Share the story

bLOG IT

Από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO κοινοποίησε προσφάτως ανησυχητικές δηλώσεις σχετικά με το άτμισμα, εμείς συγκεντρώσαμε δηλώσεις εμπειρογνωμόνων που τονίζουν τα οφέλη του ατμίσματος για τους σημερινούς καπνιστές και επικρίνουν την εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενάντια στη λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση που υπάρχει για τον καπνό

Ο ατμός δεν είναι καπνός. Το μέλλον στη νομοθεσία είναι η διαφοροποίηση.

Αντιδράσεις εμπειρογνωμόνων

στο ενημερωτικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. 

Ο Dr Nick Hopkinson, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Πνευμονολογίας του Imperial College London:
“Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ουσιαστικά ασφαλέστερα από το κάπνισμα, επειδή οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό των τσιγάρων είτε απουσιάζουν εντελώς σε αυτά, είτε υπάρχουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Από τα αποδεικτικά στοιχεία τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών προκύπτει σαφώς το συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν. Οι καπνιστές που μεταβαίνουν τελείως στο άτμισμα θα κερδίσουν ένα σημαντικό όφελος για την υγεία”.

 Ο καθηγητής Peter Hajek, Διευθυντής της Μονάδας Έρευνας για την Εξάρτηση από τον Καπνό στο Queen Mary University του Λονδίνου (QMUL):
“ Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO έχει ιστορικό ακτιβισμού κατά του ατμίσματος το οποίο καταστρέφει τη φήμη του. Πρακτικά όλες οι πραγματολογικές δηλώσεις που αφορούν σε αυτό, είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το άτμισμα είναι “εξαιρετικά εθιστικό”. Το άτμισμα δεν οδηγεί τους νέους στο κάπνισμα - το κάπνισμα από τους νέους παραμένει πάντοτε σε χαμηλό επίπεδο.  Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή ότι μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των παρευρισκομένων που εισπνέουν τον ατμό. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν.”

Ο καθηγητής John Britton, Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης του Καπνού και του Αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και Σύμβουλος στην Αναπνευστική Ιατρική του Πανεπιστημίου του Nottingham:
“Αυτή η ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας WHO είναι παραπλανητική από πολλές πλευρές. Υποδηλώνει ότι το άτμισμα νικοτίνης είναι η αιτία της έξαρσης κρουσμάτων σοβαρής πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ το 2019, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για ατμιστικά προϊόντα κάνναβης. Αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το άτμισμα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο διακοπής του καπνίσματος, όταν στην πραγματικότητα υπάρχουν αποδείξεις κλινικών δοκιμών των υψηλότερων προτύπων που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα είναι πιο αποτελεσματικό από τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης τις οποίες υποστηρίζει ο WHO. Απαντά στο ερώτημα εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από τα τσιγάρα καπνού υπονοώντας ότι δε γνωρίζουμε, ενώ στην πραγματικότητα είναι ξεκάθαρα λιγότερο επιβλαβή.”

Ο καθηγητής John Newton, διευθυντής του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας-PHE- για τη Βελτίωση της Υγείας:
“Αν δεν καπνίζετε, μην ατμίσετε. Αλλά αν καπνίζετε, σε καμία περίπτωση δε θα ήταν καλύτερο για την υγεία σας να συνεχίσετε το κάπνισμα από το να μεταβείτε εντελώς στο άτμισμα.”

Ο καθηγητής Robert West, από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου:
“Η ζημιά που επιφέρει η δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάει πολύ πιο μακριά από τον έλεγχο του καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων.”

Η Louise Ross, πρώην Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διακοπής Καπνίσματος, στο Ηνωμένο Βασίλειο:
“Έχω ήδη ξεκινήσει να λαμβάνω τηλεφωνήματα από επαγγελματίες στον τομέα της υγείας που τώρα πιστεύουν ότι το άτμισμα είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, εξαιτίας της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παραπλανά και προκαλεί σύγχυση. Θυμώνω τόσο πολύ που αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που συνεχίζουν να καπνίζουν ή αυτών που θα γυρίσουν ξανά πίσω στο κάπνισμα επειδή έχουν παραπληροφορηθεί από έναν οργανισμό που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την υγεία.”

Ο David Sweanor, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής, στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά:
“Το να λέμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή είναι σαν να λέμε εξίσου το ίδιο για τις ζώνες ασφαλείας, τα προφυλακτικά, τις αποστειρωμένες σύριγγες, τα υγιεινά τρόφιμα και το καθαρό πόσιμο νερό. Τίποτα δεν είναι απολύτως ασφαλές. Αλλά το να χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τέτοιου είδους σοφιστείες για να παραπλανά το κοινό σε ότι αφορά τους συγκριτικούς κινδύνους μιας πιθανής εναλλακτικής λύσης, είναι απρόσεκτο και θανατηφόρο.”
 
Η Amelia Howard, υποψήφια διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Νομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Ontario, στον Καναδά:
“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής πιθανών πολιτικά μεροληπτικών μηνυμάτων σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά το πιο πρόσφατο ενημερωτικό τους δελτίο είναι συγκλονιστικά κακό. Το έγγραφο είναι απερίσκεπτα ανέντιμο, επικίνδυνα παραπλανητικό για το κοινό και δύσκολο να το δει κανείς ως κάτι άλλο εκτός από απαγορευτική προπαγάνδα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα χαμηλού επιπέδου του οργανισμού σε αυτό το θέμα. Αυτά που ονομάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “γεγονότα” για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν είναι απλά παραπλανητικά, τα περισσότερα από αυτά είναι ευαπόδεικτα ψεύδη. Μια τέτοια απερίσκεπτη περιφρόνηση για την αλήθεια, όχι μόνο υπονομεύει την αξιοπιστία του οργανισμού, αλλά τροφοδοτεί και τη δυσπιστία του κοινού προς την επιστήμη και την εμπειρογνωμοσύνη. Ολόκληρο το ενημερωτικό δελτίο χρήζει εγγυημένα άμεσης ανάκλησης.”