Share the story

Δημοσίευση στο Planet of the Vapes

Μέγας Britton

Ο καθηγητής John Britton είναι διευθυντής του Κέντρου Μελετών για τον Καπνό και το Αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο (UKTAS), είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH UK) και εργάζεται επίσης στη Συμβουλευτική Ομάδα της Βασιλικής Ιατρικής Σχολής. Δικαιολογημένα, μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα σχετικά με το άτμισμα και τη μείωση των βλαβών από τον καπνό. Ο Britton εγκάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν τα νικοτινούχα προϊόντα μειωμένης βλάβης για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον πληθυσμό.
“Οι κυβερνήσεις πρέπει να μεταβάλλουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ευκόλως διαθέσιμα, να υιοθετήσουν ήπιους κανονισμούς και να τους δώσουν ιατρική έγκριση έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο ανεύθυνων προσεγγίσεων μάρκετινγκ και ασφάλειας των προϊόντων αυτών.
“Οι κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι το άτμισμα είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Οι μακροπρόθεσμες βλάβες από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι γνωστές, αλλά θα είναι ουσιαστικά λιγότερες από αυτές του συνεχιζόμενου καπνίσματος ή της απόπειρας διακοπής χωρίς βοήθεια και συνεπώς, όπως συμβαίνει συνήθως, της αποτυχίας.
“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν υπάρχει επιστροφή. Αυτά τα προϊόντα έχουν φέρει την επανάσταση σε ολόκληρη την αγορά παροχής νικοτίνης και ελπίζω ότι θα υπάρξουν ακόμη πιο συναρπαστικά προϊόντα στο μέλλον.
“Ο επιπολασμός του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνεται γρήγορα και με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Αυστραλία, όπου οι εθνικές αρχές δεν υποστηρίζουν το άτμισμα. Η μείωση του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δημιουργήσει εξοικονόμηση πόρων για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας.
“Εάν προσπαθήσουμε να θέσουμε ένα νούμερο που να δηλώνει τον σχετικό κίνδυνο από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σύγκριση με αυτόν του καπνίσματος, η άποψή μου είναι ότι πρόκειται να είναι κάτω από το 5% του κινδύνου.
“Ο πνεύμονας είναι ένα ευαίσθητο όργανο και το καλύτερο είναι να αποφεύγεται η εισπνοή οποιασδήποτε μη φυσικής ουσίας. Όμως, σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου, η γλυκερίνη και η προπυλενογλυκόλη απεικονίζουν πολύ μειωμένο κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για την παθητική έκθεση στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
“Τα καλύτερα τεκμήρια που υπάρχουν αφορούν το snus, το οποίο χρησιμοποιείται στη Σουηδία εδώ και δεκαετίες και για το οποίο οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλοί. Το ίδιο ισχύει ενδεχομένως για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επίσης, χαμηλότερου κινδύνου σε σχέση με το τσιγάρο, πιθανόν να είναι και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.”
Ο Britton επισημαίνει την επιτυχία που έχει σημειώσει το Ηνωμένο Βασίλειο με προϊόντα μειωμένης βλάβης, κυρίως ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς οι άνθρωποι που πλέον ατμίζουν αντί να καπνίζουν προσεγγίζουν τα τέσσερα εκατομμύρια, γεγονός που είναι αποτέλεσμα του μηνύματος προς τη δημόσια αγορά ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα.
Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, δήλωσε:
• Τα ατμιστικά προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη και υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κανονισμούς, ενέχουν ένα μικρό ποσοστό των κινδύνων του καπνίσματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή
• Οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν νικοτινούχα ατμιστικά προϊόντα που εμπίπτουν στους κανονισμούς σε συνδυασμό με φάρμακα διακοπής του καπνίσματος και υποστήριξη συμπεριφοράς. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές τους να σταματήσουν επιτυχώς το κάπνισμα
• Τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μην καπνίσουν και να μην ατμίσουν
• Οι ατμιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μόνο νόμιμα προϊόντα νικοτίνης και να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα
Ο PHE σημείωσε επίσης ότι “η τρέχουσα χρήση ατμιστικών προϊόντων από τους εφήβους, επικεντρώνεται κυρίως σε άτομα που έχουν εμπειρία καπνίσματος. Λιγότερο από το 1% των νέων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ είναι ατμιστές.”

Πηγή: Planet of the Vapes

BANNER HALO FLAVORS WHITE LINE 30ml 2000x670px description