Share the story

Άρθρο στο ChurnMag.com

Σύμφωνα με πολλούς, η δημόσια αντίληψη παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αποδοχή του ατμίσματος. Προκειμένου να διασφαλίσουμε καλύτερα το διαρκές μας δικαίωμα στο άτμισμα, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των ατόμων που κατανοούν τη δραματική μείωση της βλάβης και την αξία των ατμιστικών συσκευών στη διακοπή του καπνίσματος. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας προτού η κοινωνία κατανοήσει πλήρως τι μπορούν να προσφέρουν τα ατμιστικά προϊόντα,αλλά μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Addiction φαίνεται να δείχνει ότι σίγουρα είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Η βελτίωση της δημόσιας αντίληψης για το άτμισμα είναι ένα απίστευτα σημαντικό κομμάτι του παζλ. Μέχρις ότου έχουμε την υποστήριξη περισσότερων ανθρώπων, θα παραμείνει απίστευτα εύκολο για την κυβέρνηση να βρίσκει πάτημα και να θέτει σκληρούς φόρους ή περιορισμούς στο άτμισμα. Έτσι λοιπόν, όσο οι δυο πλευρές συνεχίζουν την πάλη για την επικράτηση στον έλεγχο των συζητήσεων, μόνο ο χρόνος θα δείξει πραγματικά αν αυτή η βελτίωση της αντίληψης του κοινού παρέχει τον αντίκτυπο που απαιτείται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Η Νέα Έκθεση

Αυτή η νέα μελέτη καθοδηγήθηκε από τον Dr.Leonie S. Brose, μαζί με μια ομάδα ερευνητών που ήθελαν να καθορίσουν πώς άλλαξε η δημόσια βλέψη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και για άλλες θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης τα τελευταία δύο χρόνια. Ξεκίνησαν με τη συγκέντρωση μιας ομάδας περίπου 2000 συμμετεχόντων, τόσο ενεργών όσο και πρώην καπνιστών και τους τέθηκε μια σειρά ερωτήσεων σχεδιασμένων έτσι ώστε να αποκαλύψουν την κατανόησή τους σε ότι αφορά τους κινδύνους από το άτμισμα. Αυτό περιελάμβανε και ερωτήσεις για τους κινδύνους της νικοτίνης, για το πόσο εθιστικό είναι το άτμισμα και κατά πόσο είναι κάποιος πιο ασφαλής με την αντικατάσταση των τσιγάρων με ατμιστική συσκευή. Αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία, η ομάδα ξεκίνησε τη μακρά και εξαντλητική διαδικασία της ανάλυσης των πάντων αναζητώντας σημαντικά στατιστικά υποδείγματα.

Μόλις ολοκληρώθηκε η περίοδος ανάλυσης, η ομάδα είχε κάνει κάποιες σημαντικές και συναρπαστικές ανακαλύψεις. Πρώτα απ 'όλα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 57,3% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, αν και η πιθανότητα αυτού ήταν άμεσα συσχετισμένη με εάν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ μια ατμιστική συσκευή ή όχι. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ συσκευή ατμίσματος έχουν μια πολύ πιο ομιχλώδη κατανόηση για το τι μπορεί να προσφέρει το άτμισμα. Αναζητώντας περαιτέρω τα αποτελέσματά τους, διαπιστώνουμε ότι το 25,4% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι το άτμισμα είναι λιγότερο εθιστικό από το κάπνισμα. Τα κυριότερα ζητήματα που σημειώθηκαν από τους ερευνητές για το άτμισμα περιλαμβάνουν θέματα όπως η έλλειψη έρευνας (48,3%) και η έλλειψη ορθής εποπτείας (37,8%). Η μελέτη αυτή καθιστά σαφές ότι, ενώ βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να προχωρήσουμε πριν το άτμισμα γίνει πλήρως αποδεκτό.

Σε άνοδο

Η σημασία αυτής της νέας έκθεσης έχει κάνει ακόμα πιο εμφανές το να αντιληφθούμε πόσο φτωχή ήταν η δημόσια αντίληψη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το 2016 από την Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία, μόνο το 13% των ενηλίκων είχε αντιληφθεί ότι το άτμισμα είναι πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα, ενώ περίπου το διπλάσιο ποσοστό ανθρώπων νόμιζαν πως το άτμισμα είναι αν όχι πιο πολύ, το ίδιο επικίνδυνο. Σαφώς, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με ένα ποσοστό τώρα 60% που κατανοεί πλήρως την αξία της προσφοράς των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη μείωση της βλάβης. Το άλλο συχνά αναφερόμενο μειονέκτημα του ατμίσματος, ο αντίκτυπος στους εφήβους, έχει επίσης εξαλειφθεί με ομότιμη επανεξεταστική έρευνα. Μια έρευνα με πάνω από 60.000 μαθητές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μεταξύ του 0,1% και 0,5% των εφήβων μη καπνιστών παίρνουν ποτέ στα χέρια τους ατμιστική συσκευή.

Πηγαίνοντας τα πράγματα λίγο παραπέρα, έχουμε χιλιάδες στοιχεία που αποδεικνύουν την αξία της μείωσης των βλαβών μέσω του ατμίσματος. Η διάδοση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της αντίληψης του κοινού. Πίσω στο 2015 διαπιστώσαμε πρώτα ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα, αλλά ο αριθμός αυτός έχει αναδυθεί ξανά και ξανά. Στην πραγματικότητα, μόλις τον περασμένο μήνα, μια έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα τσιγάρων περιέχει περίπου 93% περισσότερο τοξικά από τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αλλά ίσως το πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο που έχουμε δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στη διάρκεια ζωής ενός ατμιστή είναι περίπου 57.000 φορές μικρότερο από ότι σε έναν καπνιστή με παρόμοιο υπόβαθρο.

Συνέπειες

Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Ούτε κατά διάνοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της νέας έκθεσης, κινούμεθα προς τη σωστή κατεύθυνση μετά από χρόνια στασιμότητας. Η δημόσια αντίληψη είναι ένα απίστευτα σημαντικό κομμάτι αυτού του αγώνα, καθώς όταν περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τι μπορεί να προσφέρει το άτμισμα, καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να περάσουν σκληροί κανονισμοί. Αν το σκεύασμα πρόκειται να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του ως εργαλείο για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών και τη διακοπή του καπνίσματος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το πώς το κοινό βλέπει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε και να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας για το μέλλον.

Πηγή: https://www.churnmag.com/news/study-indicates-finally-moving-toward-victory-fight-vaping-rights/