Share the story

Η Cadena de Ondas Populares Españolas, γνωστή και ως COPE, που σχετίζεται με την νούμερο ένα εφημερίδα στη Μαδρίτη, μεταφέρει μια ιστορία σχετικά με το άτμισμα. Σε αυτή, ένας καθηγητής χημείας λέει ότι η οδήγηση σε οποιονδήποτε δρόμο στη Μαδρίτη εκθέτει ένα άτομο σε περισσότερες τοξίνες από το να άτμιζε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το άρθρο επαναλαμβάνει το γεγονός ότι το άτμισμα είναι πολύ ασφαλέστερο από το κάπνισμα, δηλώνοντας ότι οι ειδικοί λένε ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 90% ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Στη συνέχεια επικαλείται τον καθηγητή Angel González Ureña, τον Ομότιμο Καθηγητή Χημείας και διευθυντή του Τμήματος Λέιζερ και Μοριακών Ακτίνων του Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Complutense, ο οποίος αναφέρει ότι οι δρόμοι της Μαδρίτης ενέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο González Ureña εξήγησε ότι σε αρκετά πειράματα, ο σχετικός κίνδυνος για τους οδηγούς ήταν “απολύτως σαφής”.

“Έχουμε πραγματοποιήσει κάποια πειράματα εδώ στη Μαδρίτη, αναλύοντας τα αέρια σε έναν κανονικό δρόμο, που προκαλούνται λόγω της κυκλοφορίας, και συγκρίνοντάς τα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορώ να πω ότι, για πολλούς χημικούς, αν περπατήσετε σε οποιοδήποτε δρόμο, εκτίθεστε σε περισσότερα τοξικά απ’ ότι εάν εισπνέατε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό είναι σίγουρο” είπε στο COPE.

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας τον Peter Harper, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ογκολογία στα νοσοκομεία Guy's, King's και St. Thomas στο Λονδίνο και τώρα παρέχει συμβουλές στη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με τη στρατηγική της για την καταπολέμηση του καρκίνου και των ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό. Είπε στο COPE ότι η ρύπανση της πόλης προκαλεί περισσότερα προβλήματα από την εισπνοή του ατμού ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο Harper είπε ότι ο σχετικός κίνδυνος είναι εύκολο να εξακριβωθεί, “λόγω της απουσίας καύσης” και της “πολύ χαμηλότερης θερμοκρασίας”. 

“Η μείωση της βλάβης του καπνού δεν είναι θεωρία”, συνέχισε ο Harper, “αλλά ένα πειραματικό γεγονός που βασίζεται σε χημική ανάλυση χρησιμοποιώντας τεχνικές πολύ ευαίσθητες και υψηλής ανάλυσης.”

Αναφέρει λεπτομερώς πώς μέσω της χρήσης ενός αεριοχρωματογράφου και ενός φασματομέτρου μάζας, έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα τολουολίου, ορθοξυλολίου, 3R4F και της ίδια της νικοτίνης είναι πολύ χαμηλότερα στον ατμό από εκείνα που βρέθηκαν στον καπνό τσιγάρων.

Ο González Ureña συνέχισε να εξηγεί πώς δεν υπήρχε η έννοια του κινδύνου παθητικού ατμίσματος, εξαιτίας του “χαμηλού περιεχομένου στο αποβληθέν αερόλυμα”, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Harper αν και ο τελευταίος δήλωσε ότι χαμηλός κίνδυνος δεν σήμαινε καθόλου κίνδυνος.

Η συμβολή τους στη συζήτηση στην Ισπανία θα είναι ευπρόσδεκτη, καθώς το κράτος έχει κακή προσέγγιση στη μείωση των βλαβών του καπνού. Αποκάλεσαν το άτμισμα ως “τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός”.

Πηγή: https://bit.ly/3diaAiD

 170176235 931168134311786 2406884911537627363 n