Share the story
Στη σημερινή εποχή της ακατάπαυστης παραπληροφόρησης σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αποτελεί μια τεράστια (αλλά θετική) έκπληξη το ότι το Royal Australian College of General Practitioners Βασιλικό Κολλέγιο Γενικής Παθολογίας της Αυστραλίας εγκρίνει το άτμισμα νικοτίνης από τους Αυστραλούς καπνιστές, στις τελευταίες εθνικές οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος ...
Δημοσίευση από το ATHRA: Αυστραλιανή Υπηρεσία για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό
 
Κάνοντας μια τεράστια μεταβολή στη χάραξη πολιτικής, το Βασιλικό Κολλέγιο Γενικής Παθολογίας της Αυστραλίας επιδοκιμάζει το άτμισμα νικοτίνης από τους Αυστραλούς καπνιστές, στις τελευταίες εθνικές οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Ο κορυφαίος οργανισμός Γενικών Παθολόγων έχοντας εξετάσει προσεκτικά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ατμίσματος, έχει διαπιστώσει ότι αποτελεί έγκυρη και αποδεκτή βοήθεια για να  διακόψουν οι ενήλικες το κάπνισμα.
Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες συμβουλεύουν τους γενικούς παθολόγους όπως και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να συστήσουν το άτμισμα σε καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν, αλλά έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς με τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής φάρμακα.
Το Κολλέγιο Γενικής Παθολογίας χρήζει συγχαρητηρίων για αυτή τη μεταβολή στη χάραξη πολιτικής, η οποία έρχεται να συμφωνήσει με αυτή του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, του Βασιλικού Κολλεγίου  Γενικής Παθολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με της Ιατρικής Ένωσης της Νέας Ζηλανδίας και με πολλών άλλων ιατρικά φορέων.
Η στήριξη του Κολλεγίου στο άτμισμα, αναγνωρίζει ότι πολλοί καπνιστές αγωνίζονται να διακόψουν με συμβατικές θεραπείες. Ακόμη και με τις καλύτερες θεραπείες, τα ποσοστά διακοπής είναι περιορισμένα και οι περισσότεροι καπνιστές προσπαθούν και αποτυγχάνουν επανειλημμένα. Η μόνη εναλλακτική λύση για πολλούς καπνιστές ήταν να συνεχίσουν να καπνίζουν.
Το άτμισμα δίνει τώρα μια άλλη αποτελεσματική επιλογή. Το άτμισμα είναι μοναδικό, δεδομένου ότι παρέχει τους καπνιστές τη νικοτίνη στην οποία είναι εθισμένοι, καθώς και μια “εμπειρία καπνίσματος” που περιλαμβάνει την αίσθηση του καπνίσματος, το τελετουργικό της κίνησης του χεριού προς το στόμα, όπως και τις κοινωνικές πτυχές του καπνίσματος. Το άτμισμα προσφέρει επίσης την απόλαυση και χαλάρωση ενός τσιγάρου, αλλά χωρίς τις χιλιάδες των τοξικών χημικών ουσιών από την καύση του καπνού.
Οι παθολόγοι ήταν προηγουμένως απρόθυμοι να υποστηρίξουν το άτμισμα καθώς δεν είχε ακόμη εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές. Ωστόσο, τώρα η κορυφαία οργάνωση Γενικών Παθολόγων δίνει τη σφραγίδα της έγκρισης, οι καπνιστές μπορούν να ρωτήσουν το γιατρό τους ή κάποιον επαγγελματία στον τομέα της υγείας ότι αφορά στο άτμισμα και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται στο ταξίδι της διακοπής. Η έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη από έναν επαγγελματία υγείας αυξάνει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά διακοπής.
Οι γιατροί μπορούν να γράψουν συνταγές νικοτίνης, όπου αρμόζει, για την εισαγωγή νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης. Είναι νόμιμο να παραλάβει κανείς υγρό άτμισης με νικοτίνη για περίοδο τριών μηνών, εάν υπάρχει συνταγή από ιατρό, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσωπικής Εισαγωγής.
Το άτμισμα είναι το πιο αποτελεσματικό διαθέσιμο βοήθημα διακοπής. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι είναι σχεδόν σε διπλάσιο βαθμό πιο αποτελεσματικό από τα επιθέματα νικοτίνης και τις τσίχλες. Το άτμισμα δεν είναι τελείως ακίνδυνο αλλά, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, το άτμισμα μακροπρόθεσμα πιθανόν να είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.
Επισκεφθείτε ένα τοπικό σας κατάστημα ατμιστικών προϊόντων για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη χρήση των συσκευών και των υγρών αναπλήρωσης, έτσι ώστε να βοηθηθείτε να κάνετε τη μετάβαση. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον ιστότοπο της ATHRA, στην Ακαδημία Ηλεκτρονικού Τσιγάρου ή σε φόρουμ στο διαδίκτυο, όπως το Vaping in Australia ή το Vape Fam Australia, όπου μπορείτε να θέσετε ερωτήματα σε έμπειρους ατμιστές.

Η νέα συμβουλή παρέχει επίσης στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας την πεποίθηση να γνωρίζουν ότι το άτμισμα είναι ένα εγκεκριμένο βοήθημα διακοπής που μπορούν να συστήσουν στους καπνίζοντες ασθενείς.
Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το άτμισμα, όπως πώς να γράψουν συνταγή νικοτίνης, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο Health Professionals  στο πάνω μέρος της σελίδας και συνδεθείτε με τον κωδικό σας AHPRA.