Share the story

Δημοσίευση από REUTERS London
50 μελέτες από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι συσκευές ατμίσματος που περιέχουν νικοτίνη είναι πιο αποτελεσματικές στο να βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα από ότι τα επιθέματα ή τις τσίχλες νικοτίνης και πιο ασφαλείς από τα τσιγάρα
Οι συσκευές ατμίσματος που περιέχουν νικοτίνη είναι πιο αποτελεσματικές στο να βοηθούν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα από τα έμπλαστρα ή τις τσίχλες νικοτίνης και πιο ασφαλείς από τα τσιγάρα, αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση των ευρημάτων που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Τα ευρήματα που προέκυψαν από μια ανασκόπηση που περιλάμβανε στοιχεία από 50 μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, υποδεικνύουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που σταματούν το κάπνισμα.
“Τώρα υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής σε σύγκριση με τις τσίχλες ή τα επιθέματα νικοτίνης”, δήλωσε ο Jamie Hartmann-Boyce, εμπειρογνώμονας στην Ομάδα Εθισμού στον Καπνό του οργανισμού Cochrane, ο οποίος συν ηγήθηκε της αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από τον Cochrane, έναν οργανισμό που συγκεντρώνει την καλύτερη επιστημονική έρευνα για να εκτιμήσει τη συγκριτική αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στην υγεία.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία και η δημοτικότητα τους αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τις τσίχλες και τα επιθέματα νικοτίνης, μιμούνται το κάπνισμα τσιγάρων επειδή μπορούν να κρατηθούν στο χέρι και να δημιουργούν ατμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο καπνός σκοτώνει έως και τους μισούς από τους χρήστες του, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων για περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
Μια ανασκόπηση του Cochrane το 2016, διαπίστωσε και τότε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο πιθανό να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν σε σχέση με τα επιθέματα νικοτίνης ή τις τσίχλες, αλλά το διαθέσιμο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων εκείνη την εποχή ήταν πιο περιορισμένο. Ένα κύμα πνευμονοπαθειών και θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, που σχετίστηκαν με το άτμισμα, έβαλε στο στόχαστρο το άτμισμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρακινώντας απαγορεύσεις σε ορισμένους τύπους προϊόντων.
Ωστόσο, η έξαρση αυτή δεν συνδέθηκε τελικά με ατμιστικές συσκευές που περιείχαν νικοτίνη και φάνηκε να φθίνει στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς αποδεικνυόταν με αυξανόμενο ρυθμό πως η οξική βιταμίνη Ε, ένας παράγοντας νοθείας που χρησιμοποιήθηκε σε ατμιστικά προϊόντα μαριχουάνας, μάλλον βρισκόταν πίσω από αυτές τις περιπτώσεις.
Η ομάδα του Cochrane δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν σαφή στοιχεία σε αυτήν την ανασκόπηση για σοβαρές βλάβες από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη, αν και σημείωσαν ότι τα στοιχεία είναι αβέβαια λόγω του σχετικά μικρού αριθμού μελετών.
“Η επιστημονική συναίνεση υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά δεν είναι εντελώς ακίνδυνα”, δήλωσε ο Hartmann-Boyce.
Ο John Britton, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι η ανασκόπηση ήταν “εμπεριστατωμένη” και έδωσε “οριστική επιβεβαίωση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν στους καπνιστές ένα αποτελεσματικό μέσο διακοπής”.

Πηγή: https://www.reuters.com/article/health-ecigarettes-idUSKBN26Z1J5

 LIQUA 4S GIA OLA TA PODS adv