Share the story
Δημοσίευση στη USA TODAY
Κατόπιν κριτικής, το CDC δίνει σαφή προειδοποίηση για το άτμισμα: Αποφύγετε την THC και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που πωλούνται “στο δρόμο”.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποίησαν την Παρασκευή να μην αγοράζονται αμπούλες ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν THC ή άλλου είδους κάνναβη ή τροποποιημένα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που πωλούνται “στο δρόμο”.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 215 πιθανές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που σχετίζονται με το άτμισμα σε 25 πολιτείες, το CDC και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι “και άλλες αναφορές για πνευμονικές ασθένειες βρίσκονται υπό έρευνα”. Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε την Πέμπτη ότι οι κρατικοί και ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν επί του παρόντος υπό εξέταση 354 υποθέσεις.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται κάποιος που κρατά ένα  φιαλίδιο ελαίου κανναβιδιόλης μπροστά σε ένα ανθισμένο φυτό κάνναβης
Οι ασθενείς έχουν παρουσιάσει βήχα, δύσπνοια και θωρακικό πόνο. Ορισμένοι επίσης είχαν ναυτία, έμετο ή διάρροια, κόπωση, πυρετό, απώλεια βάρους ή άλλα θέματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών, αλλά μερικές φορές μπορούν να εκδηλωθούν μετά από αρκετές εβδομάδες, ανέφερε η δήλωση.
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μερικές φορές προηγήθηκαν από τα αναπνευστικά συμπτώματα.
“Όποιος χρησιμοποιεί προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν πρέπει να αγοράζει τα προϊόντα αυτά από το δρόμο (π.χ. προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου με THC, άλλα κανναβινοειδή) όπως επίσης δεν πρέπει να τροποποιεί προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ή να προσθέτει σε αυτά τα προϊόντα ουσίες που δεν προορίζονται από το κατασκευαστή” , δήλωσαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η USA TODAY ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δύο κορυφαίοι ακαδημαϊκοί ερευνητές για τον καπνό καθώς και ο κλάδος ατμιστικών προϊόντων άσκησαν σκληρή κριτική για την αποτυχία του CDC να παρέχει καθοδήγηση στους καταναλωτές για το τι πρέπει να αποφύγουν.
“Συνεργαζόμαστε στενά με τους κρατικούς και τοπικούς υπαλλήλους στον τομέα της υγείας για να διερευνήσουμε αυτά τα περιστατικά το συντομότερο δυνατό και είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες για να βγει στην επιφάνεια μια σαφέστερη εικόνα των γεγονότων”, δήλωσε ο διευθυντής του CDC Dr. Robert Redfield και ο Dr. Ned Sharpless , ενεργός Επίτροπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων. “Έχουμε επίσης καταστήσει ως κορυφαία προτεραιότητα την επικοινωνία μας με το κοινό για τις προσπάθειές μας”.
Το CDC προειδοποίησε πως οι έφηβοι και όσοι είναι σε πρώιμη ενηλικίωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και έγκυες γυναίκες και ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν καπνό. Εκείνοι πάλι που χρησιμοποιούν,  πρέπει να παρακολουθούν για συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια ή θωρακικό άλγος και να αναζητούν ιατρική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις.
Άνθρωποι ατμίζουν THC. Πνευμονικές βλάβες έχουν αναφερθεί σε εθνικό επίπεδο. Γιατί το CDC παραμένει σιωπηλό;
Η Dr. Karen Randall, ιατρός στη μονάδα έκτακτων περιστατικών στο Pueblo του Κολοράντο, δήλωσε ότι περιέθαλψε δύο ασθενείς το περασμένο έτος με προβλήματα πνευμόνων που είχαν ατμίσει μαριχουάνα που πιστεύει ότι πωλήθηκε σε κλινική. Βλέπει πως υπάρχουν κάποια θέματα με αυτά που η ίδια αποκαλεί “φτηνά ατμιστικά στυλό” φτιαγμένα στην Κίνα τα οποία πωλούνται σε κλινικές.
Η άτμιση θερμαίνει το στυλό και την αντίσταση σε τόσο υψηλή θερμοκρασία που απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες, λέει. Και η άτμιση νικοτίνης και THC ή συμπυκνωμάτων THC απελευθερώνει το δικό της σύνολο τοξικών χημικών ουσιών. Πολλά από τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα με βάση τα έλαια, τα οποία οι πνεύμονες “αντιπαθούν” και η έκθεση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ασθένειες γνωστές ως αποφρακτική βρογχιολίτιδα δήλωσε η Randall.
Η Randall λέει ότι παρατηρεί έντονο εμετό σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν καθημερινά μαριχουάνα. Την Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκε η νέα συμβουλή για τη χρήση μαριχουάνας από εφήβους, νεαρούς ενήλικες και έγκυες γυναίκες, ο γενικός χειρουργός Jerome Adams σημείωσε ότι το έλαιο THC έχει το τριπλάσιο ποσοστό της THC μαριχουάνας που καπνίζεται. Και η ίδια η μαριχουάνα είναι περίπου τρεις φορές πιο δυνατή από τη μαριχουάνα που καπνιζόταν πριν από δεκαετίες.
Παρόλο που το CDC προειδοποιεί για το άτμισμα τα άτομα κάτω των 21 ετών, η Randall σημειώνει ότι και οι δύο περιπτώσεις που συνάντησε ήταν άτομα ηλικίας άνω των 21 ετών και η μια ήταν στα γύρω στα 50.
“Οι πνευμονικές βλάβες δεν περιορίζονται σε ηλικιακό εύρος” δήλωσε η Randall.
Το CDC προειδοποίησε ότι οι ενήλικες καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν “θεραπείες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία”, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών και των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τoν FDA και συνέστησε τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού.