Share the story

Δημοσίευση στο TIME

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εδώ και αρκετό καιρό έχουν εδραιωθεί ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τα τσιγάρα και ένα μέσο που μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να αποβάλλουν τη συνήθεια εφόσον προσφέρουν νικοτίνη χωρίς πολλά από τα επικίνδυνα υποπροϊόντα καυσίμων προϊόντων καπνού. Αλλά υπάρχει αρκετή συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα ως προς το αν αυτό είναι πραγματικότητα. Για κάθε μελέτη που υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν, υπάρχει και κάποια άλλη που λέει ότι δεν μπορούν.
Τώρα, μια από τις πιο περιεκτικές μελέτες μέχρι στιγμής παρέχει αδιάσειστη υποστήριξη στο καθημερινό άτμισμα. Διαπίστωσε ότι οι ενήλικες καπνιστές τσιγάρων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα καθημερινά ήταν κατά 77% πιο πιθανό να σταματήσουν τα τσιγάρα και να διατηρήσουν τη διακοπή μετά από δύο χρόνια από ό, τι οι μη χρήστες.

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research, χρησιμοποίησε στοιχεία από περίπου 8.200 ενήλικες που συμμετείχαν στην εθνική εκπροσώπηση Αξιολόγησης Πληθυσμού για τη Μελέτη Καπνού και Υγείας. Κάθε άτομο παρείχε πληροφορίες σχετικά με την υγεία του, τον τρόπο ζωής του και τη χρήση του καπνού, ενημερώνοντας τους ερευνητές για τη χρήση καπνού που έκανε ένα χρόνο και δύο χρόνια αργότερα.

Στην αρχή της μελέτης, μόνο το 3,6% των καπνιστών ανέφεραν καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ το 18% ανέφεραν σποραδική χρήση. Όμως, οι άνθρωποι σε αυτή τη μικρή ομάδα καθημερινών ατμιστών, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν πιθανότερο από τους περιοδικούς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ή τους μη ατμιστές να αναφέρουν ότι ήταν απαλλαγμένοι από τα παραδοσιακά τσιγάρα μέχρι το τέλος της μελέτης. Έντεκα τοις εκατό των αρχικών καθημερινών ατμιστών ανέφεραν ότι ήταν απαλλαγμένοι από το τσιγάρο και κατά τις δύο έρευνες παρακολούθησης, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα σχετικά μικρό ποσοστό συνολικά, αλλά μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 6% των μη ατμιστών που είχαν αποβάλλει τη συνήθεια.

Η σποραδική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν συσχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες διακοπής, ίσως επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με την ελπίδα να παρατήσουν τελείως τα καύσιμα τσιγάρα ή επειδή δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους πόθους τους για τη νικοτίνη με λιγότερο συνεπή χρήση. Προηγούμενες μελέτες που δεν έδειξαν κάποιο συσχετισμό μεταξύ ατμίσματος και διακοπής του καπνίσματος, ίσως να μην εκτίμησαν τις διαφορές ανάμεσα στην καθημερινή και την περιοδική χρήση, θεωρούν οι συγγραφείς.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας φοβούνται επίσης ότι μια διαρκής συνήθεια στη νικοτίνη, με τη μορφή του ατμίσματος, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός καπνιστή για υποτροπή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι είναι αλήθεια. Αλλά στη νέα μελέτη, οι καθημερινοί ατμιστές ήταν κατά το ελάχιστο λίγο πιο πιθανό να επιστρέψουν στο κάπνισμα τσιγάρων. Περίπου το 4% των καθημερινών ατμιστών που ανέφεραν διακοπή μετά από ένα έτος υποτροπιάζουν τον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με περίπου το 3% των μη ατμιστών.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν λιγότερες χημικές ουσίες που ως γνωστό προκαλούν καρκίνο σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά δεν είναι και τελείως ακίνδυνα. Ένας συσσωρευμένος όγκος έρευνας υποδηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να συνδυαστούν όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα τσιγάρα - μια προοπτική που αφορά, αφού, όπως δείχνει η νέα μελέτη, πολλοί καπνιστές χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα. Παρόλα αυτά, η τελευταία έρευνα προσφέρει μερικά από τα ισχυρότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω μείωση των ποσοστών καπνίσματος στις ΗΠΑ.

Πηγή: https://time.com/5633554/e-cigarettes-smokers-quit/?fbclid=IwAR17f_1PTU1_DP2CjdEw4nO6wPsR3vJwBPl-ULU8_J_oazofL3lLJ_a61FA