Share the story

Γεύσεις φρούτων και γλυκών βρίσκονται στο επίκεντρο ενός σχίσματος στην πολιτική του ατμίσματος. Στη μία πλευρά είναι οι ζηλωτές κατά του ατμίσματος, όπως η εκστρατεία "Tobacco Free-Kids", οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι γεύσεις έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν νέους και να τους τροφοδοτούν με τη λεγόμενη επιδημία νεανικού ατμίσματος.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της μείωσης της βλάβης σημειώνουν ότι οι γεύσεις γλυκών και φρούτων, τις οποίες προτιμούν οι περισσότεροι ενήλικες, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τους καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα τσιγάρου.

Πώς βρέθηκε το μήλο, η μπανάνα και το μάνγκο στο στόχαστρο των αντιπαραθέσεων;

Την απάντηση δίνει ο Δρ. Κωσταντίνος Φαρσαλινός, ειδικός στο άτμισμα. Εξηγεί την καθολική έκκληση των γεύσεων και γιατί διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους καπνιστές να σταματήσουν. "Όλοι αγαπούν τις γεύσεις, από τις νεότερες μέχρι τις παλαιότερες. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι που είναι ενδιαφέρον", λέει.

Ο Δρ Φαρσαλίνος, καρδιολόγος και ερευνητής στο Κέντρο Καρδιοχειρουργικής Ωνάση στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, είναι ένας παγκοσμίου φήμης ερευνητής στον τομέα της μείωσης της βλάβης του καπνού. Δεν αρκεί να περιορίσει τις προσπάθειές του στον ακαδημαϊκό χώρο, έχει γράψει και μιλήσει παραγωγικά για την υπεράσπιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των γεύσεων.

Πρόσφατα δημοσίευσε το "The Case for Flavors in Tobacco Harm Reduction", για να σώσει ζωές μια εξαντλητική εξέταση της σχέσης μεταξύ των αρωματισμένων προϊόντων νικοτίνης και της επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος. Η έκθεση εξηγεί επίσης τις αρνητικές συνέπειες των απαγορεύσεων γεύσης, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις δικαιοδοσίες των ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

Για τον Φαρσαλινό, το άτμισμα είναι επίσης βαθιά προσωπικό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τον βοήθησαν να κόψει το κάπνισμα αλλά και την 72χρονη μητέρα του. Κάπνιζε τσιγάρα για 50 χρόνια. Δηλώνει λάτρης των υγρών αναπλήρωσης με γεύσεις φρούτων, όπως και η μητέρα του δείχνει την αγάπη της για την γεύση καπουτσίνο.

Ο συνδυασμός πάθους και εξειδίκευσής του, τον καθιστά ηγετική φωνή σε μια συζήτηση από την οποία εξαρτώνται εκατομμύρια ζωές.