Share the story
Δημοσίευση στο THE FEDERALIST

Η κατασκευασμένη υστερία σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαιωνίζει μια κρίση στη δημόσια υγεία, πιο σοβαρή από αυτήν που επιδιώκει να αντιμετωπίσει. Μια ρηξικέλευθη μελέτη του 2015 που διεξήχθη από τη δημόσια υπηρεσία υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Public Health England, δείχνει ότι το άτμισμα είναι 95% ασφαλέστερο από τη χρήση καύσιμων τσιγάρων.
Μια έξαρση κρουσμάτων όμως, μιας μυστηριώδους πνευμονοπάθειας το περασμένο φθινόπωρο, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του ατμίσματος, αναθερμαίνοντας ένα φόβο που οδήγησε σε αυξημένο άγχος για τη χρήση των ατμιστικών προϊόντων. Η ασθένεια έχει μέχρι τώρα αφαιρέσει 57 ανθρώπινες ζωές και είναι η αιτία για να νοσήσουν πάνω από 2.500 άτομα, τροφοδοτώντας τον πανικό σε όσους ενδιαφέρονταν για τη χρήση των ατμιστικών προϊόντων, τα οποία κατηγορήθηκαν για την εν λόγω έξαρση.
Αντίθετα με το πως παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ασθένεια προκλήθηκε κυρίως από προϊόντα THC (μαριχουάνα) στη μαύρη αγορά που χρησιμοποιήθηκαν σε ατμιστικές συσκευές και όχι από αρωματικά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου όπως περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης και οι αντίπαλοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων. 
Παρά το γεγονός ότι τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα THC που πωλούνται στη μαύρη αγορά είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τα κρούσματα, η υστερία γύρω από το άτμισμα παρέμεινε σε πλήρη άνθηση, καθώς πολιτείες και κράτη συνεχίζουν να έχουν υπόψιν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις προϊόντων που είναι αποτελεσματικά και κατά πολύ λιγότερο επιβλαβή, απαραίτητα για να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οι μεγάλες οργανώσεις δημόσιας υγείας συνέχισαν επίσης να προμοτάρουν τους κινδύνους της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, επικαλούμενοι το ρυθμό αλματώδους εξάπλωσης του ατμίσματος στη νεολαία και τον εθισμό στη νικοτίνη. Κάντε κλικ σε όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες της αμερικανικής υπηρεσίας για τη Δημόσια Υγεία σχετικά με το άτμισμα και θα βρείτε ουκ ολίγες πληροφορίες που προειδοποιούν σχετικά με την αύξηση των ποσοστών του εφηβικού ατμίσματος, και τους κινδύνους των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ωστόσο, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των ποσοστών του εφηβικού ατμίσματος δεν δείχνουν καμία “επιδημία” μεταξύ των νέων ανθρώπων διεθνώς, όπως δήλωσε ο FDA. Τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι “η τρέχουσα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου” μεταξύ των εφήβων αυξήθηκε από 1,5% το 2011 σε περισσότερο από 20% το 2018 και αυξήθηκε κατά 78% από το 2017 έως το 2018. Το CDC δείχνει ότι το 2019, ένας στους δέκα μαθητές μέσης εκπαίδευσης και ένας στους τέσσερις μαθητές γυμνασίου ανέφερε ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα. Μια δραματική αύξηση πράγματι, αλλά υπάρχει κάτι παραπλανητικό σε αυτό το συμπέρασμα.
Το CDC καθόρισε στις μελέτες του την “τρέχουσα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου” για κάθε έφηβο που έχει ατμίσει μόνο μία φορά σε περίοδο 30 ημερών, κατάσταση η οποία περιλαμβάνει και άτομα που έχουν απλώς δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά δεν είναι τακτικοί χρήστες.
Η Julie Gunlock, διευθύντρια του Κέντρου για την Πρόοδο και την Καινοτομία στο Ανεξάρτητο Φόρουμ Γυναικών, έγραψε ότι τα δεδομένα του CDC δεν υποστηρίζουν την ανακήρυξη του νεανικού ατμίσματος ως “επιδημία”.
“Αυτός ο τύπος χρήσης πιο πιθανό είναι να αντανακλά έναν έφηβο που θέλει να το παίξει άνετος σε ένα πάρτι ή να ταιριάζει με τους φίλους του”, γράφει η Gunlock.
Ωστόσο, η εστίαση στην αποτροπή από το άτμισμα των νέων έχει αποσπάσει τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας από την πρωταρχική τους μάχη εναντίον των τσιγάρων, την κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το CDC αναφέρει ότι περισσότεροι από 480.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα τσιγάρων. Σύμφωνα με το Vice News, τουλάχιστον εννέα πολιτείες της Αμερικής έχουν εφαρμόσει κάποια απαγόρευση για τα ατμιστικά προϊόντα.
“Κανείς δεν νοιάζεται για τους ενήλικες καπνιστές”, δήλωσε η Gunlock στο The Federalist. “Οι συνέπειες όλων αυτών των απαγορεύσεων είναι ότι θα δούμε μια άνθιση της μαύρης αγοράς ... Θα δούμε αύξηση των ποσοστών καπνίσματος ... Και θα δούμε μηδενικές μειώσεις στο εφηβικό άτμισμα, το οποίο ήταν  και ο στόχος αυτών των απαγορεύσεων.”
Καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump ενέδωσε τελικά σε μια ομοσπονδιακή απαγόρευση για τις αρωματικές γεύσεις στα προϊόντα ατμίσματος, έρχονται περισσότεροι κρατικοί και δημοτικοί κανονισμοί. Ο Δρ Michael Siegel του Πανεπιστημίου της Βοστώνης είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του έθνους στα θέματα της νεολαίας και της χρήσης καπνού. Ο Siegel ανησυχεί ότι το επόμενο κύμα άστοχων ρυθμίσεων και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του ατμίσματος το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εμποδίσει τις ευκαιρίες για περισσότερους καπνιστές να απαλλαγούν από τον εθισμό τους στα τσιγάρα.
“Η υστερία τροφοδοτεί αυτό που πιστεύω πως είναι κακή δημόσια πολιτική”, δήλωσε ο Siegel στο The Federalist. “Η παραπληροφόρηση επηρεάζει τις δημόσιες συμπεριφορές και πρόκειται να αποτρέψει τους ανθρώπους να κάνουν  τη μετάβαση από τα παραδοσιακά τσιγάρα”.
Ο Siegel επέκρινε επίσης τους οργανισμούς δημόσιας υγείας για το γεγονός ότι έχουν επικεντρωθεί τόσο στο άτμισμα από τη νεολαία, που έχουν αφήσει τους καπνιστές πίσω στη διαδικασία, με το να τους στερεί αυτά που έχουν αποδειχθεί οι πιο επιτυχημένες μορφές διακοπής του καπνίσματος.
“Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας παραβλέπουν εντελώς το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί”, δήλωσε ο Siegel. “Έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τους καπνιστές και δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πλέον να βοηθήσουν να σωθούν ζωές. Έχουν πολύ γρήγορα παραιτηθεί από την προσπάθεια τους για αυτούς”.
Ενόσω η μαζική υστερία συνεχίζει να απομακρύνει τους καπνιστές από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περισσότεροι από αυτούς θα πεθάνουν έχοντας χάσει σωτήρια για τη ζωή τους βοηθήματα που θα τους είχαν χαρίσει πολλά ακόμα χρόνια να ζήσουν.