Share the story

Άρθρο της RSPH – Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η RSPH ζητά να αντιμετωπιστεί η σύγχυση του κοινού σχετικά με τη νικοτίνη ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης των καπνιστών να χρησιμοποιούν ασφαλέστερες μορφές της συγκεκριμένης ουσίας. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη μαζί με πολλά άλλα χημικά, αλλά η νικοτίνη από μόνη της είναι σχεδόν αβλαβής.

Η νικοτίνη είναι επιβλαβής στα τσιγάρα, σε μεγάλο βαθμό επειδή συνδυάζεται με άλλα επιβλαβή χημικά όπως πίσσα και αρσενικό και επειδή ως μια ιδιαίτερα εθιστική ουσία το να είναι κανείς αγκιστρωμένος από τη νικοτίνη είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εξαρτώνται από τα τσιγάρα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η Θεραπεία Αντικατάστασης Νικοτίνης (τσίχλες, παστίλιες και επιθέματα) περιέχουν νικοτίνη αλλά δεν περιέχουν τις επιβλαβείς ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα.

Η ανησυχητική έρευνα της RSPH αποκαλύπτει ότι το 90% των πολιτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι η νικοτίνη είναι επιβλαβής και η οργάνωση καλεί τώρα να ληφθούν μέτρα για την προώθηση ασφαλέστερων μορφών νικοτίνης στους καπνιστές και να καταστήσει πιο δύσκολη τη χρήση του καπνού. Μεταξύ των μέτρων που ζητούνται στην έκθεσή της:

Παύση του καπνίσματος με τη χρήση άλλων πηγών νικοτίνης:

  • Εισαγωγή ζώνης αποκλεισμού καπνού γύρω από παμπ, μπαρ και σχολεία - επιτρέποντας τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά χωρίς να επιτρέπεται το κάπνισμα τσιγάρων. Εάν το κάπνισμα απαγορευόταν από τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των μπαρ, το 50% των ενηλίκων θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτές τις περιοχές και περίπου το ένα τρίτο των καπνιστών θα ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή NRT (θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης).
  • Μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μέσω των υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος. Μόνο 3 από τα 134 καταστήματα πώλησης καπνού πωλούσαν επίσης προϊόντα NRT.
  • Υποχρεωτική πώληση προϊόντων θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης σε καταστήματα πώλησης τσιγάρων. Σε μία μελέτη λιγότεροι από το 0,5% των πωλητών λιανικής πουλούσαν προϊόντα θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης. Σχεδόν τα τρία τέταρτα του κοινού (70%) υποστηρίζουν τις υποχρεωτικές πωλήσεις τέτοιων προϊόντων.
  • Αδειοδότηση σε όλους τους προμηθευτές τσιγάρων, ώστε οι Τοπικές Αρχές να μπορούν να καταργήσουν την άδεια λιανοπωλητών που διαπιστώθηκε ότι δεν ενεργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία για τον καπνό, όπως οι ηλικιακοί περιορισμοί και η απαγόρευση της παρουσίασης.
  • Με το να μετονομαστούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ράβδους νικοτίνης ή συσκευές εισπνοών για να δημιουργηθεί απόσταση από τον όρο τσιγάρα

Η Shirley Cramer CBE, Διευθύνουσα Σύμβουλος της RSPH, δήλωσε: “Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος, εξακολουθεί να ισχύει το ένας στους 5 από εμάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι καπνίζουν από τη συνήθεια και για να πάρουν το χτύπημα από τη νικοτίνη. Είναι σαφές ότι θα προτιμούσαμε οι άνθρωποι να μην καπνίζουν, αλλά σύμφωνα με την καθοδήγηση του NICE (εθνικό ινστιτούτο υγείας και πρόνοιας) για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, η χρήση ασφαλέστερων μορφών νικοτίνης όπως η NRT και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αποτελεσματικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν.

“Το να συνεχίζουν οι άνθρωποι με τη νικοτίνη αλλά να μη χρησιμοποιούν τσιγάρα, θα έκανε μεγάλη διαφορά στη δημόσια υγεία. Σαφώς και υπάρχουν λόγοι σε ότι αφορά τον εθισμό των καπνιστών στη νικοτίνη, αλλά αυτό θα μας μετακινούσε από το να έχουμε σοβαρό και δαπανηρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, αντί αυτού να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του εθισμού με μια ουσία η οποία από μόνη της δεν είναι και πολύ διαφορετική από την εξάρτηση από την καφεΐνη.”

Πηγή: https://www.rsph.org.uk/about-us/news/nicotine--no-more-harmful-to-health-than-caffeine-.html?fbclid=IwAR0Tp_b52fvbrcxVWGPObrCjAVHMz0gmLlMZ15y0YNVLU7TjNIwFSy-S0V4#.XEYkBYbhTZE.facebook