Share the story
Για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί είναι σε θέση να πουν με αρκετή βεβαιότητα πλέον πού οφείλονται οι θάνατοι από άτμισμα. Οι έλεγχοι σε βιολογικά δείγματα βρήκαν την ουσία οξική βιταμίνη Ε (vitamin E acetate), η οποία φαίνεται να συνδέεται με τη χρήση καναβιδελαίου σε μη εγκεκριμένα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η ουσία αυτή περιέχεται σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά ενώ δεν είναι επικίνδυνη όταν καταναλώνεται μέσω της τροφής, δεν υπάρχουν δεδομένα για τις επιπτώσεις της στο αναπνευστικό σύστημα, όταν αυτή εισπνέεται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στην κανονική πνευμονική λειτουργία.
Τα σχετικά στοιχεία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τους επιστήμονες των Centers for Disease Control (CDC) στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό τους δελτίο. Οι έλεγχοι έγιναν σε 29 δείγματα υγρών από τους πνεύμονες ασθενών και η οξική βιταμίνη Ε εντοπίστηκε σε όλα, ενώ δεν έχουν βρεθεί άλλες πιθανές τοξίνες.
shutterstock 136121663 768x512
Ακόμη, σε 23 δείγματα υγρών ανιχνεύθηκε η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), που είναι παράγωγο της κάνναβης. Το γεγονός αυτό ενισχύει προηγούμενες συστάσεις των αρχών προς τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν υγρά αναπλήρωσης, που περιέχουν παράγωγα της κάνναβης και γενικότερα να μην προμηθεύονται υγρά από μη εγκεκριμένους διανομείς.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 2.051 κρούσματα αυτής της παράξενης ασθένειας σε 49 Πολιτείες και 39 θάνατοι. Η «επιδημία» δείχνει να έχει αναχαιτιστεί, αλλά σε ορισμένες Πολιτείες τα κρούσματα συνεχίζονται. Η έρευνα συνεχίζεται καθώς οι ειδικοί δεν αποκλείουν το πρόβλημα να οφείλεται σε παραπάνω από μία αιτίες.
Θυμίζουμε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν υγρά αναπλήρωσης από μικροπωλητές στο δρόμο. Ακόμη, συνιστά να μην συμπληρώνουν THC ή άλλες ουσίες στα υγρά αναπλήρωσης, που αγοράζουν από το επίσημο δίκτυο πώλησης προϊόντων