Share the story

Γιατί το άτμισμα είναι τώρα πιο επικίνδυνο από το κανονικό τσιγάρο;

Marion Burt, πρώην Προγραμματιστής, TechWriter, Εκπαιδευτής ESL, Συνταξιούχος

Είναι σίγουρα επικίνδυνο για τις καπνοβιομηχανίες, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να αγοράζουν προϊόντα καπνού μετά τη μετάβαση στο άτμισμα.

Είναι σίγουρα επικίνδυνο για τις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς οι άνθρωποι σταματούν να αγοράζουν τσιρότα και τσίχλες νικοτίνης, εισπνεόμενα σπρέι και φάρμακα, αλλά στρέφονται στο άτμισμα. Επίσης, νοσούν λιγότερο από ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα και έτσι χρειάζονται λιγότερα φάρμακα.

Είναι ασφαλώς επικίνδυνο για τις κυβερνήσεις που συλλέγουν τεράστια ποσά από τους φόρους των τσιγάρων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον βασικό συμβιβασμό με τις καπνοβιομηχανίες. Εκείνοι που δεν ξοδεύουν αυτά τα χρήματα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα ή για το κόστος της θεραπείας για ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα βρίσκονται σε μια κατάσταση "Ουπς" και ανησυχούν ότι δεν θα τα ξοδεύουν όπως είχαν συνηθίσει.

Είναι ασφαλώς επικίνδυνο για τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στον τομέα του "ελέγχου καπνικών προϊόντων", επειδή όσο περισσότεροι διακόψουν το κάπνισμα και μεταβούν στο άτμισμα δεν θα έχουν δουλειά. Ήδη τους βλέπετε να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο και χρήματα για την διακοπή του καπνίσματος και περισσότερο για να θέσουν υπό αμφισβήτηση το άτμισμα.

Είναι σίγουρα επικίνδυνο για τους οργανισμούς δημόσιας υγείας που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις φαρμακοβιομηχανίες, γιατί όσο περισσότεροι άνθρωποι ατμίζουν και αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ ασφαλέστερο από το κάπνισμα, χάνουν το σεβασμό προς τους οργανισμούς που λένε ψέματα για το άτμισμα, υπακούοντας τα αφεντικά τους από τις φαρμακευτικές ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματα από αυτούς.

Είναι ασφαλώς επικίνδυνο για τους επιστήμονες που θέλουν να κάνουν μια εποικοδομητική και ειλικρινή έρευνα, αλλά υποχρεώνονται να θέσουν σε κίνδυνο την εντιμότητά τους, διενεργώντας ανέντιμες δοκιμές ή παραποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, για να υποστηρίξουν μια από τις προαναφερθείσες ομάδες.

Είναι ασφαλώς επικίνδυνο για τα μέλη του τύπου που βρίσκουν εύκολους τίτλους σε "ιστορίες τρόμου" για το πόσο επικίνδυνο είναι το άτμισμα. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν την αλήθεια - ότι το άτμισμα σώζει ζωές - οι δημοσιογράφοι θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουν μελέτες για να εξασφαλίσουν ότι τα συμπεράσματα των πληροφοριών τους ισχύουν και ότι το δελτίο τύπου είναι μια ακριβής έκθεση των ευρημάτων.

Ναι, το άτμισμα είναι αρκετά επικίνδυνο για πολλούς ανθρώπους. Οι μόνοι που δεν κινδυνεύουν είναι οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές και οι άνθρωποι γύρω τους.

Barnaby Page

Δεν είναι. Ούτε καν οι πλέον αντι-ατμιστές επιστήμονες δεν έχουν υπαινιχτεί ότι είναι πιο επικίνδυνο από μόνο του.

Η συζήτηση σχετικά με το άτμισμα και την υγεία αφορά δύο σημεία:

Το πόσο λιγότερο επιβλαβές είναι το άτμισμα από το κάπνισμα. Είναι 95% λιγότερο επιβλαβές, ή 50%, για παράδειγμα;

Το συντριπτικό βάρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι ότι είναι "πολύ λιγότερο επιβλαβές, αλλά ενδεχομένως όχι εντελώς ακίνδυνο", και η διαρροή από αυτό είναι: εάν καπνίζετε, είναι πολύ καλύτερο να στραφείτε προς το άτμισμα. Αν δεν καπνίζετε, ίσως να είναι χειρότερο το άτμισμα.

Εάν το άτμισμα μπορεί ακούσια να οδηγήσει στο κάπνισμα. Η μεγάλη καυτή πατάτα της πολιτικής εδώ είναι κατά πόσο το άτμισμα "οδηγεί" στο κάπνισμα τους ανήλικους, αν και ειλικρινά τα αποδεικτικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν πραγματικά ότι το κάνει.

Ωστόσο, μπορεί να ενθαρρύνει το κάπνισμα με άλλους τρόπους. Παραδείγματος χάριν, διαπιστώνουμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατμιστών "διπλής χρήσης" - με άλλα λόγια, συνεχίζουν να καπνίζουν μερικά τσιγάρα, ακόμη και όταν έχουν ξεκινήσει το άτμισμα.

Μήπως καθησυχάστηκαν σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και συνεπώς δεν εγκατέλειψαν πλήρως το κάπνισμα, όπως θα μπορούσαν να είχαν κάνει σε άλλη περίπτωση; Αυτή είναι μια πιθανότητα, και μπορεί τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από το άτμισμα να μην είναι τόσο μεγάλα όπως προέβλεπαν αρχικά ορισμένοι υποστηρικτές.

Συνολικά, ωστόσο, είναι πολύ σαφές ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο για τον άνθρωπο από το κάπνισμα και ότι για την κοινωνία, στο σύνολό της, πιθανότατα θα υπάρξει κάποια πρόοδος προς τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το κάπνισμα - το μόνο ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί.

Chris Robinson, ατμιστής από το 2013

Δεν είναι, ποτέ δεν ήταν, και φαίνεται όλο και πιο ασφαλές όσο περισσότερο μαθαίνουμε γι αυτό. Πρέπει να σταματήσετε να διαβάζετε αυτούς τους τίτλους που ψαρεύουν κλικ. Αν θέλετε να μάθετε την πραγματική αλήθεια, εδώ είναι μερικά τίμια άρθρα για να ξεκινήσετε. Ένας από αυτούς είναι πιθανό να ασχολείται άμεσα με την κινδυνολογία σε οποιαδήποτε άρθρα κίτρινου τύπου ή άρθρα που ψαρεύουν κλικ και σας ανησύχησαν.

  1. Το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα - Από το Βασιλικό ιατρικό πανεπιστήμιο.

Νικοτίνη χωρίς καπνό: Μείωση της βλάβης που προκαλεί ο καπνός.

https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0

  1. Το παθητικό άτμισμα δεν είναι επικίνδυνο: Κοιτάζοντας μέσα από την ομίχλη: Ανασκόπηση του τι λέει η χημεία των ρύπων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για τους κινδύνους για την υγεία.

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-14-18

  1. Το άτμισμα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων των καπνιστών:

Η επίδραση της αποχής από το κάπνισμα και της μείωσης των ασθματικών καπνιστών που μετέβησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αποδεικτικά για την αναστροφή των βλαβών

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4053879/

  1. Η νικοτίνη μόνη της δεν είναι έντονα εθιστική:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4920051/

  1. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι γεμάτες φορμαλδεΰδη:

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν πολύ υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης μόνο σε συνθήκες που είναι αποτρεπτικές για τους χρήστες: Η αντιγραφή μιας μελέτης υπό επαληθευμένες ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης - ScienceDirect

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517305033?np=y&npKey=db9b6a2153b9a5bc62229ab94a7a2d3b506e63be4cc8054fdd137a2d40fa5701

  1. Οι γλυκές γεύσεις δεν απευθύνονται σε παιδιά:

Η βιοχημική εξακρίβωση της διακοπής του καπνίσματος και οι πεποιθήσεις περί ατμίσματος μεταξύ πελατών καταστήματος ατμιστικών ειδών.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12878/abstract

  1. Το άτμισμα έχει πολύ χαμηλότερες τοξίνες από το κάπνισμα:

Έκθεση σε νικοτίνη και επιλεγμένες τοξικές ουσίες σε καπνιστές τσιγάρων που μεταπήδησε σε ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μια διαχρονική μελέτη εντός των υποκειμένων | Έρευνα Νικοτίνης & Καπνού Oxford Academic

https://academic.oup.com/ntr/article-abstract/19/2/160/2631650/Exposure-to-Nicotine-and-Selected-Toxicants-in?redirectedFrom=fulltext

  1. Το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα:

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και οι σχετικές μεταβολές στον πληθυσμό που διέκοψε το κάπνισμα: στοιχεία από τις τρέχουσες δημογραφικές έρευνες των ΗΠΑ.

http://www.bmj.com/content/358/bmj.j3262

  1. Το άτμισμα δεν αποτελεί πύλη για το κάπνισμα:


Έφηβοι και ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα αντικείμενα ανησυχίας μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα από ό, τι είναι

http://www.drugandalcoholdependence.com/article/S0376-8716(17)30023-6/abstract

  1. Το άτμισμα δεν είναι τόσο κακό για σας όσο το κάπνισμα:


Ηλεκτρονικά τσιγάρα και έκθεση σε τοξίνες

http://annals.org/aim/article/2599869/nicotine-carcinogen-toxin-exposure-long-term-e-cigarette-nicotine-replacement

  1. Το άτμισμα έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο:

Συγκρίνοντας τις καρκινικές δραστηριότητες των αέριων εκπομπών προϊόντων ατμοποίησης νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, με εκείνων του καπνού

http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2017/08/04/tobaccocontrol-2017-053808

  1. Η πραγματική αλήθεια πίσω από την "έκρηξη ηλεκτρονικών τσιγάρων"


Εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων: Η αλήθεια πίσω από αυτό που βλέπετε στις ειδήσεις - Vaping360

http://vaping360.com/vape-explosions/

Scot Korba, MBA, Ακαδημαϊκός, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill (1996)

Υπάρχουν μερικά προβλήματα με αυτήν την ερώτηση και τι υποθέτει.

Κατ 'αρχάς, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων ατμίσματος δεν προέρχονται από προσπάθεια έρευνας και μηχανικής «με γνώμονα την ασφάλεια και την ανθρώπινη υγεία». Αυτό σημαίνει ότι το άτμισμα είναι πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα.

Δεύτερον, δεν γνωρίζω καμία καμπάνια «πιο επιβλαβή από το κάπνισμα», αλλά υπάρχει σίγουρα πολλή παραπληροφόρηση και άσκηση πίεσης που προωθεί τα «μειονεκτήματα» και τους κινδύνους που προκύπτουν από το άτμισμα ή / και υποτιμά τα συγκριτικά οφέλη. Ως επί το πλείστον, οι αντικαπνιστές φοβούνται την εξομάλυνση της χρήσης του καπνού και την μύηση της νεολαίας σε αυτό. Αυτό είναι ένα πραγματικό ζήτημα, αλλά οποιαδήποτε ειλικρινής αξιολόγηση θα καταλήξει στην πραγματικότητα, ότι το κάπνισμα είναι μια νόμιμη, θανατηφόρα και ανυποχώρητη συνήθεια, που δεν μπορεί να βρεθεί στην ίδια κλίμακα κινδύνου, για την υγεία του ανθρώπου, με το άτμισμα.

Εάν δεν απαγορευτεί το κάπνισμα, η σύγκριση πρέπει να «ευνοεί» το άτμισμα. Δεν είναι καλό για σένα. Πρέπει να συζητηθούν οι κίνδυνοι και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της έναρξης από τους μη καπνιστές, αλλά είναι παρόμοιο με τη δολοφονία πληθυσμού το να προωθηθεί η ψεύτικη αφηγηματική πρακτική ότι το άτμισμα είναι σχεδόν τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα. Πιστεύω με πάθος ότι ακόμη και αν είχατε διπλάσιους καταναλωτές καπνού, αλλά δεν χρησιμοποιούσαν προϊόντα καύσης καπνού, θα ήταν απροσδόκητο κέρδος για την δημόσια υγεία. Με άλλα λόγια, 40 εκατομμύρια ατμιστές έναντι 20 εκατομμυρίων καπνιστών; Δεν υπάρχει συναγωνισμός στην επιδημιολογία ασθενειών. Διάολε, μόνο η μείωση των τυχαίων θανάτων και του κόστους από τις πυρκαγιές μάλλον αντιστάθμιζουν το σύνολο των κακών αποτελεσμάτων για το άτμισμα.

Nakkid Frodo

Βλέπω μια έλλειψη πραγματικών ερευνητών μεταξύ αυτών που απαντούν σε αυτή την ερώτηση, γι 'αυτό θα πω δύο πράγματα, αφού έχω κάνει πραγματικά έρευνες και παρουσιάσεις σχετικά με αυτό.

Το άτμισμα δεν είναι «τώρα πιο επικίνδυνο», ήταν πάντα επικίνδυνο, υπήρχε απλώς μια έλλειψη ερευνών στο παρελθόν ώστε να αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Όπως όλες οι μελέτες, η έρευνα για αυτούς τους τύπους προϊόντων απαιτεί χρόνο για μέτρηση και εμφάνιση παρενεργειών με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι είναι κάπως ανυπόμονοι και θέλουν άμεσες απαντήσεις, οπότε δεν μπορούν πραγματικά να περιμένουν τους μήνες και τα χρόνια που χρειάζονται για να πραγματοποιηθούν οι επιστημονικές μελέτες. Ασφαλώς, πολλοί καπνιστές αναζητούν "καλύτερες" εναλλακτικές λύσεις για να ξεφύγουν από τα τσιγάρα, οπότε δεν έχουν το χρόνο να περιμένουν τις μελέτες.

Με βάση τα εργαστήρια και τις εργασίες που συνεργαστήκαμε, είδαμε ότι ενώ το άτμισμα δεν είναι πιο επικίνδυνο από τα τσιγάρα, είναι εξίσου κακό με τα τσιγάρα, ειδικά για τους βαρείς καπνιστές που κάνουν μετάβαση. Οι ατμιστικές δεξαμενές εξακολουθούν να κρατούν νικοτίνη, και ανάλογα με την εταιρία, μερικές φορές σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τζούρα λιγότερο συχνά για να λάβετε την ίδια ποσότητα.

Από την άλλη πλευρά, πολλές εταιρίες έχουν λιγότερη νικοτίνη στις δεξαμενές, και μελέτες έδειξαν ότι με αυτές τις εταιρίες, οι καπνιστές τείνουν ασυνείδητα να κάνουν τζούρα πιο συχνά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εθισμός τους εξακολουθεί να λαχταρά την ίδια ποσότητα νικοτίνης, και με τις πιο συχνές τζούρες, καταλήγουν να παίρνουν την ίδια ποσότητα που παρέχουν τα τσιγάρα τους.

Επίσης, δεν βοηθάει το ότι τα υγρά αναπλήρωσης να είναι αρωματισμένα. Τα επίπεδα εθισμού αυξάνονται στους νεότερους καπνιστές επειδή έρχονται για τις γεύσεις και την μοντέρνα αίσθηση που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν, αλλά κάτω από αυτά τα προσχήματα καταλήγουν να εξαρτώνται από τη νικοτίνη.

Το άτμισμα δεν είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, δεν ήταν ποτέ. Το πολύ-πολύ, να μην εισπνέετε μερικά από τα αλλόκοτα συστατικά που υπάρχουν στα τσιγάρα (δηλαδή γυαλί, αμμωνία, πίσσα). Το πιο υγιεινό είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Όμως για όσους προσπαθούν να απαλλαγούν από τα τσιγάρα μειώνοντας το σταδιακά, το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται από τον χρήστη, επειδή μπορείτε να καταλήξετε να παίρνετε την ίδια ή περισσότερη ποσότητα νικοτίνης από τα τσιγάρα.

Alli Becca, ατμίζει σε εβδομαδιαία βάση τα τελευταία 3 χρόνια

Οι μελετητικές έρευνες που έγιναν από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) και η υπηρεσία ερευνών για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι το απόλυτο αντίθετο είναι αληθές, το άτμισμα είναι μέχρι 99,8% πιο ασφαλές από το κάπνισμα τσιγάρων, όταν χρησιμοποιείται χωρίς νικοτίνη. Ακόμη και με τη νικοτίνη είναι ακόμα 95% πιο ασφαλές.

Από τους 20.000 ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στη μελέτη, μόνο 3 άτομα ανέφεραν ότι είχαν «πληγεί» και οι 3 από αυτούς ήταν αλλεργικοί σε 1 χημική ουσία που βρέθηκε στο υγρό αναπλήρωσης που ονομάζεται PG (προπυλενογλυκόλη), όπως γνωρίζουμε σήμερα, εκτιμάται ότι 1 στους 2000 είναι αλλεργικός σε αυτό.

Τέλος πάντων, το άτμισμα έχει μόνο 3 συστατικά, ενώ τα τσιγάρα έχουν περίπου 5500 χημικά.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί είναι πιο ασφαλές.

Bob Smith, ατμιστής τα τελευταία 15 χρόνια

Φαίνεται ότι ισχυρίζεστε κυριολεκτικά ότι το άτμισμα είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα τσιγάρων αντί να θέσετε ερώτηση. Η κοινή λογική και κατά κύριο λόγο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα είναι φυσικά πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα.

Το μεγαλύτερο ζήτημα με το άτμισμα είναι ότι οι ανήλικοι βρίσκουν πρόσβαση σε αυτό και εθίζονται σιγά-σιγά στη νικοτίνη. Η κυβέρνηση δημιουργεί πολλούς κανόνες για την επίλυση αυτού του ζητήματος και παρακολουθεί τις δραστηριότητες των διαδικτυακών καταστημάτων.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι το άτμισμα είναι επικίνδυνο για τις μεγάλες εταιρείες καπνού και ίσως για την κυβέρνησή σας. Ένα τεράστιο μερίδιο των εσόδων εξαρτάται από τη βιομηχανία καπνού.

Άνθρωποι έχουν ήδη τοποθετήσει συνδέσμους με πολλά άρθρα για να δείξουν ότι το άτμισμα δεν είναι επιβλαβές. Δεν πρόκειται να το κάνω ξανά.

Harry Kiesel, M.D.(1975), PhD (1995) from Hahnemann & Drexel (1975)

Δεν θα βρω την αντίληψη ότι είναι "πιο ασφαλές από το κάπνισμα" (λίγο ; πολύ;) πολύ παρήγορο και θα ήθελα να μάθω ποιος δημιούργησε αυτό το "κατασκεύασμα".

Crow Daniel

Δεν είναι, το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και το Βασιλικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο (ο πιο σεβαστός ιατρικός σύλλογος στον κόσμο) προωθούν το άτμισμα ως την καλύτερη εναλλακτική λύση για το κάπνισμα

Αν δεν καπνίζετε, μην ατμίσετε. Αν εξακολουθείτε να καπνίζετε, αυτοκτονείτε, ειδικά όταν το άτμισμα είναι πολύ καλύτερο από τα φάρμακα, τα τσιρότα και τις τσίχλες. Αρκετά απλό!

Annette Niebelski

Επειδή όταν ατμίζεις μπορεί να αναπτύξεις μια πάθηση που ονομάζεται πνεύμονας ποπκορν.

Είμαι πραγματικά αλλεργικός στο άτμισμα -το διαπίστωσα αφού προσπάθησα να ζήσω με ένα ατμιστή. Δεν άτμιζε καν στο σπίτι, αλλά οι σωλήνες του, στα υγρά αναπλήρωσης του και ο ίδιος βρομούσαν άτμισμα, μέχρι το σημείο που πήγα και πήρα 3 φίλτρα HEPA και οι πνεύμονες μου πονάνε ακόμα, τα μάτια μολύνθηκαν και έβηχα. Τον έδιωξα μετά από λίγες μέρες και έπλυνα τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων με ξίδι και πήρε μια εβδομάδα μετά από αυτό για να περάσει η μόλυνση στα μάτια μου.

Jim Smyth, πωλητής
Δεν είναι. Η πρόσφατη μακροπρόθεσμη μελέτη CRUK υποδεικνύει το αντίθετο

Martin Hedington, 50 χρόνια εξαρτημένος από το τσιγάρο. Πλέον, ελεύθερος από το τσιγάρο, ατμιστής

Και από ποιο εναλλακτικό σύμπαν το δημοσιεύετε αυτό;

Chuck Fluri, BS, MS & PHD Κριτικής σκέψης και παρατήρηση, Σχολή Κοινής Λογικής (1982)

Ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλες ομάδες με οικονομικό ενδιαφέρον για το κάπνισμα θέλουν να το πιστεύετε αυτό. Απλό, έχασαν έσοδα.

Sun Allen, κριτικός ηλεκτρονικών τσιγάρων, διέκοψε το κάπνισμα (2015-σήμερα)

Όσο για μένα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά τσιγάρα. Οι άνθρωποι τα θεωρούν ως επιβλαβή προϊόντα καθώς συνέβησαν κάποιες εκρήξεις που προκλήθηκε από μπαταρίες. Έτσι οι άνθρωποι σκέφτονται ότι το άτμισμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τα τσιγάρα. Τα τσιγάρα παρουσιάζουν μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα μας. Είναι αλήθεια.

Dave Lukes, Χαρούμενος πρώην καπνιστής: το έκοψα μετά από 40 χρόνια οπότε ξέρω μερικά πράγματα γι αυτό.
Δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα είναι εντελώς αβλαβές, δεν είναι, αλλά δεν έχω δει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι πιο επικίνδυνο από τα τσιγάρα. Από πού πήρατε αυτές τις "πληροφορίες";


Nick Gotti, Επενδυτής, Ιδιοκτήτης Επιχειρήσεων

Δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Ένα τσιγάρο έχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες. Πολλές από αυτές είναι καρκινογόνες. Δεν νομίζω ότι το άτμισμα είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία σας, επειδή δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Josh Hill, μηχανικός ήχου και βίντεο

Δεν είναι. Μια βρετανική μελέτη εκτιμά ότι είναι 95% πιο ασφαλής από το κάπνισμα τσιγάρων.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρα ασφαλέστερο, παρά την υστερική και ανακριβή αναφορά στον Τύπο.

Mary Muffit, Jill of all Trades Inc. (2008-present)

Έχω ακούσει φήμες ότι όταν ατμίζεις, προσλαμβάνεις περιεχόμενα μικροσκοπικά κομμάτια από γυαλί.

A McDaid, Health and Safety & Carsergen Study at Right Move Removals (2013-present)

Παίρνετε καθαρά χημικά στον οργανισμό σας πολύ πιο γρήγορα από ότι με τον καπνό.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πεθάνει από το άτμισμα σε σχέση με εκείνους που καπνίζουν καπνό εδώ και χρόνια.

Χρήστη Quora, Λογιστής στην New York & Company

Όχι, δεν είναι. Το άτμισμα βοηθάει κάποιον να ξεπεράσει τη συνήθεια του να καπνίζει τσιγάρα.

Τα καλά νέα είναι ότι το άτμισμα είναι πολύ, πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μόνο περίπου 5% τόσο επιβλαβές όσο το κάπνισμα. Δεν υπήρξαν σημαντικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το παθητικό «κάπνισμα» των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πρόβλημα, ακόμη και για τα άτομα με ασθένειες στους πνεύμονες. Βραχυπρόθεσμα, τυχόν συμπτώματα από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανόν να είναι τα ίδια με αυτά που μπορεί να προκύψουν χρησιμοποιώντας μια συσκευή εισπνοής νικοτίνης ή τσίχλες νικοτίνης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απολύτως ασφαλή. Απαιτούνται ακόμη περισσότερες έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά το εάν τα παιδιά και οι νέοι ενστερνίζονται αυτήν την συνήθεια.

Ωστόσο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι, σε σύγκριση με τον καπνό, το άτμισμα είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή.

Και αυτό έχει σημασία επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν τακτικά και δεν παίρνουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να το κόψουν. Το κάπνισμα παραμένει η μόνη μεγαλύτερη αιτία πρόωρου θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.

Πηγή:https://www.quora.com/Why-is-vaping-now-more-dangerous-than-smoking-cigarettes