Share the story

 Δημοσίευση από το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου

Σκοπός του εγγράφου
Αυτή η δήλωση θέσης παρέχει συμβουλές και συστάσεις στους ψυχίατρους σχετικά με τη συνταγογράφηση της βαρενικλίνης και τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων (EC) ως στρατηγικές υποστήριξης ατόμων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες (SMI) για να σταματήσουν το κάπνισμα.
Σύνοψη βασικών μηνυμάτων και συμβουλών
Τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των ατόμων με Σοβαρές Ψυχιατρικές Ασθένειες SMI είναι πολύ υψηλότερα από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της νοσηρότητας και της πρόωρης θνησιμότητας σε αυτή την ομάδα. Οι ψυχίατροι είναι σε θέση να τους βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Πρέπει να τεθεί επί τάπητος το θέμα της μείωσης των συνταγογραφήσεων για τη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος. Απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων με SMI που να παρέχουν πρόσβαση σε μια σειρά αποτελεσματικών θεραπειών. Οι ψυχίατροι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη συνταγογράφηση της βαρενικλίνης, η οποία είναι ένα γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό φάρμακο που δείχνει ότι αυξάνει τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος σε ψυχιατρικούς και μη ψυχιατρικούς πληθυσμούς. Θα συνεργαστούμε με άλλους οργανισμούς για να ευαισθητοποιήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι ψυχίατροι κατανοούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου. Αν και δεν κατανοούμε πλήρως τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, οι ψυχίατροι θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους πως η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι μια αποτελεσματική λύση για κάποιους για τη διακοπή του καπνίσματος και ουσιαστικά ασφαλέστερη από τη συνέχιση της χρήσης καπνού. Όλοι οι πάροχοι ψυχικής υγείας θα πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές που θα διευκολύνουν την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η θέση του Κολλεγίου για τη βαρενικλίνη
Το Royal College of Psychiatrist πιστεύει:
• οι ψυχίατροι θα πρέπει να εξετάσουν τη συνταγογράφηση της βαρενικλίνης όταν υποδεικνύεται κλινικά ως μία από τις επιλογές υποστήριξης ασθενών με SMI να σταματήσουν το κάπνισμα
• Λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλή χρήση της βαρενικλίνης σε συνθήκες που θα μπορούσε να προσφέρει κλινικά οφέλη, θα συνεργαστούμε με άλλους οργανισμούς για την ευαισθητοποίηση των ψυχιάτρων (και άλλων επαγγελματιών υγείας με άδεια συνταγογράφησης) για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του φαρμάκου αυτού.
Υπάρχει ένα εναλλακτικό φάρμακο για τη βαρενικλίνη με τη μορφή βουπροπιόνης (εμπορική ονομασία Zyban). Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται αρχικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά παρατηρήθηκε επίσης ότι βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς λειτουργεί, αλλά πιστεύεται ότι έχει επίδραση στα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε εθιστική συμπεριφορά. Διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή, οπότε ο ασθενής για να το χρησιμοποιήσει συνήθως θα χρειαστεί να δει έναν γενικό παθολόγο ή να επικοινωνήσει με μια υπηρεσία διακοπής καπνίσματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η θέση του Κολλεγίου για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Πιστεύουμε ότι αν και υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα  της μακροχρόνιας χρήσης τους, υπάρχει αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια αποτελεσματική επιλογή για κάποιους για να  διακόψουν το κάπνισμα και ουσιαστικά πολύ ασφαλέστερα από τη συνέχιση της χρήσης καπνού.
• Οι ψυχίατροι θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς που καπνίζουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα  μπορεί να τους βοηθήσουν να σταματήσουν το τσιγάρο, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος και πως είναι πιο ασφαλή από τη συνέχιση του καπνίσματος. Θα πρέπει επίσης να τους ενθαρρύνουν να αποφεύγουν τη μακροχρόνια χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μόνο όταν αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι δεν οδηγεί σε επιστροφή στο κάπνισμα.
• Υποστηρίζουμε τη σύσταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας (2018) ότι όλες οι οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζουν πολιτικές που διευκολύνουν την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
• Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη συλλογή εθνικών και περιφερειακών δεδομένων σχετικά με τη διακοπή, το κάπνισμα και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε πληθυσμούς (γενικό, ανά ηλικία και φύλο και ομάδες με ψυχικές διαταραχές), συνταγές βαρενικλίνης και συνεχιζόμενη έρευνα για τα καλύτερα στοιχεία για τη διακοπή του καπνίσματος και τη χρήση νικοτίνης.