Share the story

Το άτμισμα έχει ήδη αλλάξει τη ζωή των αμέτρητων καπνιστών σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό δεδομένου του σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος που το άτμισμα υφίσταται. Ωστόσο, παρά τα εκατομμύρια πρώην καπνιστών που μπορούν να επιβεβαιώσουν την απίστευτη δύναμη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει επιφυλακτικό για την αξία τους.
Τούτου λεχθέντος, η ατμιστική κοινότητα έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι αξιώσεις της αυτές υποστηρίζονται πλέον από αυξανόμενα συσσωρευμένες αξιολογήσεις στοιχείων όσον αφορά στη μείωση της βλάβης και την παύση του καπνίσματος. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα στοιχεία αυτά έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη δυναμική υπέρ του ατμιστικού κλάδου.
Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα να υποστηρίζει το άτμισμα, στα πλαίσια του συνεχούς της αγώνα να σταματήσει το εφηβικό κάπνισμα. Αυτή η τελευταία επιδοκιμασία  αποτελεί απόδειξη ότι, αν και η συζήτηση για το άτμισμα μπορεί να φαίνεται εδραιωμένη όπως πάντα, αναμφίβολα αρχίζουμε να μετατοπίζουμε τη δυναμική προς μια θετική κατεύθυνση.
Η τελευταία έγκριση
Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης που εδρεύει στο Maryland. Ιδρύθηκε σχεδόν πριν από 40 χρόνια και έχει επικεντρωθεί στην εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων για την ανάπτυξη συστάσεων για ιατρικούς επαγγελματίες σε όλη τη χώρα.
Μία από τις πιο πρόσφατες συστάσεις τους έχει δημιουργήσει κάποιες αναταράξεις στην ατμιστική  κοινότητα, καθώς τώρα συνιστούν στους γιατρούς να συμπεριλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος για εφήβους. Η ομάδα το υποστηρίζει θερμά αυτό. Το έθεσαν ακόμη και στο επίσημο σχέδιο δήλωσής τους για το εφηβικό κάπνισμα.
Μαζί με την υιοθέτηση του ατμίσματος ως εναλλακτική λύση για το συνεχιζόμενο κάπνισμα, οι συστάσεις τους δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών. Πιστεύουν ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για τους καλύτερους τρόπους απομάκρυνσης των εφήβων από τα τσιγάρα, καθώς πάνω από το 90% των ανθρώπων αρχίζουν να καπνίζουν πριν από την ηλικία των 18 ετών.
Σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας, τον Dr. Michael Silverstein, “Η πρόληψη κατά της χρήσης του καπνού από τη νεολαία μας είναι αποφασιστικής σημασίας για την υγεία του έθνους. Όλοι οι νέοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της χρήσης του καπνού και θα πρέπει να τους παρέχονται παρεμβάσεις που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν να ξεκινήσουν καν.” Έτσι, ενώ η ομάδα παραμένει δικαιολογημένα επικεντρωμένη σε προληπτικά μέτρα, η επιδοκιμασία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική νίκη για τη νομιμοποίηση του ατμίσματος από μια αξιόπιστη ανεξάρτητη ομάδα .
Στοιχεία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Πολλές μελέτες έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία δεκαετία που αποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικό είναι το άτμισμα στη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της βλάβης. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Louisville διαπίστωσε ότι το άτμισμα ήταν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βοηθηθούν οι καπνιστές να σταματήσουν σε σύγκριση με άλλα εργαλεία στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τσιχλών νικοτίνης, των επιθεμάτων και των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως το Chantix.
Το ποσό της μείωσης της βλάβης που μπορεί να παρέχει το άτμισμα στους καπνιστές είναι εκπληκτικό. Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας κυκλοφόρησε μια μελέτη το 2015 που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές συνολικά από το κάπνισμα. Άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει περαιτέρω και υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Roswell Park Cancer Institute διαπίστωσε ότι ο ατμός περιέχει 93% λιγότερες τοξικές ουσίες από τον καπνό τσιγάρων. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Aerosol Sciences, διαπίστωσε ότι υπάρχει 57.000 φορές λιγότερη πιθανότητα ένας ατμιστής να αναπτύξει καρκίνο σε σύγκριση με έναν καπνιστή με παρόμοιο υπόβαθρο.
Έχουν επίσης υπάρξει έρευνες  που εξετάζουν το πιο κοινό επιχείρημα ενάντια στο άτμισμα, την υποτιθέμενη “επιδημία” εφηβικού ατμίσματος. Ο οργανισμός Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία παρακολούθησε πάνω από 60.000 έφηβους σχολικής ηλικίας και διαπίστωσε ότι μόλις το 0,1% έως το 0,5% των μη καπνιστών εφήβων έχει ατμίσει περισσότερο από κάποιες ελάχιστες φορές. Αυτό σημαίνει ότι ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό μη καπνιζόντων καταλήγει να γίνουν καπνιστές εξ αιτίας της επιρροής των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Συνεπώς
Το άτμισμα αποδείχθηκε το πιο χρήσιμο εργαλείο στην αγορά για να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν. Όχι μόνο είναι ουσιαστικά ασφαλέστερο από το κάπνισμα, αλλά είναι επίσης πιο ικανοποιητικό από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση.
Ως έχει σήμερα, αυτό που ειδοποιεί τους καπνιστές να περάσουν στο άτμισμα ως εναλλακτική είναι η ενημέρωση από στόμα σε στόμα. Εάν αξιόπιστοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είχαν επίσης τη δυνατότητα να συστήσουν αυτό εργαλείο, τόσοι περισσότεροι καπνιστές θα αισθάνονταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν.
Ωστόσο, μέχρι να μετατραπεί η συνομιλία γύρω από το άτμισμα με θετικό πρόσημο, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να δείξετε την υποστήριξή σας. Όσο περισσότεροι άνθρωποι εκθέτουν τις θετικές ιστορίες τους σχετικά με την αξία του ατμίσματος, τόσο το καλύτερο. Συχνά χρειάζονται αποδείξεις από την πραγματική ζωή για να αλλάξει τη γνώμη των ανθρώπων, γι 'αυτό χρησιμοποιήστε πάντα την εμπειρία σας για το γενικότερο καλό.


Πηγή: https://www.churnmag.com/news/panel-experts-encourage-physicians-utilize-vaping-prevent-smoking/?fbclid=IwAR1BPvt9EbQtGMui2vd-CXVP19Bl8vv-ru4kCJ4gq3E3wghlk4f9X5b7faY