Share the story

Δημοσίευση στην Irish News

Σύμφωνα με έρευνα, ένας συνδυασμός ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη και θεραπείας μέσω συζήτησης μπορεί να αποβεί δύο φορές πιο αποτελεσματικός στο να βοηθήσει τους μακροχρόνιους καπνιστές να διακόψουν, σε σύγκριση με μόνο την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περισσότεροι άνθρωποι σταμάτησαν το κάπνισμα μετά τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη στις 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Αλλά είπαν ακόμα ότι υπήρχε λιγότερη διαφορά μεταξύ των ομάδων στις 24 εβδομάδες.
“Για όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, η καλύτερη συμβουλή που εξακολουθεί να ισχύει, είναι να χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό αναπλήρωσης που περιέχει νικοτίνη.”
Paul Aveyard
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της American Medical Association (Jama), βασίζονται σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην οποία έλαβαν μέρος 376 συμμετέχοντες. Περίπου το ένα τρίτο (128) των συμμετεχόντων στη μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν νικοτίνη καθώς και σε τακτικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης, ενώ σε 127 εθελοντές δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη παράλληλα με την παροχή συμβουλών.
Τα υπόλοιπα (121 άτομα) υποβλήθηκαν μόνο σε τακτικές συνεδρίες συζήτησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 12 εβδομάδες, το 22% των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική θεραπεία, είχαν σταματήσει το κάπνισμα, σε σύγκριση με το 9% εκείνων που είχαν λάβει μόνο συμβουλευτική υποστήριξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά ήταν λιγότερο αξιόλογη στις 24 εβδομάδες. Το 17% των ατόμων που βρίσκονταν στην ομάδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη εξακολουθούσαν να μην καπνίζουν, σε σύγκριση με το 10% εκείνων από την ομάδα παροχής συμβουλευτικής θεραπείας. Και μεταξύ των καπνιστών που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιείχαν νικοτίνη, το 21% σταμάτησε το κάπνισμα μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας.

BANNER LIQUA 4S newletter

Ο John Britton, ομότιμος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει νικοτίνη παράλληλα με τη συμβουλευτική υποστήριξη δίνει περίπου τις διπλάσιες πιθανότητες να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα σε σχέση με τους καπνιστές που λαμβάνουν μόνο συμβουλευτική θεραπεία.
“Αυτή η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική στους τρεις μήνες και παρόλο που δεν παρέμεινε στατιστικά αξιόλογη, εξακολούθησε να είναι παρόμοιας συγκριτικής σπουδαιότητας στους έξι μήνες.”
Εντούτοις, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ερμηνεία των ευρημάτων τους είναι περιορισμένη, επειδή η δοκιμή τους σταμάτησε νωρίς και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή του καπνίσματος.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Paul Aveyard, καθηγητής της συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: “Αυτή είναι μια καλά διεξαγόμενη μελέτη που έχει μια μεγάλη αδυναμία - είναι πολύ μικρή για να παράγει αξιόπιστα στοιχεία ως προς την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη είχε σχεδιαστεί για να είναι πολύ μικρή και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να στρατολογήσει τον αριθμό ατόμων που είχε θέσει ως στόχο για την μελέτη λόγω προβλημάτων στην παρασκευή ηλεκτρονικών τσιγάρων”. Πρόσθεσε: “Ωστόσο, αυτή η δοκιμή ήταν η πρώτη που μας έδωσε στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν περιέχουν νικοτίνη και υποδηλώνει ότι αυτά μπορεί να είναι μετρίως ωφέλιμα, αλλά η αναξιοπιστία της δοκιμής σημαίνει ότι παραμένουμε αβέβαιοι. “Για όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, η καλύτερη συμβουλή εξακολουθεί να είναι, να χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό που περιέχει νικοτίνη”.


Πηγή: https://bit.ly/3pCo6Ca 

BANNER 2000x670px Replace Smoke έρχεται σπίτι σας inside BLOG