Share the story

Άρθρο στο tobaccoanalysis.blogspot.com

Από τον Michael Siegel

Το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια προτρέπει τους γονείς να πουν ψέματα στα παιδιά τους για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Μια βασική αρχή της δεοντολογίας στη δημόσια υγεία είναι ότι δεν λέμε ψέματα στους ανθρώπους. Το να λέμε την αλήθεια είναι μια κρίσιμη συνιστώσα του κώδικα δεοντολογίας για τη δημόσια υγεία. Είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή είναι ανήθικο να ψευδόμαστε, αλλά και επειδή διακινδυνεύουμε πολύ να χάσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του κοινού αν αποκαλυφθεί το ψέμα. Και όταν αυτή η εμπιστοσύνη του κοινού χαθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να την ξανακερδίσουμε.

Ως εκ τούτου, μου προκαλεί πόνο σήμερα ότι πρέπει να αναφέρω πως το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια ζητά από τους γονείς να πουν ψέματα στα παιδιά τους σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προκειμένου να τους αποτρέψουν από το άτμισμα. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια ψεύδεται επίσης και στο κοινό για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των τσιγάρων καπνού.

Το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια έστειλε ένα μήνυμα στο twitter που έγραφε: “ Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, e-cigs, e-hookahs (ηλεκτρονικό ναργιλέ), mods, ατμιστικές συσκευές ή στυλό – ή όπως τα ονομάζετε, ΔΕΝ είναι ασφαλέστερα από άλλα προϊόντα καπνού. Μάθετε πώς μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας, μιλώντας τους για τους κινδύνους του ατμίσματος → bit.ly/2RuVOev #NoEcigs4Kids.”

Στην ιστοσελίδα του, το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια ενημερώνει το κοινό ότι:“ Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, γνωστά και ως e-cigs, e-hookahs (ηλεκτρονικό ναργιλέ), mods, ατμιστικές συσκευές ή στυλό ή ENDS, δεν είναι ασφαλέστερα από άλλα προϊόντα καπνού για τη νεολαία.”

Το υπόλοιπο της ιστορίας

Απλώς δεν είναι αλήθεια ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το ίδιο επικίνδυνα όσο τα τσιγάρα καπνού, ή ότι το άτμισμα είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα.Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν άφθονες επιστημονικές ενδείξεις ότι το άτμισμα είναι πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές που μεταβαίνουν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζουν δραματική βελτίωση στα αναπνευστικά συμπτώματα και τη λειτουργία των πνευμόνων.

Το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα, αλλά ακόμη και αν δεν συμφωνείτε ότι η διαφορά κινδύνου μπορεί να αποδειχθεί με ποσοστό, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα πολύ πιο ασφαλές προϊόν από τα πραγματικά τσιγάρα καπνού. Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό και δεν περιλαμβάνουν καύση. Ενώ ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες, όπου συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 60 γνωστές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο, το αερόλυμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, στη χειρότερη περίπτωση, περιέχει περίπου 20 χημικές ουσίες και ίσως 1 ή 2 καρκινογόνους παράγοντες. Και αυτό ισχύει μόνο για ατμιστικές συσκευές από κάποιες μπράντες που δεν ρυθμίζουν σωστά τη θερμοκρασία του θερμαντικού πηνίου. Μελέτες για το αερόλυμα εταιριών που έχουν σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας δεν ανιχνεύουν σημαντικά επίπεδα επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερα από τα τσιγάρα όσον αφορά τις πνευμονικές βλάβες και τον κίνδυνο καρκίνου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και 12 χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια άτομα χωρίς οποιεσδήποτε διαπιστωμένες επιπτώσεις στην υγεία (εκτός από κάποιο ήπιο αναπνευστικό ερεθισμό).

Οπότε αυτό που κάνει το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια είναι να ψεύδεται στο κοινό, λέγοντάς μας ότι το άτμισμα δεν είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Ή, αν το θέσουμε αλλιώς, αυτοί οι υπάλληλοι υγείας ισχυρίζονται ότι το κάπνισμα τσιγάρων δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από το άτμισμα.

Αν μια καπνοβιομηχανία έκανε την ίδια δήλωση, θα κατηγορούταν σωστά για απάτη και για εξαπάτηση. Γιατί λοιπόν ένα κρατικό υγειονομικό τμήμα μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση με ασυλία;

Ο λόγος, πιστεύω, είναι ότι οι περισσότερες ομάδες ελέγχου καπνού δεν ενδιαφέρονται πλέον για την αλήθεια και την επιστημονική ακρίβεια. Ανησυχούν περισσότερο για τη δημιουργία υστερίας σχετικά με το άτμισμα και τη φρίκη του κοινού. Ενώ ο απώτερος στόχος – η μείωση του ατμίσματος στους νέους- μπορεί να θεωρηθεί αξιέπαινος, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.Το να λέμε ψέματα σε παιδιά για να τους αποθαρρύνουμε από τη συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να πορευτούμε. Και δεν είναι κάτι που εγκρίνουμε στη δημόσια υγεία.

Το μήνυμα του Υπουργείου Υγείας είναι παραπλανητικό επίσης, διότι δίνει την οδηγία στους γονείς ότι με το να εμποδίζουν τα παιδιά τους να ατμίσουν μπορούν να τα κρατήσουν και μακριά από τον καπνό. Αυτό είναι εξαιρετικά παραπλανητικό, διότι υποδηλώνει ότι ένας νέος που ατμίζει, χρησιμοποιεί και καπνό. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια, εφόσον δεν υπάρχει καπνός στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Στην πραγματικότητα, το μοναδικό πράγμα που διακρίνει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο από ένα κανονικό τσιγάρο ή από ένα προϊόν θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού, είναι η απουσία καπνού. Εάν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο περιείχε καπνό, τότε δεν θα ήταν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Θα ήταν προϊόν θερμαινόμενου καπνού.

Ένας νέος που ατμίζει, είναι απαλλαγμένος από τον καπνό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από νικοτίνη (εκτός εάν χρησιμοποιείται ένα υγρό αναπλήρωσης που δεν περιέχει νικοτίνη), αλλά είναι απαλλαγμένα από τον εισπνεόμενο και εκπνεόμενο καπνό.

Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ομάδες δημόσιας υγείας ήταν τόσο αναποτελεσματικές στο να περάσουν στους νέους τα μηνύματα τους κατά του ατμίσματος, είναι ότι τα παιδιά μπορούν να διακρίνουν αυτά τα ψέματα. Τα παιδιά δεν είναι ηλίθια. Μπορούν να δουν με ίδια τους τα μάτια ότι όταν κάποιος ανάβει ένα τσιγάρο, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άμεσα εμφανείς. Οι καπνιστές βήχουν, συνήθως λαχανιάζουν εύκολα μετά από άσκηση, είναι πιο επιρρεπείς σε πνευμονία και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κλπ. Αλλά τα παιδιά βλέπουν πολλά άλλα παιδιά να ατμίζουν και να χρησιμοποιούν το Jull χωρίς ορατές επιπτώσεις στην υγεία. Τα σημερινά παιδιά δεν πρόκειται να πειστούν από τα ψέματα που πωλούν το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια και οι άλλες ομάδες κατά της νικοτίνης.

Τελικά, πιστεύω ότι η αξιοπιστία και η φήμη των ομάδων και των οργανισμών δημόσιας υγείας θα υπονομευθεί σοβαρά από τα εκτεταμένα ψεύδη και την εξαπάτηση που συμβαίνει όσον αφορά τους σχετικούς κινδύνους του ατμίσματος σε σύγκριση με το κάπνισμα. Η διάδοση ψευδών γεγονότων όπως αυτά είναι ανήθικη, συγκεκριμένα παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας για τη δημόσια υγεία, θέτει σε κίνδυνο τη φήμη της δημόσιας υγείας και τελικά δεν εκπληρώνει τον επιδιωκόμενο σκοπό της, δηλαδή να αποθαρρύνει τα παιδιά από το άτμισμα.

Αν σκοπεύετε να αμαυρώσετε την εικόνα της δημόσιας υγείας και να παραβιάσετε τον κώδικα δεοντολογίας μας, τουλάχιστον να το κάνετε με έναν τρόπο που επιτυγχάνει έναν μεγαλύτερο στόχο δημόσιας υγείας. Το να διαδίδονται ψεύδη για το άτμισμα προκαλεί μόνο αμαύρωση και σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει την υγεία του κοινού.

Το υπόλοιπο της ιστορίας είναι ότι το ψέμα για στα παιδιά δεν είναι δικαιολογημένο, ακόμη και αν τα εμπόδιζε να ατμίσουν. Αλλά καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς τα παιδιά βλέπουν πέρα από τα ψέματα και με κάποιο τρόπο, κάνει το άτμισμα πιο ελκυστικό.

Πηγή: http://tobaccoanalysis.blogspot.com/2019/02/pennsylvania-department-of-health-urges.html