Share the story

Δημοσίευση από την Washington Examiner

Μια μνημειώδης νέα έκθεση πάνω στις συνέπειες που φέρουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη δημόσια υγεία, διαπιστώνει πως υπάρχουν καθοριστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα κανονικά τσιγάρα και ότι οι καπνιστές που μεταβαίνουν στο άτμισμα θα μειώσουν την έκθεσή τους σε θανατηφόρες τοξικές ουσίες και καρκινογόνους ουσίες.

Σε περισσότερες από 600 σελίδες, η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής (NASEM),επιχειρεί να εξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν στην υγεία για τον πληθυσμό στο σύνολό του από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Συνολικά, η NASEM παρουσιάζει 47 συμπεράσματα κατηγοριοποιημένα βάσει τεκμηρίων σε διαφορετικά επίπεδα, με τα “αποδεικτικά στοιχεία” να είναι τα ισχυρότερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, “υπάρχουν καθοριστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η πλήρης αντικατάσταση των καύσιμων τσιγάρων με ηλεκτρονικά τσιγάρα, μειώνει την έκθεση των χρηστών στις πολυάριθμες τοξικές και καρκινογόνους τοξικές ουσίες που βρίσκονται στα καύσιμα τσιγάρα καπνού”. Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ σύνολο τεκμηριωμένων στοιχείων που δείχνουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα.

Αλλά ίσως, αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτή την έκθεση, είναι ότι μετά από χρόνια σιωπής, ένας μείζων επιστημονικός οργανισμός των ΗΠΑ είπε, χωρίς αβέβαιους όρους, αυτό που λένε εδώ και πολύ καιρό, ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρικής, η Βρετανική Ιατρική Ένωση και πλήθος εμπειρογνωμόνων στον τομέα του καπνού και της δημόσιας υγείας: Οι καπνιστές που μεταβαίνουν στο άτμισμα, μειώνουν την έκθεσή τους σε θανατηφόρες χημικές ουσίες οι οποίες σκοτώνουν τους μισούς από όλους τους δια βίου χρήστες τσιγάρων και μπορεί να υπάρξουν τεράστια οφέλη στη δημόσια υγεία εάν οι καπνιστές αντικαταστήσουν πλήρως το κάπνισμα με το άτμισμα.

Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί μια ζωτικής σημασίας διόρθωση σε χρόνια ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η οποία είχε τρομερές συνέπειες στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Το 2012, οι μισοί Αμερικανοί πίστευαν ορθώς ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα. Μέχρι το 2014, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 43%. Μια δημοσκόπηση του Gallup το 2016 διαπίστωσε ότι οι μισοί Αμερικανοί πίστευαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το 60% είπε ότι πρέπει να εμπίπτουν σε εξίσου αυστηρούς ρυθμιστικούς κανονισμούς με τα τσιγάρα καπνού.
Αυτές οι παρερμηνεύσεις σχετικά με τους κινδύνους από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να έχουν πραγματικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Εάν οι καπνιστές πιστεύουν, λανθασμένα, πως δεν έχει νόημα να μεταβούν από το κάπνισμα στο άτμισμα επειδή και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα, τότε μπορεί κάποιος να χάσει την ευκαιρία να σταματήσει το κάπνισμα για πάντα και να ζήσει μια μακρύτερη, πιο υγιεινή ζωή.

Ένα από τα κορυφαία φιλανθρωπικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Cancer Research UK, έχει αναγνωρίσει τα δυνητικά οφέλη του ατμίσματος για την υγεία, δίνοντας στους καπνιστές ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ξεκινώντας μια εκστρατεία για να ενημερώσει τους καπνιστές για ποιο λόγο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα και ενθαρρύνοντάς τους να δοκιμάσουν να ατμίσουν αν θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

O πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ατμιστών Gregory Conley, μιλώντας στο New York Times, δήλωσε: “Αυτό που μετράει για το αμερικανικό κοινό είναι ότι τα κύρια συμπεράσματα αυτής της έκθεσης συνάδουν με εκείνα στα οποία έχουν καταλήξει έγκριτοι οργανισμοί, όπως το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρικής και ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.”

Ο Conley πρόσθεσε: “Τα ευρήματα της επιτροπής συμφωνούν επίσης με τη στρατηγική για τη νικοτίνη του διευθυντή του FDA Scott Gottlieb, βασικό στοιχείο της οποίας αφορά τη μετάβαση των ενηλίκων καπνιστών σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Μετά την έκθεση, είναι πιο προφανές από ποτέ ότι απαιτείται πραγματική ηγεσία στον τομέα της δημόσιας υγείας για να διασφαλιστεί ότι οι ενήλικες καπνιστές θα έχουν πρόσβαση σε ειλικρινείς πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη από τη μετάβαση σε προϊόντα χωρίς καπνό.”

Η έκθεση περιέχει μια σειρά από άλλα ευρήματα, πολλά από τα οποία θα αναφερθούν λανθασμένα, υπερβολικά ή θα παρερμηνευθούν. Το άτμισμα είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα διαφωνίας για τη δημόσια υγεία και αυτή η έκθεση θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο αυτήν τη συζήτηση. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: κανείς ποτέ ξανά δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι το άτμισμα είναι το εξίσου επικίνδυνο με το κάπνισμα.

Πηγή: https://washex.am/2NDxV40

BANNER Halo Vice Disposable Tribeca 1ml 20mg 2000x670px Blog n

  BANNER BLOG CLICKCOLLECT blog