Share the story

Η μελέτη του LSBU συνέκρινε τη χρηματική αξία που τοποθετήθηκε στα τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από καπνιστές και ατμιστές

03 Φεβρουαρίου 2021
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το άτμισμα είναι πιθανό να είναι λιγότερο εθιστικό από το κάπνισμα, καθώς οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να καπνίζουν ανεξάρτητα από το κόστος, ενώ οι ατμιστές θα θέσουν όριο στο ποσό που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η μελέτη του LSBU συνέκρινε τη χρηματική αξία που τοποθετήθηκε στα τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από καπνιστές και ατμιστές.

Τα δύο κεντρικά ευρήματα της έρευνας είναι:

Χρηματοοικονομικά κόστη: Οι ατμιστές είναι πιο ευαίσθητοι στην αύξηση του κόστους των ηλεκτρονικών τσιγάρων από ότι οι καπνιστές στα τσιγάρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ατμιστές θέτουν χαμηλότερο όριο στο ποσό που θα ξοδέψουν για να αγοράσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ οι καπνιστές θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν πολύ υψηλές τιμές για να πάρουν τη νικοτίνη τους. Εάν προσφερθεί η επιλογή χρημάτων ή η πρόσβαση στα προϊόντα τους, οι καπνιστές θα επιλέγουν πάντα τσιγάρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ατμιστές θα επιλέγουν, μερικές φορές, χρήματα. Δεδομένου ότι η τοξικομανία χαρακτηρίζεται από το να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να αποκτήσει πρόσβαση στην ουσία, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το άτμισμα είναι λιγότερο εθιστικό από το κάπνισμα.
Αυτοαναφερόμενος εθισμός: Όταν ρωτήθηκαν άμεσα για τον εθισμό στο προϊόν, το επίπεδο της λαχτάρας, πόσο το θέλουν και τις δυσκολίες του να μην χρησιμοποιούν νικοτίνη, οι ατμιστές και οι καπνιστές έδωσαν παρόμοιες απαντήσεις. Το άτμισμα φαίνεται να μοιράζεται παρόμοια χαρακτηριστικά με το κάπνισμα, όπως αυτοματοποιημένα πρότυπα απόκρισης ή συνήθειες.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Δρ Nicky Rycroft, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών και μέλος του Κέντρου Έρευνας για Εθιστικές Συμπεριφορές στο LSBU.

Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά περίπου 400% από το 2012, από 700.000 χρήστες το 2012 σε 3,6 εκατομμύρια το 2019. Πάνω από το 90% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι τρέχοντες ή πρώην καπνιστές και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος για τη διακοπή του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ Nicky Rycroft, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας στο LSBU, δήλωσε: «Η έρευνά μας διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι επειδή οι ατμιστές είναι πιο ευαίσθητοι στο αυξανόμενο κόστος από τους καπνιστές, το άτμισμα είναι πιθανό να είναι λιγότερο εθιστικό από το κάπνισμα. Οι ατμιστές είναι πιο πιθανό να ορίσουν χαμηλότερο όριο δαπανών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τους καπνιστές που έχουν υψηλότερο όριο δαπανών για τα τσιγάρα.

«Καθώς το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές και λιγότερο πιθανό να είναι εθιστικό από το κάπνισμα, αυτή η έρευνα μπορεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με τον συνεχιζόμενο εθισμό στη νικοτίνη κατά τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα.»

"Αυτή η πρώτη παγκόσμια έρευνα αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του ηγετικού ρόλου της LSBU στην έρευνα για την υγεία και την επιστήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο."

Πηγή:https://bit.ly/3rIXKys

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο KIWI και υγρό αναπλήρωσης LIQUA 4S Hybrid

BANNER BLOG CLICKCOLLECT blog