Share the story

Παρά τους έξι επιβεβαιωμένους θανάτους που συνδέονται με το άτμισμα στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει ομοφωνία για τους κινδύνους.
Είναι αλήθεια ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει προκαλέσει θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Υπήρξαν έξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι που συνδέονταν με το άτμισμα στις ΗΠΑ - στην Καλιφόρνια, το Ιλλινόις, την Ιντιάνα, το Κάνσας, τη Μινεσότα και το Όρεγκον - καθώς και περισσότερες από 450 περιπτώσεις αναφερόμενων πνευμονικών προβλημάτων.
Τι έχουν μάθει οι αρχές μέχρι στιγμής;
Το CDC της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών) αναφέρει ότι καμία συγκεκριμένη ουσία ή ένας τύπος συσκευής δεν έχει συνδεθεί με όλες τις περιπτώσεις. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις - περίπου το 80% - οι άνθρωποι δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν υγρά που περιέχουν κανναβινοειδή προϊόντα, όπως τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Τα περισσότερα από αυτά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία ερευνά μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC), φαίνεται να περιείχαν επίσης μια ουσία που ονομάζεται οξική βιταμίνη Ε. Φαίνεται ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αγοράσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλες συσκευές τους από τον δρόμο.
Τι συμβουλεύεται στις ΗΠΑ;
Το CDC προτείνει σε οποιονδήποτε ατμίζει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει κατά τη διάρκεια της έρευνας. Λέει επίσης ότι οι νέοι και οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου ηλεκτρονικά τσιγάρα. Συμβουλεύει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα εξετάζοντας άλλες μεθόδους διακοπής, όπως συμβουλή ιατρική ή φάρμακα.
Είναι το άτμισμα επικίνδυνο;
Εξαρτάται από το με ποιον μιλάς. Το Υπουργείο Υγείας στην Αγγλία και η περισσότερη, αλλά όχι όλη, η κοινότητα δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι δεν είναι επικίνδυνο. Το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας (PHE) επίσημα λέει ότι είναι κατά 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα - το οποίο σκοτώνει το ήμισυ όλων όσων αποκτούν αυτή τη συνήθειας. Οι επιστήμονες και οι αγωνιστές του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώνονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος για τους ενήλικες. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα χημικά που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οποιαδήποτε πιθανή τοξικότητα. Οι ειδικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και να μιλήσουν για πιθανές βλάβες και άγνωστους κινδύνους παρά για πιθανά οφέλη.
Γιατί ο Donald Trump θέλει απαγόρευση των γεύσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Υπήρξε μια κατακραυγή για τους νέους στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούσαν Juul, μια μοντέρνα συσκευή που μοιάζει με ένα USB stick, συνοδευόμενη από ιστορίες ότι τεράστιος αριθμός παιδιών και νεαρών ενηλίκων που δεν καπνίζουν αγκιστρώνονται στη νικοτίνη. Χωρίς τις γεύσεις, το Juul και τα άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα, πιστεύεται ότι θα ήταν λιγότερο ελκυστικά για τους νέους. Έτσι, στον απόηχο του τρόμου για τις πνευμονοπάθειες, ο πρόεδρος λέει στον FDA να τις απαγορεύσει.
Γιατί το Juul λέγεται ότι δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Δεν είναι το ίδιο προϊόν. Η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ συνεπάγεται την απουσία  ανώτατου ορίου στα επίπεδα νικοτίνης στα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθιστώντας τις ισχυρότερες δόσεις περισσότερο εθιστικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα αυστηρό όριο, χάρη σε μια οδηγία της ΕΕ που κατοχυρώνεται τώρα στο βρετανικό δίκαιο. Στις ΗΠΑ, είναι παράνομο να πωλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ανηλίκους από το 2016, αλλά επιτρέπεται η διαφήμιση και η εμπορία σε ενήλικες. Το FDA ωστόσο κάνει κινήσεις. Έχει δώσει εντολή σε όλους τους κατασκευαστές να υποβάλλουν καταλόγους συστατικών και να θέτουν προειδοποιητικές ετικέτες στα προϊόντα τους σχετικά με την εθιστική φύση της νικοτίνης. Η απογοήτευση για την αργή πρόοδο της ρύθμισης λέγεται ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η πόλη του Σαν Φρανσίσκο έχει περάσει νόμο για την απαγόρευση των καταστημάτων ατμίσματος από το επόμενο έτος.
Περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα ...
... όπως και εσείς, διαβάζετε και υποστηρίζετε την ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογραφία της Guardian, περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Και σε αντίθεση με πολλούς νέους οργανισμούς, έχουμε επιλέξει μια προσέγγιση που μας επιτρέπει να κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Αλλά χρειαζόμαστε συνεχή υποστήριξη για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως τώρα. Η Guardian θα ασχοληθεί με τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας - από την κλιμάκωση της κλιματικής καταστροφής έως τη διαδεδομένη ανισότητα στην επίδραση της μεγάλης τεχνολογίας στη ζωή μας. Σε μια εποχή που η πραγματική πληροφόρηση είναι μια αναγκαιότητα, πιστεύουμε ότι ο καθένας μας, σε όλο τον κόσμο, αξίζει να έχει πρόσβαση στα ακριβή ρεπορτάζ με ακεραιότητα στον πυρήνα τους. Η συντακτική μας ανεξαρτησία σημαίνει ότι θέτουμε τη δική μας ατζέντα και εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις. Η δημοσιογραφία της Guardian είναι απαλλαγμένη από εμπορική και πολιτική προκατάληψη και δεν επηρεάζεται από δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες ή μετόχους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε φωνή σε όσους έχουν ακουστεί λιγότερο, να διερευνούμε εκεί πού άλλοι απομακρύνονται και να αμφισβητούμε αυστηρά όσους βρίσκονται στην εξουσία. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας να συνεχίζουμε να παρέχουμε ποιοτική δημοσιογραφία, να διατηρούμε το ειλικρίνειά μας και να προστατεύουμε την πολύτιμη ανεξαρτησία μας. Κάθε συνεισφορά αναγνώστη, μεγάλη ή μικρή, είναι πολύτιμη.


Πηγή: https://www.theguardian.com/society/2019/sep/13/vaping-deaths-in-the-us-what-do-you-need-to-know