Share the story

Άρθρο της Conversation

Μια από τις πιο κοινές αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι η διακοπή του καπνίσματος. Κάτι πολύ σωστό, έχοντας υπόψη πως το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης θανάτου παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, ο καπνός είναι το μόνο νόμιμα διαθέσιμο προϊόν που σκοτώνει μέχρι και έναν στους δύο χρήστες, όταν χρησιμοποιείται όπως προβλέπεται.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Αλλά στους πιο συνηθισμένους συμπεριλαμβάνονται το “κόψιμο-μαχαίρι”, η χρήση φαρμάκων - που προσφέρεται συνήθως από γιατρούς ή από υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος - ή η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία είναι πιο γνωστά ως "vapes", είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, οι συζητήσεις σχετικά με το πόσο επιβλαβή είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στους χρήστες και σε εκείνους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, συνεχίζονται.

Σε αντίθεση με την έρευνα που διεξάγεται για τις επιπτώσεις του καύσιμου καπνού, πολύ λίγα είναι κατανοητά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι ένα σχετικά νέο προϊόν και οι ερευνητές αγωνίζονται να μελετήσουν ανθρώπους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα οι οποίοι δεν καπνίζουν ποτέ συμβατικά τσιγάρα.

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας αναφέρει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, ο καθηγητής John Newton, διευθυντής βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, λέει:

Η θέση μας σχετικά με αυτά τα στοιχεία είναι ότι είναι η καλύτερη διαθέσιμη δημοσιευμένη εκτίμηση. Είναι μια χρήσιμη μέτρηση, αλλά δεν είναι ακριβής επιστημονική εκτίμηση.

Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν μερικά από τα πιο επικίνδυνα συστατικά των συμβατικών τσιγάρων - όπως είναι η πίσσα ή το μονοξείδιο του άνθρακα - ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένα δυνητικά επιβλαβή προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βαριών μετάλλων. Οι ελλιπείς κανονισμοί στη βιομηχανία δυσχεραίνει το έργο των ερευνητών, καθώς οι διαφορές μεταξύ των εμπορικών φιρμών μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε οποιαδήποτε ερευνητικά ευρήματα.

Κενά στη γνώση

Εκτιμάται ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τακτικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σύμφωνα με πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση. Και το 2016, το Σχέδιο Ελέγχου Καπνού - μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας που αποσκοπεί στη μείωση του καπνίσματος στην Αγγλία - εκτιμά ότι πάνω από 470.000 άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, η έκθεση δεν αναφέρει πόσοι από όσους χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως βοήθημα για να σταματήσουν το κάπνισμα πέτυχαν αυτόν τον στόχο. Και ακόμα δεν υπάρχει μια πραγματική εικόνα των επιδράσεων που μπορεί να έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στις μικρές φλέβες και τις αρτηρίες - τόσο στους καπνιστές όσο και στους παθητικούς καπνιστές. Αυτά τα κενά στη γνώση είναι θεμελιώδη.

Αυτό τον καιρό ηγούμαι μιας μελέτης στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam η οποία εξετάζει τα οφέλη και τους κινδύνους χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη διακοπή του καπνίσματος. Εστιάζουμε στην καρδιαγγειακή υγεία, εξετάζοντας το αποτέλεσμα στις μικρές φλέβες και τις αρτηρίες.

Με τη χρηματοδότηση της Heart Research UK, παρακολουθείται η πρόοδος των συμμετεχόντων στη μελέτη για περίοδο έξι μηνών. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε τρεις ομάδες: μία που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα πλούσια σε νικοτίνη, μια άλλη που της έχουν δοθεί ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη και μια τρίτη ομάδα που της διατίθεται θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης με την υποστήριξη των υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος του Σέφιλντ.

Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τον ίδιο τύπο υποστήριξης συμπεριφοράς για να σταματήσουν το κάπνισμα, βάσει του πλαισίου στήριξης των υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος. Και εξακολουθούμε να ψάχνουμε άτομα να λάβουν μέρος στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το κάπνισμα και να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους έχει ανατεθεί.

Πλήρης διακοπή

Η ερευνητική ομάδα μετρά τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων και την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Εξετάζουμε επίσης την ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή τους και αξιολογούμε τη λειτουργία των μικρών αρτηριών και φλεβών. Τα αποτελέσματα αυτού του μίνι "check-up" παρέχονται και στους συμμετέχοντες.

Προκαταρκτικά συμπεράσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κατανέμονται τυχαία στις ομάδες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν πολλές πιθανότητες να μην ξαναρχίσουν το κάπνισμα και να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους να σταματήσουν το κάπνισμα, μέσα στη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης.

Αυτό υποστηρίζει την προηγούμενη εργασία και τα ανεκδοτικά στοιχεία στον τομέα - αλλά για να βεβαιωθούμε ότι αυτό είναι βέβαιο, χωρίζουμε επίσης τους συμμετέχοντες από κάθε ομάδα μεταξύ εκείνων που είναι επιτυχείς και εκείνων που δεν είναι. Αξιολογούμε τους λόγους για τους οποίους η τελευταία ομάδα δεν ολοκλήρωσε την προσπάθειά της.

Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην ενημέρωση νέων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη διακοπή του καπνίσματος.Είναι επίσης σημαντικό να δοθούν στους καπνιστές περισσότερες επιλογές και καλύτερη ενημέρωση ώστε να μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα για πάντα.

Πηγή: https://theconversation.com/vaping-smokers-who-switch-could-be-less-likely-to-use-cigarettes-again-109098