Share the story

Άρθρο της nzherald.co.nz

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων αν θέλει να επιτύχει το στόχο της να καταστήσει τη Νέα Ζηλανδία απαλλαγμένη από τον καπνό μέχρι το 2025, έχουν δηλώσει βουλευτές.

Υποστηρικτές της δημόσιας υγείας και ακαδημαϊκοί δήλωσαν επίσης ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει πιο επιθετικά τις λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις, όπως το άτμισμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν αποτύχει να διακόψουν το κάπνισμα.

Σε μια ενημέρωση σχετικά με το στόχο Smokefree 2025 στο Κοινοβούλιο σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Hapai Te Hauora, Lance Norman, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος επίτευξης του στόχου με τις υπάρχουσες συνθήκες.

“Κατηγορηματικά, το λέω αυτό εκ των προτέρων”, είπε.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι σχεδόν το 16% των Νέο Ζηλανδών καπνίζει, συμπεριλαμβανομένου του 35% του Māori και του 25% των νησιωτών του Ειρηνικού.

Το συνολικό ποσοστό μειώθηκε από 20,1% το 2006.

Ο στόχος για την απαλλαγή από τον καπνό που έχει θέσει η κυβέρνηση απαιτεί να μειωθούν τα ποσοστά καπνίσματος κάτω από το 5% μέχρι το 2025.

“Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό,” είπε ο Norman. “Και χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στο Māori ναυάγιο θα ήμασταν επιεικείς.”

Η οργάνωσή του έκανε τρεις συστάσεις προς τους βουλευτές εάν ήθελαν να επιτύχουν το στόχο:

  • Να ενθαρρυνθούν επειγόντως προϊόντα ελαχιστοποίησης βλαβών, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα
  • Απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων έως το 2025
  • Μεγαλύτερη δαπάνη του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καπνό στην προώθηση προϊόντων ελαχιστοποίησης βλαβών και την υποστήριξη ευάλωτων οικογενειών

Ο Νorman είπε ότι δεν θα υπήρχαν 5000 θάνατοι ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, αν το προϊόν δεν ήταν διαθέσιμο.

“Επομένως, η άποψή μας είναι ότι πρέπει να έχουμε μια επιθετική ... στρατηγική για να απαλλαγούμε από το προϊόν.”

Θα απαιτούνταν η θέσπιση της νομοθεσίας σχεδόν αμέσως για να απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων το 2025. Η απαγόρευση θα μπορούσε να εισαχθεί σταδιακά, με την απομάκρυνση των τσιγάρων από τα γαλακτοκομεία και τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών και από άλλες πηγές αργότερα.

Υπάρχουν ήδη κινήσεις για την ενθάρρυνση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Νέα Ζηλανδία ως τρόπο μείωσης της βλάβης του καπνίσματος, αλλά ο Norman είπε ότι έπρεπε να επιταχυνθεί.

“Κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 95% λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα και έχουν παρόμοιο επίπεδο νικοτίνης με ένα έμπλαστρο”, είπε.

Είπε ότι τα προϊόντα πρέπει να προωθηθούν μέσω δημόσιων εκστρατειών που χρηματοδοτούνται από τους φόρους του καπνού. Λιγότερο από το 3% των ετήσιων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από τις πωλήσεις καπνού επενδύονταν ξανά σε δημόσιες εκστρατείες για τη στήριξη των ανθρώπων να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η Επιτροπή Επιλογής Υποθέσεων Māori διεξήγαγε έρευνα το 2010 σχετικά με τη χρήση καπνού και τον αντίκτυπο στο Māori και υπέβαλε 42 συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Ο διευθυντής του προγράμματος ASH, Boyd Broughton, δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει προσεκτικά τις πιο “πολιτικά ευχάριστες” συστάσεις που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μικρή πρόοδος από το 2010 ως προς τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος.

Το κάπνισμα στη Νέα Ζηλανδία:

  • 600.000 ενήλικες (το 15.7%) στη Νέα Ζηλανδία καπνίζουν, από το 20.1% το 2006.
  • Το 35% των ενηλίκων Māori καπνίζει, από το 42% το 2006
  • Το 24% των ενήλικων των νήσων του Ειρηνικού καπνίζει, από το 27% το 2006
  • Τα ποσοστά καπνίσματος στους νέους ενήλικες μειώνονται, αλλά δεν έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή για τους ενήλικες από το 2011.

Πηγή: https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12056996