Share the story

Δημοσίευση στο Planet of the Vapes

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για COVID-19 προκάλεσαν το ενδιαφέρον για την ερευνητική κοινότητα όταν φάνηκε ότι οι καπνιστές δεν προσέρχονταν στους αναμενόμενους αριθμούς. Αν και δεν προσπαθούσε να πει ότι το κάπνισμα εμπόδιζε τη διασπορά του ιού ή την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, πολλές ομάδες άρχισαν να ερευνούν για να δουν αν η νικοτίνη έπαιξε κάποιο ρόλο. Μια έρευνα των Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, Theo Giannouchos, Roberto Sussman και Κωνσταντίνου Πούλα, μόλις ανακλήθηκε από τη δημοσίευση. To European Respiratory Journal (ERJ) απέσυρε την εργασία που διαπίστωνε ότι οι καπνιστές ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό από τους μη καπνιστές να νοσηλευτούν με σοβαρά συμπτώματα Covid-19. Υποστηρίζει ότι ο λόγος για την ανάκληση οφείλεται στη μη κοινοποιηθείσα χρηματοδότηση από καπνοβιομηχανία.

Η έκθεση ανέφερε: “Οι τρέχοντες καπνιστές είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19 σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Από όλους τους ασθενείς με COVID-19, το 34,8% νοσηλεύτηκε και το 13,0% εμφάνισε δυσμενή έκβαση. Το αρσενικό φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, που έχουν μία ή περισσότερες συννοσηρότητες, και οι χρόνιες νεφρικές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ΧΑΠ, η ανοσοκαταστολή και η υπέρταση συσχετίστηκαν με νοσηλεία και δυσμενή έκβαση. Το τρέχον κάπνισμα δεν συσχετίστηκε με αρνητικές συνέπειες.”

Η δημοσιοποίηση στο κάτω μέρος της εργασίας διατύπωνε: “Οι συγγραφείς δεν έχουν δηλώσει ανταγωνιστικά συμφέροντα.”

To ERJ δήλωσε: “Το προαναφερθέν άρθρο έχει αποσυρθεί μετά από αίτημα των επιμελητών και του εκδότη… γνωστοποιήθηκε στους συντάκτες ότι δύο από τους συγγραφείς δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων κατά την υποβολή του χειρόγραφου. Δηλαδή, ένας από τους συγγραφείς (José M. Mier) εκείνη την εποχή είχε έναν τρέχοντα και συνεχή ρόλο στην παροχή συμβουλών στη βιομηχανία καπνού σχετικά με τη μείωση της βλάβης από τον καπνό. Και ένας άλλος (Κωνσταντίνος Πούλας) εκείνη την εποχή ήταν ο κύριος ερευνητής της ελληνικής ΜΚΟ NOSMOKE, η οποία εδρεύει στο Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας, ένα κέντρο επιστημών και καινοτομίας που έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα για έναν κόσμο χωρίς καπνό (ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία καπνού).”

“Εάν αυτές οι συγκρούσεις συμφερόντων είχαν αποκαλυφθεί στο σημείο υποβολής χειρόγραφων, οι συντάκτες δεν θα είχαν εξετάσει το άρθρο για δημοσίευση”.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Φαρσαλινός καταδίκασε την ανάκληση ως “Άδικη και αβάσιμη”.

Έδωσε μια εκτεταμένη απάντηση στον ιστότοπο Retraction Watch: “Παρόλο που ήμουν ο σχετικός με το θέμα συγγραφέας, ήρθα σε επαφή με τους εκδότες του περιοδικού μόνο μετά τη λήψη της απόφασης ανάκλησης. Ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη επειδή δύο συγγραφείς είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα που δεν είχαν δηλωθεί. Κάθε συγγραφέας ξεχωριστά ήταν υπεύθυνος για την κήρυξη των συγκρουόμενων συμφερόντων του. Επομένως, δεν ήμουν υπεύθυνος για αυτές τις ανακοινώσεις.

“Απάντησα ότι οι αντικρούσεις που συζητήθηκαν δεν είχαν σχέση με τους κύριους σκοπούς και τους στόχους της μελέτης. Επιπλέον, πρότεινα να γνωστοποιήσω δημόσια το πλήρες σύνολο δεδομένων και το στατιστικό σενάριο, έτσι ώστε όλα τα ευρήματα να μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα. Οι συντάκτες αρνήθηκαν.

“Ζήτησα να αναφερθεί η πρότασή μου στην επιστολή ανάκλησης, αλλά και αυτό απορρίφθηκε επίσης από τους συντάκτες. Διαφωνώ με την ανάκληση και τη θεωρώ άδικη και αβάσιμη. Υποστηρίζω πλήρως την ακρίβεια όλων των αναλύσεων και του περιεχομένου και θα υποβάλουμε το ίδιο χειρόγραφο σε άλλο περιοδικό.”

Ένα άρθρο στη The Guardian που καλύπτει το θέμα της ανάκλησης οδηγεί ορισμένους να πιστεύουν ότι μια οργάνωση ονόματι Bloomberg βρίσκεται πίσω από την ανάκληση.
Για άλλη μια φορά, βλέπουμε την έρευνα να δέχεται επίθεση μέσω κηλίδωσης και όχι μέσω ανθρώπων που ασχολούνται με την επιστήμη και τα δεδομένα. Το κοινό αξίζει την αλήθεια για τη σχέση μεταξύ της νικοτίνης και του COVID, και ευχόμαστε στον Δρ. Φαρσαλινό ό,τι καλύτερο στην προσπάθειά του να αναδημοσιεύσει την εργασία σε διαφορετικό περιοδικό.

Πηγή: https://bit.ly/3hFMgK2

 BANNER VPOD SET PROSFORA 4S inner