάντα να ρωτάτε. Αλλά βοηθά να σέβεστε τους άλλους, ειδικά τους μη καπνιστές, όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά τσιγάρα .

10. Είναι επικίνδυνος ο ατμός για όποιον τον εισπνέει παθητικά; Πώς μπορώ να προστατεύσω τα παιδιά μου;

Δρ McEwen: Σε αντίθεση με τον παθητικό καπνό από τα τσιγάρα - που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο - δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο παθητικός ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι επικίνδυνος για τους άλλους. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ίχνη τοξικών χημικών ουσιών σε ατμόσφαιρα ατμού δευτερογενούς χρήσης, αλλά σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν είναι επιβλαβή για τους γύρω σας. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν συνιστώνται για χρήση από μη καπνιστές και παιδιά.

Για να αποφύγετε τυχαία δηλητηρίαση, για παράδειγμα μικρά παιδιά να πιουν τα υγρά, θα πρέπει να αποθηκεύετε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά μακριά με ασφάλεια, όπως θα κάνατε με οικιακά προϊόντα καθαρισμού και φάρμακα.

Το Εθνικό Κέντρο Διακοπής του Καπνίσματος και Εκπαίδευσης, εκπαιδεύει τους επαγγελματίες στο να προσφέρουν αποτελεσματική υποστήριξη στους ανθρώπους που θέλουν να απομακρυνθούν από τον καπνό. Έχουν αναπτύξει μια ενημέρωση για να υποστηρίξουν τις τοπικές υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος για να ενσωματώσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην καθημερινή πρακτική τους.

Πηγή: http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2016/05/17/10-common-questions-about-e-cigarettes-answered/

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid