Share the story

Εν όψει της αχαλίνωτης παραπληροφόρησης, το παθητικό άτμισμα έχει αποδειχθεί ότι είναι περίπου 99% λιγότερο επικίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα. 

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που οι σύγχρονες συσκευές ατμίσματος άρχισαν να ελκύουν κόσμο ως εργαλείο μείωσης των βλαβών και μέσο διακοπής του καπνίσματος. Εκείνη την εποχή, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εργάστηκαν για να συμφωνήσουν στο σωστό ρυθμιστικό μονοπάτι προς το μέλλον. Παρά τα ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία, πολλοί ανησυχούν για την πλήρη αποδοχή του αντίκτυπου που θα έχει στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα στην νεολαία. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι νόμοι περί του ατμίσματος είναι συνεχώς αντικείμενο αλλαγής, καθώς η βιομηχανία μεγαλώνει και οι πολιτικοί αλλάζουν. Ένας κοινός φόβος μεταξύ των νομοθετών και των γονέων είναι ότι το παθητικό άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο με το πλέον γνωστό τοξικό παθητικό κάπνισμα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

Ανεξάρτητα από αυτό, μια άλλη νέα έκθεση έλαβε ως στόχο το παθητικό άτμισμα, ενώ παράλληλα απέτυχε να δώσει το σωστό πλαίσιο για τον κίνδυνο του καπνού. Το αποτέλεσμα είναι μια παραπλανητική κατάσταση στην οποία οι καπνιστές οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος του ατμίσματος είναι ουσιαστικά ο ίδιος με του καπνίσματος ή οποιουδήποτε άλλου «προϊόντος καπνού». Ως εκ τούτου, ένας μειωμένος αριθμός καπνιστών κατανοεί τι κερδίζει προσπαθώντας να κάνει την μετάβαση. Τελικά σπαταλάμε τη δραματική μείωση των βλαβών του καπνίσματος και την διακοπή του καπνίσματος μέσω του ατμίσματος, λόγω ενός αβέβαιου φόβου.

Δεν υπάρχει σύγκριση

Παρά τις προσκλήσεις για αύξηση των ρυθμίσεων, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είστε αισιόδοξοι ως ατμιστές, ειδικά σε αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη σαφή και ισχυρή έρευνα που δείχνει ότι το παθητικό άτμισμα εμπεριέχει περίπου το 1% του κινδύνου του παθητικού καπνίσματος. Αυτή η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Tobacco Control Journal, συνέκρινε όχι μόνο τον καπνό τσιγάρων με τον ατμό υγρών αναπλήρωσης, αλλά συμπεριέλαβε επίσης τις νέες συσκευές θέρμανσης - όχι καύσης που προσέφεραν εταιρείες όπως η Philip Morris International. Οι ερευνητές πήραν 30 λίτρα του εκλυόμενου αερολύματος, βάσει μιας υπολογισμένης ημερήσιας ποσότητας έκθεσης, και το τοποθέτησαν σε ελεγχόμενο θάλαμο. Με αυτόν τον τρόπο ήταν σε θέση να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα επίπεδα διαφορετικών τοξικών και άλλων ουσιών που βρέθηκαν στο ελεγχόμενο αερόλυμα, προσέχοντας για ό, τι υπερβαίνει το κατώτατο όριο ασφάλειας.

Μόλις συλλέχτηκαν και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, οι ερευνητές άρχισαν να βγάζουν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η συντριπτική πλειονότητα της ανάλυσης τους έδειξε ότι ο ατμός του υγρού αναπλήρωσης εμπεριέχει μόνο το 1% του κινδύνου που προκαλεί ο καπνός τσιγάρων. Όταν εξετάζουμε τον ατμό των συσκευών θέρμανσης - όχι καύσης, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο δραματικά, αλλά ήταν ακόμα αρκετά ευνοϊκά. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο ατμός των συσκευών θέρμανσης - όχι καύσης που προσλαμβάνεται παθητικά, είναι περίπου 10% πιο επικίνδυνος από τον ατμό του υγρού αναπλήρωσης. Αυτές οι ειδήσεις έχουν ενθαρρύνει πάρα πολλούς υποστηρικτές της μείωσης των επιβλαβών ουσιών μέσω του ατμίσματος. Τούτου λεχθέντος, ο αγώνας απέχει πολύ από το τέλος, ακόμη και με την αυξανόμενη συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων.

Γιατί να υποστηρίξουμε το άτμισμα;

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα να είναι πλεονέκτημα, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κλειδί για να κερδίσει κανείς τον αγώνα για τα δικαιώματα του ατμίσματος είναι περισσότερα τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία. Μπορούμε ήδη να κάνουμε μια πολύ συναρπαστική υπόθεση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ξεκινώντας από τη γενική τιμή μείωσης των επιβλαβών συνεπειών, γνωρίζουμε από το 2015 ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από το συνεχιζόμενο κάπνισμα χάρη σε μια έκθεση του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Παρόλο που η έκθεση αυτή πλησιάζει τα πέντε έτη, έχουμε πολύ πιο πρόσφατες εκθέσεις που έχουν φτάσει στα ίδια συμπεράσματα. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, μια ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τοξικές ουσίες του καπνίσματος είναι περίπου 93% υψηλότερες σε σχέση με του ατμού των υγρών αναπλήρωσης. Αλλά αν ψάχνετε για την πραγματική έκταση της αξίας της μείωσης της βλάβης, θα πρέπει να διαβάσετε την αναφορά από το Journal of Aerosol Sciences που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου ενός καπνιστή κατά τη διάρκεια ζωής του είναι περίπου 57.000 φορές υψηλότερος από ενός ατμιστή με παρόμοιο υπόβαθρο.

Αν εμβαθύνουμε, έχουμε μερικά ακόμη ισχυρά στοιχεία για το άτμισμα. Το κάπνισμα συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από οποιαδήποτε άλλη αιτία που μπορεί να αποφευχθεί, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το άτμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρωταρχικό κλειδί για να κερδίσει αυτόν τον αγώνα. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Louisville έλεγξε όλα τα συνηθισμένα εργαλεία και μεθόδους διακοπής του καπνίσματος για να καθορίσουν τα καλύτερα και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντική, είναι η έκθεση της δράσης για το κάπνισμα και την υγεία, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 60.000 φοιτητές, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι μόνο το 0,1% έως το 0,5% των εφήβων μη καπνιστών, άτμισαν περισσότερο από μία ή δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη λιγότεροι μπορεί να καταλήξουν καπνιστές εξαιτίας του ατμίσματος.

Επιπτώσεις

Είναι πραγματικά ντροπή το ότι τα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να είναι τόσο απασχολημένα με την βιομηχανία του ατμίσματος. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, δίνουν ένα σημαντικό χέρι βοήθειας στις καπνοβιομηχανίες, εξισώνοντας το άτμισμα και το κάπνισμα. Εν τέλει, αν ένας καπνιστής δεν καταλαβαίνει όλα τα οφέλη του ατμίσματος σε σχέση με το κάπνισμα, γιατί να μπει στον κόπο να προσπαθήσει να κάνει την μετάβαση; Αν θέλουμε να σταματήσουμε την επιδημία του καπνού για τα καλά, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε για να αξιοποιήσουμε το άτμισμα χωρίς να θέτουμε τους εφήβους σε περιττό κίνδυνο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι μπορεί να προσφέρει το άτμισμα, τόσο πιο εύκολο θα είναι. Έτσι, η διάδοση θετικών πληροφοριών σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στους καπνιστές του περίγυρού μας είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τη βιομηχανία.

Είσαι συγκλονισμένος από το πόσο ασφαλέστερο είναι το παθητικό άτμισμα συγκριτικά με το παθητικό κάπνισμα; Γιατί επιλέξατε να ατμίζετε αντί να καπνίζετε; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε άλλους να ατμίσουν μέσω των θετικών του ατμίσματος; Αφήστε μας να μάθουμε τις σκέψεις σας, αφήνοντας σχόλιο και μην ξεχάσετε να ελέγξετε πάλι εδώ ή να συμμετάσχετε στις κοινότητές μας στο Facebook και στο Twitter για περισσότερες ειδήσεις και άρθρα.

Πηγή: https://www.churnmag.com/news/research-shows-vaping-dramatically-safer-smoking-important-way/