Share the story

H πλειονότητα των καπνιστών, το 80%, που «υιοθέτησε» το άτμισμα, πέτυχε την διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα.

Επιπλέον, το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατάφερε να ελαττώσει σημαντικά το κάπνισμα, με τη βοήθεια του ατμίσματος.

Τα στοιχεία προέκυψαν από την πανευρωπαϊκή έρευνα σε 3.300 ατμιστές, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Ατμιστική Συμμαχία (IEVA– Independent European Vape Alliance).

Το άτμισμα «αξιοποιήθηκε» από τους καπνιστές για να φθάσουν στη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας και τo 81% των ατμιστών τελικά μπόρεσε να απαλαχθεί από την συνήθεια του καπνίσματος.

Μάλιστα, το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστηρίζει ότι το άτμισμα είναι αρκετά λιγότερο επιβλαβές για αυτούς, σε σύγκριση με το παραδοσιακό κάπνισμα. Ένα μικρό ποσοστό της τάξεως 2% εξ αυτών πιστεύουν ότι είναι εξίσου ή περισσότερο βλαβερό από ότι το παραδοσιακό κάπνισμα.

BANNER LIQUA 4S 2000x670px descprition

Άξιο λόγου είναι ότι ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας στη Μεγάλη Βρετανία εκτιμά ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβές σε σύγκριση με το παραδοσιακό κάπνισμα.

Σημαντικότητα των αρωμάτων
Σχετικά με τις προτιμήσεις των ατμιστών, το 40 % εξ αυτών ατμίζει φρουτένιες γεύσεις και το 25% προτιμά γεύσεις γλυκών, ενώ το 35 % επιλέγει τις λεγόμενες «καπνικές» γεύσεις.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσαν εάν όλα τα αρώματα, εκτός των «καπνικών» γεύσεων, απαγορευτούν, μόνο το 20% των ατμιστών θα άρχιζαν να ατμίζουν «καπνικές» γεύσεις. Σημειώνεται ότι ένα 9% δήλωσε ότι θα άρχιζε το κάπνισμα ξανά.

Το πόρισμα αυτό σχολίασε ο πρόεδρος της IEVA, Ντάστιν Ντάλμαν, υποστηρίζοντας ότι «η έρευνά μας επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που αποδείκνυαν ότι η ποικιλία αρωμάτων είναι θεμελιώδης προδιαγραφή για τους ενήλικους καπνιστές. Μια απαγόρευση στα αρώματα θα οδηγούσε πολλούς ατμιστές, είτε να αγοράσουν αγνώστου προελεύσεως προϊόντα από τη μαύρη αγορά είτε να ξαναρχίσουν το κάπνισμα. Και αυτό θα ενείχε κινδύνους για την εξαιρετική ευκαιρία προς τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του ατμίσματος».

Υπενθυμίζεται ότι η Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Ατμιστική Συμμαχία (IEVA- Independent European Vape Alliance) είναι η μόνη πανευρωπαϊκή ομοσπονδία που στοχεύει στη συσπείρωση των Εθνικών Συνδέσμων, επιχειρήσεων, κατασκευαστών και διανομέων στον ατμιστικό κλάδο καθώς και στην προώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της υπεύθυνης εκπροσώπησής τους. Επιδίωξη της IEVA είναι να συνεισφέρει στη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα και στη Δημόσια Υγεία και με δεδομένο ότι το άτμισμα επιφέρει θετικό αντίκτυπο στη μείωση του καπνίσματος, ζητά να αναγνωριστεί ως ένα εργαλείο Μείωσης της Βλάβης, επισημαίνοντας ότι «το άτμισμα δεν είναι κάπνισμα».

Πηγή: https://bit.ly/2TSUzFy