Share the story
Το Spiegel αποκαλύπτει μηχανορραφίες εναντίον του ηλεκτρονικού τσιγάρου
Το Spiegel αποκαλύπτει τις σχέσεις μεταξύ των γιγάντων της Φαρμακοβιομηχανίας και του Αντιπάλου τους, του Ατμίσματος, στο τεύχος που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η Pötschke-Langer και η Συμμαχία Δράσης για το Κάπνισμα δε φωτίζονται τόσο έντονα όσο θα έπρεπε. Στάση εναντίον του επιστημονικού κράτους μόνο με επεξηγηματική επιρροή.
Για την ατμιστική κοινότητα, το όνομα είναι ένα: Dr. Martina Pötschke-Langer, γνωστή και ως PöLa.
Μετά από μια μάλλον σύντομη καριέρα ως γιατρός, μετακόμισε στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη το 1992. Δέκα χρόνια αργότερα ανέλαβε το Τμήμα Πρόληψης του Καρκίνου. Λίγο καιρό αργότερα, υπό την αιγίδα της, έγινε Συνεργαζόμενο Κέντρο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Στα επόμενα χρόνια, έγινε ο σημαντικότερος αντίπαλος του καπνίσματος στη Γερμανία.
Η επιτυχία του έργου πρόληψης ήρθε περίπου πριν από δέκα χρόνια: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο έχει πλέον γίνει το πιο δημοφιλές και επιτυχημένο προϊόν εξόδου για καπνιστές.
Το 2014, το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Δημόσια Υγεία εκτίμησε ότι ο κίνδυνος για την υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν τουλάχιστον κατά 95% χαμηλότερος από εκείνο,  των συμβατικών τσιγάρων καπνού.
Κατά το προηγούμενο έτος το 2018, οι ερευνητές ενίσχυσαν την άποψή τους και εκτίμησαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους ατμιστές είναι 99,5% χαμηλότερος από τους καπνιστές.
Αρχικά, η Pötschke-Langer και το προσωπικό της εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για αυτή την εξέλιξη.
Παρόλο που προειδοποίησε  για τους πιθανούς μεσομακροπρόθεσμους κινδύνους, επειδή εκείνη την εποχή υπήρχαν ακόμη λίγα επιστημονικά αποτελέσματα. Τουλάχιστον αυτή ήταν η επίσημη αιτιολόγηση.
Αλλά ακόμη και μπροστά στις κάμερες, η Pötschke-Langer τόνισε ότι "το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν σε σύγκριση με οποιοδήποτε συμβατικό τσιγάρο καπνού σίγουρα πολύ λιγότερο επικίνδυνο”.
Επιδείνωση και κλιμάκωση
Ο κλοιός στη συνέχεια σφίγγει ολοένα και περισσότερο για τους αμφισβητούντες του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι επαγγελματίες στον τομέα της δημόσιας υγείας μένουν εξαιρετικά έκπληκτοι με τα αποτελέσματα των ερευνών.
Επειδή δημοσιεύονταν κάθε τόσο, όλο και περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα, γεγονός που επιβεβαίωσε τον εκθετικά χαμηλότερο κίνδυνο του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Σημαντικό στοιχείο της κλιμάκωσης ήταν βεβαίως η Διάσκεψη για τον Έλεγχο του Καπνού του DKFZ το 2015.
Μετά από μια διάλεξη του ερευνητή στο Αμβούργο Dr. Ing. Silke Kuhn ο οποίος διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα,η Pötschke-Langer εξέφρασε την άποψη ότι τα θετικά αποτελέσματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αποτέλεσμα "εντολών πληρωμής".
Μετά από το σάλο που προκλήθηκε, αργότερα αρνήθηκε να το επαναλάβει. Αλλά σε αντίθεση με την απαγόρευση συσκευών μαγνητοφώνησης στη διάσκεψη, κάποιος είχε καταφέρει να καταγράψει αυτή τη δήλωσή της.
Την εποχή εκείνη, η Pötschke-Langer ήταν ήδη μέλος της ομάδας "Επιστημονική Δράση για τη Διακοπή του Καπνίσματος.
Την επόμενη χρονιά, το Süddeutsche Zeitung κάλυψε ένα μεγάλο άρθρο με τον τίτλο «Πώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το διαφημιστικό πρακτορείο PR Klienksiek.
Επρόκειτο για δημοσίευση, για λογαριασμό του φαρμακευτικού γίγαντα Novartis, ώστε να εφαρμοστεί για το προϊόν τους Nicotinell το δόγμα:  "Δημιουργία γνώμης, προβάλλοντας εκπροσώπους μας, επαγγελματικές και δημόσιες εργασίες στα μέσα ενημέρωσης”
Τον Αύγουστο του 2016, η Martina Pötschke-Langer φεύγει από τη θέση της επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου.  Φημισμένοι εμπειρογνώμονες της το πρότειναν. Δεν ήταν μόνο που η Μονάδα Πρόληψης του Καρκίνου φαίνεται να ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον πόλεμοκατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τη διάρκεια της ηγεσία της. Τα προηγούμενα περιστατικά με τις αντιθετικές δηλώσεις της, δεν είχαν περάσει απαρατήρητα στη Χαϊδελβέργη.
Πολλοί καταναλωτές ηλεκτρονικών τσιγάρων, έμποροι λιανικής και κατασκευαστές ήδη υφίστανται στην ατμιστική αγορά εκείνη την εποχή. Αλλά αυτό ήταν προφανώς σε πρώιμο στάδιο. Η προφανής εγγύτητα της Martina με τη φαρμακευτική βιομηχανία την ωφέλησε.
Ως αποτέλεσμα, ανέλαβε την προεδρία της Συμμαχία Δράσης για το Κάπνισμα (ABNR). Και αυτό είναι ένα πολύ αυξημένο διαμέτρημα ισχύος για την ίδια.
Τζίρος στην αγορά: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο επιστημονικός συντάκτης Manfred Dworschak έμαθε για το ABNR.
Στο σημερινό τεύχος του Der Spiegel φωτίζει τους δεσμούς μεταξύ της φαινομενικά ανιδιοτελούς σύνδεσης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Με εν μέρει τρομακτικά αποτελέσματα.  
Το μεγαλύτερο μέρος του ABNR θα είναι άγνωστο. Γι 'αυτό είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε την εγγεγραμμένη ένωση ως ένας φορέας συλλογής εισφορών με μεγάλη δυσκολία ταυτοποίησης της προέλευσής τους. Αλλά είναι η αιχμή του δόρατος των εχθρών του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Στην ένωση αυτή, ανήκουν με τη σειρά τους άλλες ενώσεις, από τα πεδία της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Περιλαμβάνονται η Ένωση Ιατρών Γερμανίας, η Γερμανική Καρδιολογική Εταιρεία και φυσικά το DKFZ, ο παλαιός εργοδότης της προέδρου Pötschke-Langer
Image 18
Αυτό εξηγεί την εγγύτητα-φιλικότητα προς τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Για αυτούς, η Συμμαχία Δράσης για το Κάπνισμα είναι ένα φορέας που λειτουργεί με τη μεθολογία λομπίστα για την άσκηση πίεσης, χωρίς να χρειάζεται να ενεργεί επισήμως ως ενδιαφερόμενο μέρος (stakeholder) .
Προφανώς, η Συμμαχία Δράσης για το Κάπνισμα δεν ιδρύθηκε από τη βιομηχανία, όπως η Επιστημονική Επιτροπή για τη Διακοπή του Καπνίσματος. Αλλά το ABNR προέκυψε το 2003 από το μετασχηματισμό του φορέα "Συνασπισμός κατά του Καπνίσματος".
Καθώς το Spiegel αποκαλύπτει ότι με βάση στοιχεία από εσωτερικά έγγραφα,  € 180.000 ήδη δόθηκαν στη Συμμαχία Δράσης για το Κάπνισμα, προκειμένου να ανοίξει ένα γραφείο λόμπι στο Βερολίνο.Αυτή η ΜΗ δημοσιευμένη δωρεά, η οποία εμφανίζεται σε εσωτερικά έγγραφα του φορέα ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ και απεικονίζεται μόνο στον ετήσιο προϋπολογισμό, προέρχεται από τον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer.
Και έτσι φαίνεται, ιδιαίτερα οι εταιρείες Pfizer και GlaxoSmithKline (GSK), οι οποίες επιδιώκουν την αγαστή συνεργασία με τη Συμμαχία Δράσης για το Κάπνισμα.
Με την Johnson & Johnson και τη Novartis να ανήκουν στους κυρίαρχους κατασκευαστές θεραπευτικών αγωγών αντικατάστασης νικοτίνης, όπως επιθέματα, σπρέι και καραμέλες με νικοτίνη.
Ο Ντβόρζακ δίδει στο άρθρο του την εκτίμηση των σχεδόν δυόμισι δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία υλοποιεί αυτή η αγορά ετησίως.
Η Pfizer επίσης κατασκευάζει τώρα το χάπι Champix. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα τριμηνιαία στοιχεία για να δείξει ότι η Pfizer είχε κερδίσει 273 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2019 με την Champix. Σχεδόν δύο φορές όσο με το πιο διάσημο προϊόν τους Viagra.
Ο υποτιθέμενος κίνδυνος για την προστασία των ανηλίκων αντιφάσκει με τον Dworschak.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Εκπαίδευσης για την Υγεία, το 2016 μόνο το 0,4% των νέων το χρησιμοποιούσαν καθημερινά. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη καπνίσει.
Για την έρευνά του, ο συντάκτης μίλησε επίσης με τον καθηγητή της Φρανκφούρτης Heino Stöver, ο οποίος δημοσίευσε το πρώτο επιστημονικό βιβλίο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2016.
Περιλαμβάνει επίσης συνεισφορές από τον κοινωνιολόγο του Βερολίνου Dietmar Jazbinsek, ο οποίος έχει επίσης μιλήσει με τον Der Spiegel.
185.956 ευρώ για συνέδριο
Η θέση του ABNR μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν γνωρίζουμε την εμπλοκή με τα οικονομικά συμφέροντα των χορηγών.
Παρόλο που ο ABNR είπε στην Mirror, από το 2009 δεν δέχονται περισσότερο δωρεές από τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Η κριτική στάση του ήταν "αποκλειστικά επιστημονικά δικαιολογημένη”.
Όμως, όλα τα επιστημονικά ευρήματα είναι διαμετρικά αντίθετα σε αυτή τη στάση. Και υπάρχουν όλο και περισσότερα.
Ακόμη και αν το ίδιο το ABNR δεν λαμβάνει πλέον άμεση υποστήριξη, οι ενώσεις μελών του εξακολουθούν να το κάνουν.
Ο Dworschak το αποδεικνύει με λίγους αριθμούς.
Μεταξύ άλλων, η προαναφερθείσα φαρμακευτική εταιρεία GSK δωρίζει 185.956 ευρώ μόνο στην Εταιρεία Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής μόνο για το συνέδριο του περασμένου έτους.
Φθηνότερο ήταν προφανώς το ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Καρδιολογίας, το οποίο έφτασε μόνο 84.200 ευρώ.
Και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν το σκεπτικισμό τους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο αμέσως μετά τα συνέδρια.
Αλλά στη θολότητα της Martina Pötschke-Langer υπάρχουν και άλλες ανωμαλίες που αποκαλύπτει η Mirror.
Ένα παράδειγμα είναι η Stefanie Seltmann, η οποία ήταν επικεφαλής του γραφείου Τύπου του DKFZ εδώ και πολύ καιρό.
H σύμβουλος της Pötschke-Langer μετακόμισε στην έδρα της Pfizer τον Μάιο του 2017, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αναχώρηση της Pötschke-Langer, ως Διευθυντής Εξωτερικής Επικοινωνίας.
Η εμπλοκή της Φαρμακοβιομηχανίας πρέπει να γίνει επιτέλους γνωστή
Το πραγματικό πρόβλημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι η φαρμακευτική βιομηχανία που συχνά θεωρείται ως καλοκάγαθος παίχτης. Τόσο στο δημόσιο όσο και στην πολιτική.
Τα οικονομικά τους συμφέροντα αποκρύπτονται όλο και περισσότερο όταν εκπροσωπούνται από ανθρώπους που δεν υπόκεινται σε κανέναν.
Έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές υγείας, τα μέσα ενημέρωσης και τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας.
Έτσι είναι γνωστό και προφανές ότι ο Δρ Pötschke-Langer από τον πρώην Επίτροπο Φαρμάκων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης Marlene Mortler ήταν πολύ κοντά.
Αυτό αλλάζει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το άρθρο των τριών σελίδων του Dworschak είναι πιθανό να κάνει γνωστές αυτές τις εμπλοκές εκτός της φυσαλίδας πληροφόρησης του ατμίσματος.
Παραμένει να ελπίζουμε ότι οι ψίθυροι του φαρμακευτικού λόμπι θα τελειώσουν με τους πολιτικούς.
Ή τουλάχιστον δημιουργείται μια συνείδηση που δεν είναι τόσο ανιδιοτελής όσο εμφανίζονται.
Κάθε νέα μελέτη δείχνει ποια μέσα μαζικής ενημέρωσης προσκείμενα στη φαρμακευτική βιομηχανία δεν θέλουν να ακούσουν ότι:
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η σχεδόν αβλαβής εναλλακτική λύση στο κάπνισμα που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.
Πηγή: Die Spiegel Ausgabe ist ab heute im Zeitschriftenhandel erhältlich. Der Spiegel, Nr. 35 / 24.8.20019 
Der Artikel online (Paywall): https://www.spiegel.de/plus/warum-die-pharmalobby-die-e-zigarette-bekaempft-a-00000000-0002-0001-0000-000165579742
Dicke Luft unter Wissenschaftlern: https://www.vapers.guru/2019/07/18/wissenschaftler-greift-fake-studie-an/
Der Pfizer Coup: https://www.vapers.guru/2019/07/15/regulierer-der-e-zigarette-wechselt-zu-pharmariesen/ 
 
Πρόσφατα στοιχεία που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν πλήρως το παραπάνω άρθρο. Δείτε το παρακάτω βίντεο:
%MCEPASTEBIN%