Share the story

Καπνιστές που μεταπήδησαν στο άτμισμα δεν επιστρέφουν στο τσιγάρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο East Anglia. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Drug and Alcohol Review στις 29 Νοεμβρίου 2018. Παρότι οι ατμιστές μπορεί να υποκύψουν στο κάπνισμα, δεν το βλέπουν αυτό σαν "game over” και δεν σταματούν την προσπάθεια, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν για τα καλά στο κάπνισμα.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως το άτμισμα δεν ενθαρρύνει μόνο τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά προλαμβάνει μακροπρόθεσμα την επιστροφή του πρώην καπνιστή στις παλιές του συνήθειες.

"Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το πιο δημοφιλές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο”, σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Δρ Caitlin Notley, από την Ιατρική Σχολή UEA’s Norwich. "Προηγούμενη έρευνά μας έχει δείξει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να κόψουν το τσιγάρο υποκαθιστώντας τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική του πτυχή. Θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει όταν άνθρωποι που μεταπήδησαν στο άτμισμα, επιστρέφουν στο κάπνισμα. Είναι πραγματικά σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε συμβουλές, καθοδήγηση και υποστήριξη ώστε να βοηθήσουν ανθρώπους που παραμένουν μακριά από το τσιγάρο για πολύ καιρό, ιδιαίτερα καθώς η επιστροφή στο κάπνισμα τσιγάρων είναι τόσο βλαβερή”.

Οι ομάδα των ερευνητών πήρε συνέντευξη από 40 ανθρώπους που είχαν κόψει το κάπνισμα στρεφόμενοι στο άτμισμα. Περίπου οι μισοί ανέφεραν σύντομες ή τακτικές υποτροπές στο κάπνισμα, ειδικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις υποτροπές όταν έχουν στραφεί στο άτμισμα, συγκριτικά με άλλους τρόπους διακοπής του τσιγάρου.

"Στο παρελθόν, μια σύντομη υποτροπή προς το τσιγάρο σχεδόν πάντα θα οδηγούσε στην επιστροφή του ανθρώπου στην παλιά του συνήθεια η οποία θα συνοδευόταν από αίσθηση αποτυχία για το ολίσθημα”, σχολίασε η Δρ Notley. "Η διαφορά με το άτμισμα είναι πως ένα περιστασιακό τσιγάρο θεωρείται "επιτρεπτό" ενώ για ορισμένους, το ένα τσιγάρο που θα καπνίσουν σε αυτή την περίπτωση τους οπλίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να απέχουν στο μέλλον”.

Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: http://www.capital.gr/health/3330055/to-atmisma-meionei-tis-upotropes-sto-tsigaro