Share the story

Άρθρο της MailOn line

- 100 δισεκατομμύρια λίρες χάθηκαν φέτος από τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών καπνού
- Η British American Tobacco επηρεάστηκε με τον χειρότερο τρόπο και έχασε το μισό της χρηματιστηριακής της αξίας
- Ενώ η ανταγωνιστική εταιρεία Imperial Brand είδε πτώση της αξίας περίπου στο ένα τέταρτο

Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια λίρες χάθηκαν από τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών καπνού παγκοσμίως, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την άνοδο του ατμίσματος και την αύξηση των ρυθμιστικών κανόνων.

Η British American Tobacco (BAT), η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει επηρεαστεί με τον χειρότερο τρόπο και χάνει περίπου το ήμισυ της χρηματιστηριακής της αξίας.

Τον Νοέμβριο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα τσιγάρα με μενθόλη, μια κίνηση που θα διαμόρφωνε ένα καταστροφικό έτος για την επιχείρηση, με περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της να προέρχονται από το προϊόν.

Η ανταγωνιστική εταιρία Imperial Brand παρουσίασε πτώση αξίας περίπου ενός τετάρτου, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες Altria και Phillip Morris έχασε περίπου το 30%.

Η Japan Tobacco παρουσιάζει πτώση κατά ένα πέμπτο, μετά από μια μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών, η οποία δείχνει σε δημοτικότητα την αιχμή του ατμίσματος.

Ο αναλυτής της RBC, James Edwardes Jones, δήλωσε στη The Daily Telegraph: “Η επίπτωση της απαγόρευσης του τσιγάρου μενθόλης από τον FDA και η διάβρωση των περιθωρίων από την ανάπτυξη των προϊόντων επόμενης γενιάς είναι καθοριστική, αν και για αυτή τη μέχρι πρότινος ανθεκτική και προβλέψιμη μετοχή το μέλλον είναι πολύ θολό.

Αυτά τα νέα έρχονται μετά από σειρά δοκιμών που κατέδειξε πόσο πολύ χειρότερο είναι το κάπνισμα τσιγάρων από το άτμισμα, με την ελπίδα να ενθαρρυνθούν χιλιάδες ανθρώπων να αποδιώξουν αυτή τη συνήθεια.

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας διενήργησε τη δοκιμή χρησιμοποιώντας βάζα με βαμβακερό μαλλί εκτεθειμένο στον καπνό του τσιγάρου, στους ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου ή στον κανονικό αέρα.

Τα ζοφερά αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάζο που εξετέθη σε 320 τσιγάρα έγινε καστανό και κολλώδες, ενώ στην περίπτωση του ατμού ηλεκτρονικού τσιγάρουυπήρχε απλά μια ελαφριά ομίχλη.

Οι υπάλληλοι στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας προειδοποιούν ότι σχεδόν οι μισοί καπνιστές δεν συνειδητοποιούν πόσο υγιέστερα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και επίσης προειδοποίησαν ότι θα είναι “τραγικό” εάν οι καπνιστές κολλήσουν στον καπνό εξαιτίας “ψεύτικων φόβων” για την ασφάλεια του ατμίσματος.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι ανησυχίες πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συμβάλλουν σε καρδιακή νόσο.

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6539229/Vaping-wipes-100billion-tobacco-industry.html