Share the story

Άρθρο της DorsetEcho

Ένα νέο φιλμ κυκλοφόρησε από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) που δείχνει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και πώς αυτές μπορούν να αποφευχθούν με τη μετάβαση σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ή άλλο είδος βοήθειας για τη διακοπή.

Η ταινία κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης Health Harms, η οποία ενθαρρύνει τους καπνιστές στο Dorset και σε άλλα μέρη της νοτιοδυτικής περιοχής να εγκαταλείψουν τη συνήθεια του καπνίσματος την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπήρξαν περισσότεροι από 3.740 θάνατοι καταγεγραμμένοι που σχετίζονταν με το κάπνισμα στις περιοχές τοπικής αυτοδιοίκησης Dorset, Bournemouth και Poole σε ένα χρόνο.

Και υπήρξαν περίπου 8.600 εισαγωγές σε νοσοκομείο που σχετίζονται με το κάπνισμα, μέσα σε ένα χρόνο.

Η ταινία του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας παρουσιάζει τους εμπειρογνώμονες πάνω στο κάπνισμα Dr Lion Shahab και Dr Rosemary Leonard που πραγματοποιούν ένα πείραμα για να αποδείξουν οπτικά τα υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο και πίσσας που εισπνέονται από έναν μέσο καπνιστή για ένα μήνα σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή ή κάποιον που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα αποτελέσματα του πειράματος απεικονίζουν οπτικά την έντονη αντίθεση μεταξύ των επιπτώσεων του καπνίσματος και του ατμίσματος. Οι έρευνες εκτιμούν ότι, ενώ δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από κινδύνους, το άτμισμα είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια ενήλικες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αγγλία και το άτμισμα έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να διακόψουν με επιτυχία το κάπνισμα, σύμφωνα με το PHE - αλλά πολλοί καπνιστές (44 τοις εκατό) εξακολουθούν είτε εσφαλμένα να πιστεύουν ότι είναι εξίσου επιβλαβές όσο και το κάπνισμα είτε δεν γνωρίζουν πως το άτμισμα θέτει την υγεία σε πολύ χαμηλότερους κινδύνους.

Ο Δρ Steve Holmes, γενικός ιατρός στο Somerset και ιατρικός σύμβουλος στο British Lung Foundation, δήλωσε: “Είναι υπέροχα τα νέα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν το κάπνισμα με επιτυχία στη Νοτιοδυτική περιοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει αρκετές φορές πριν πετύχουν.

“Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους όσους σκέφτονται να διακόψουν να λάβουν επαγγελματική βοήθεια καθώς γνωρίζουμε ότι αυτή είναι πολύ πιο επιτυχημένη από άλλες μεθόδους. Κάθε επαγγελματίας υγείας πρέπει να γνωρίζει τις τοπικές του υπηρεσίες και δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσει - πράγματι γνωρίζουμε ότι τα οφέλη της διακοπής μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα αφού κάποιος σταματήσει το κάπνισμα.”

Ο Russ Moody, από το PHE South West, δήλωσε: “Ενώ το άτμισμα δεν είναι άνευ κινδύνου, είναι τουλάχιστον 95 τοις εκατό λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα και μπορεί να προσφέρει χρήσιμη βοήθεια σε όσους προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.”

“Είναι σημαντικό για τους καπνιστές να το κατανοήσουν γιατί ο καπνός εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης πάνω από 50 σοβαρών καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων - και διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.”

Αναζητήστε στο “Smokefree” για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να σταματήσετε το κάπνισμα για σας αυτό το Νέο Έτος.

Πηγή: https://www.dorsetecho.co.uk/news/17319076.vaping-at-least-95-per-cent-less-harmful-than-smoking/?fbclid=IwAR2tqW-O8JZLCbTsDVtYoYdnFGtsHqt2a0-Tb9poxLNzTmSRa0QFLIvMPgo