Share the story

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα από τις θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης, όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Gary Chan από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας του Πανεπιστημίου του Queensland για τη χρήση ουσιών από νέους, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξημένα παγκόσμια στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν τη μείωση του καπνίσματος.”

“Τα στοιχεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επανεξετάσουμε το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές τους, ώστε να τερματίσουμε την επιδημία του καπνίσματος.”

Ο Δρ Chan είπε στο HealthTimes ότι ενώ έχει υπάρξει μεγάλη κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ο καπνός συνεχίζει να προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν στην ανθρώπινη ιστορία - με περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, κάθε έτος.
“Το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης από το τσιγάρο δεν προέρχεται από τη νικοτίνη καθαυτή. Προέρχεται από τους καρκινογόνους παράγοντες της διαδικασίας της καύσης.”

“Φυσικά, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο, είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές σε σχέση με το τσιγάρο”, πρόσθεσε.

“Θα μπορούσε να υπάρξει τεράστιο κέρδος στη δημόσια υγεία, εάν μπορέσουμε να κάνουμε μετάβαση των καπνιστών από το τσιγάρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ειδικά για εκείνους που έχουν πρόβλημα στην διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση άλλων μεθόδων.”

Η έρευνα του Δρ Chan διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν 50% πιο αποτελεσματικά από τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης και περισσότερο από 100% πιο αποτελεσματικά από το εικονικό φάρμακο (placebo).

“Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτικών σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το κάπνισμα”, είπε.

Η μελέτη εξέτασε 16 διαφορετικές δοκιμές καπνίσματος και ατμίσματος, με συνολικά 12.754 συμμετέχοντες.

Αξιολόγησε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και εγκεκριμένες θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης, όπως επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες, παστίλιες, στοματικά σπρέι, εισπνευστήρες και ενδορινικά σπρέι.

“Ελέγξαμε όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και συγκρίναμε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, την παραδοσιακή θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης και το εικονικό φάρμακο (placebo) για να βρούμε το καλύτερο υποκατάστατο ώστε να βοηθήσουμε τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και να έχουν σταθερή συμπεριφορική αλλαγή”, δήλωσε ο Δρ Chan.

Πρόσθεσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, διότι παρέχουν μια μικρή ποσότητα νικοτίνης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης και παρέχουν παρόμοια συμπεριφορική και αισθητηριακή εμπειρία με τα προϊόντα καπνού.

Επί του παρόντος, το Royal Australian College of General Practitioners συνιστά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για την υποστήριξη της διακοπής του καπνίσματος. Ο Δρ Chan είπε ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στη σύσταση που βασίζεται σε παλαιότερες δοκιμές που χρησιμοποιούσαν λιγότερο αποδοτικά ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρήματά μας, αυτή η σύσταση θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί.”

Ο Δρ Chan είπε ότι ελπίζει αυτή η έρευνα και παρόμοιες μελέτες να μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές ευρύτερης κλίμακας.

“Προς το παρόν, τα τσιγάρα μπορούν να πουληθούν σχεδόν παντού για παράδειγμα, σε σούπερ-μάρκετ και πρατήρια καυσίμων, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολη η αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αυτό πρέπει να αλλάξει.”

“Πρώτον, θα πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω την πρόσβαση στα τσιγάρα. Για παράδειγμα, να επιτρέπεται τα τσιγάρα να πωλούνται μόνο σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις”, είπε.

“Ταυτόχρονα, πρέπει να επιτρέπεται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ίδιες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το εντελώς αντίθετο – συνεχίζει να επιτρέπεται η πώληση τσιγάρων παντού, δυσκολεύοντας όμως την αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους καπνιστές.”

Πηγή: https://bit.ly/3eTZvVK