Share the story

Άρθρο στους New York Times

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη, διάρκειας ενός χρόνου, στην Αγγλία έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη διπλάσια επιτυχία από προϊόντα διακοπής του καπνίσματος όπως τα επιθέματα ή οι τσίχλες.

Ήταν ένα από τα πιο πιεστικά αναπάντητα ερωτήματα στη δημόσια υγεία: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν πραγματικά τους καπνιστές να διακόψουν; Τώρα, η πρώτη, μεγάλη, αυστηρή εκτίμηση προσφέρει μια αναμφισβήτητη απάντηση: Ναι.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό αποτελεσματικά από ότι τα συμβατικά προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες, για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το ποσοστό επιτυχίας ήταν ακόμη χαμηλό - 18% μεταξύ των ομάδων ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με το 9,9% μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν παραδοσιακή θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης - αλλά πολλοί ερευνητές που μελετούν τον καπνό και τη νικοτίνη δήλωσαν ότι τους έδωσε τις σαφείς ενδείξεις που έψαχναν.

“Αυτή είναι μια τεκμηριωμένη μελέτη”, δήλωσε ο Dr. Neal L. Benowitz, επικεφαλής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, ειδικός στην απορρόφηση νικοτίνης και στις ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό, ο οποίος δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα. “Είναι τόσο σημαντικό στο πεδίο.”

Η μελέτη διεξήχθη στη Βρετανία και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για ένα χρόνο, ακολούθησε 886 καπνιστές που εκχωρήθηκαν τυχαία για χρήση είτε ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε παραδοσιακών θεραπειών αντικατάστασης νικοτίνης. Και οι δύο ομάδες συμμετείχαν σε τουλάχιστον τέσσερις εβδομαδιαίες συμβουλευτικές συνεδρίες, ένα στοιχείο που κρίθηκε κρίσιμο για την επιτυχία.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσδώσουν κάποια νέα νομιμότητα στις εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου όπως η Juul, οι οποίες έχουν υποστεί πυρά από την κυβέρνηση και το κοινό γιατί συμβάλλουν σύμφωνα με τα λεγόμενα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων σε επιδημία ατμίσματος ανάμεσα στους εφήβους. Αλλά θα μπορούσαν επίσης να μεγαλώσουν τη δυσκολία απομάκρυνσης των συσκευών από τους νέους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ αλλά να τα θέσουν παράλληλα διαθέσιμα για κλινική χρήση.

“Υπάρχει μια αναπόφευκτη ένταση ανάμεσα στην προστασία των παιδιών από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την παύση του καπνίσματος, κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό”, δήλωσε ο Dr. Benowitz.

Η χρήση καπνού προκαλεί σχεδόν 6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 480.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Εάν οι τάσεις χρήσης του καπνού συνεχίσουν, ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων προβλέπεται να φτάσει τα 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2030.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν στους καπνιστές τη νικοτίνη που επιθυμούν χωρίς την τοξική πίσσα και τα καρκινογόνα που προέρχονται από την εισπνοή καύσιμου καπνού. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία και αλλού δεν τα έχουν εγκρίνει ώστε να διατίθενται στην αγορά ως εργαλεία διακοπής του καπνίσματος.

“Οι επαγγελματίες υγείας ήταν διστακτικοί στο να προτείνουν τη χρήση τους λόγω της έλλειψης σαφών στοιχείων από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Αυτό είναι πλέον πιθανό να αλλάξει”, δήλωσε ο Peter Hajek, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Queen Mary University του Λονδίνου, ο οποίος συντονίζει τις κλινικές δοκιμές μέσω δημόσιων κλινικών για το κάπνισμα.

Το περιοδικό New England Journal αφιέρωσε μεγάλο μέρος του τρέχοντος τεύχους του στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δημοσιεύοντας δύο άρθρα και μια επιστολή και η συλλογή ενσωματώνει την μπερδεμένη συζήτηση για τη δημόσια υγεία για τις συσκευές. Ένα άρθρο - το οποίο συνέταξε ο Belinda Borrelli, ειδικός στον τομέα της συμπεριφοράς και ο Dr. George T. O’Connor,πνευμονολόγος – πίεσε την τάση αποδοχής των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σημείωσαν ότι το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν σταματήσει το κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων εξακολουθούσαν να ατμίζουν στον ένα χρόνο, ενώ μόνο το 9% της ομάδας θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί προϊόντα νικοτίνης. Αυτό δημιούργησε ανησυχίες, έγραψαν, σχετικά με τον συνεχή εθισμό στη νικοτίνη και τις άγνωστες συνέπειες για την υγεία από τη μακροπρόθεσμη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Το άρθρο συνιστούσε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να ανατίθενται όταν θα έχουν αποτύχει άλλες προσεγγίσεις διακοπής, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής συμπεριφοράς: οι ασθενείς να χρησιμοποιούν τη χαμηλότερη δυνατή δόση νικοτίνης και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να καθορίζουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Μια άλλη δημοσίευση απαίτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει όλες τις γεύσεις νικοτίνης για τη διάθεση συσκευών λόγω της ελκυστικότητάς τους στους εφήβους.

Η κλινική δοκιμή διεξήχθη από τον Μάιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2018. Επειδή οι καπνιστές που είχαν προσληφθεί στις κλινικές, είχαν ήδη προδιάθεση να διακόψουν το κάπνισμα, ένας αμελητέος παράγοντας στην κλίμακα που θα μπορούσε να επηρεάσει ελαφρώς τα αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες ήταν συνήθως μεσήλικες, κάπνιζαν μεταξύ μισού πακέτου και ενός πακέτου την ημέρα και είχαν ήδη προσπαθήσει να το κόψουν.

Τα υποκείμενα ηλεκτρονικού τσιγάρου έλαβαν ένα κιτ εκκίνησης με μια επαναπληρούμενη συσκευή και ένα μπουκάλι υγρού με καπνική γεύση με νικοτίνη 18 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο - το πιο συνηθισμένο προϊόν στην Αγγλία.

(Την εποχή εκείνη, το Juul, το κορυφαίο σε πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ήταν διαθέσιμο στην Αγγλία. Το Juul έχει πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης - είτε 59 χιλιοστόγραμμα ή 35 χιλιοστόγραμμα.)

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ξεχωριστό εύρος μέσα στις ομάδες μελέτης τους για να προσεγγίσουν προσεκτικά σενάρια πραγματικής ζωής. Όταν οι ατμιστές τελείωναν το μπουκάλι υγρό νικοτίνης τους, θα μπορούσαν να επιλέξουν να αγοράσουν όποια γεύση και δύναμη νικοτίνης ήθελαν.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης θα μπορούσαν να επιλέξουν από μια σειρά προϊόντων, όπως το έμπλαστρο, την τσίχλα, την παστίλια και το ρινικό σπρέι. Ενθαρρύνονταν ακόμη και να τα συνδυάσουν. Οι περισσότεροι το έκαναν, επιλέγοντας συνήθως το έμπλαστρο και μια στοματική θεραπεία.

Επειδή οι αυτοαναφορές σχετικά με την αποχή από το κάπνισμα δεν θεωρούνται αξιόπιστες, οι ερευνητές μέτρησαν τις ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή των συμμετεχόντων, μια ακριβέστερη επικύρωση.

Ο Dr. Maciej Goniewicz, συν-συγγραφέας της βρετανικής μελέτης που είναι τώρα φαρμακολόγος στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο, Ν.Υ., δήλωσε ότι η επιτυχία των ηλεκτρονικών τσιγάρων πιθανότατα αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων:

“Πρόκειται για τη μέθοδο λήψης και την ποσότητα νικοτίνης καθώς και τη συμπεριφορά του χρήστη”, είπε. “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν το πλεονέκτημα ότι ο χρήστης αποφασίζει πώς και πότε να πάρει τζούρα. Τα προϊόντα θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης έχουν συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες είναι διαφορετικές για διαφορετικά προϊόντα.”

Ο Dr. Benowitz επεσήμανε ότι τα υψηλότερα ποσοστά διακοπής και συμμόρφωσης μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσαν να εξηγηθούν επιπρόσθετα επειδή τα άτομα αυτά εξέφραζαν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τις συσκευές από ό, τι η άλλη ομάδα με τα προϊόντα τους.

Στη δημοσίευσή τους, οι Drs. Borrelli και O'Connor επεσήμαναν και άλλες έρευνες σχετικά με τις θεραπείες διακοπής του καπνίσματος: Σε μία μελέτη η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης και το αντικαταθλιπτικό buproprion (Wellbutrin) πέτυχαν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά αποχής από ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε αυτή την τελευταία δοκιμή. Το συνταγογραφούμενο φάρμακο βαρενικλίνη (Chantix) έχει επιδείξει ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί ασφαλή, δήλωσαν.

Ιδιαίτερα για τους Αμερικανικούς ατμιστές που έχουν αγκαλιάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο Juul, με τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, ένα εξαιρετικό ερώτημα είναι εάν ένα τέτοιο προϊόν θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό στην διακοπή του καπνίσματος.

Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι επειδή ένα σώμα παίρνει μόνο το ποσό της νικοτίνης που χρειάζεται για να διατηρήσει ένα ορισμένο επίπεδο, τα προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη όπως το Juul θα μπορούσαν να έχουν το πλεονέκτημα να παραδώσουν αυτό το χτύπημα με λιγότερες εισπνοές μειώνοντας την ποσότητα επιβλαβούς αερολύματος που θα μπορούσε να εισπνεύσει ένας ατμιστής.

Ωστόσο, η Risa Robinson, καθηγήτρια μηχανικής και διευθύντρια αναπνευστικής τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Rochester, εξέφρασε ανησυχίες για αναδυόμενες μελέτες που δείχνουν επιβλαβείς επιδράσεις της νικοτίνης.

Τέτοιες ανησυχίες οδήγησαν σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό σχετικά με το άτμισμα στους εφήβους στο Κολοράντο, το οποίο οδήγησε τη χώρα στη χρήση από ανήλικους το 2017.

Η Dr. Tista S. Ghosh, εξ ονόματος του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο, έγραψε στην επιστολή: “Η δωρεάν συμβουλευτική παρέχεται μέσω του Colorit QuitLine για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών που επιχειρούν να διακόψουν οποιοδήποτε προϊόν νικοτίνης.”

Πηγή: https://www.nytimes.com/2019/01/30/health/ecigarettes-nicotine-smoking-quit.html