Share the story
Νέα μελέτη λέει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά από τις τσίχλες και τα επιθέματα νικοτίνης,τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι στιγμής που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
Μια σημαντική νέα μελέτη παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να αποδεικνύουν σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα από τις τσίχλες και τα επιθέματα νικοτίνης.
Η βρετανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine, θα μπορούσε να επηρεάσει το τι λένε οι γιατροί στους ασθενείς τους και να διαμορφώσει την αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, όπου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει πιεστεί να ρυθμίσει αυστηρότερα την αναπτυσσόμενη βιομηχανία εν μέσω της αύξησης του εφηβικού ατμίσματος.
"Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς ρωτούν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και πολλοί γιατροί δεν ήταν σίγουροι για το τι πρέπει να πουν", δήλωσε η Dr. Nancy Rigotti, ειδικός θεραπείας από το κάπνισμα στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που δεν συμμετείχε στη μελέτη. "Νομίζω ότι τώρα έχουν περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα".
Ταυτόχρονα, ο Rigotti και άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι δεν έχουν εγκριθεί ατμιστικά προϊόντα στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, που μπορεί να προληφθεί, κι ευθύνεται για σχεδόν 6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η διακοπή του είναι πολύ δύσκολη, τόσο με βοηθήματα νικοτίνης της προηγούμενης δεκαετίας όσο και με νεότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Περισσότερο από το 55 τοις εκατό των καπνιστών στις ΗΠΑ προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα κάθε χρόνο, και μόνο περίπου 7 τοις εκατό επιτυγχάνουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ από το 2007 περίπου και έχουν φτάσει να είναι μια βιομηχανία 6.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και οι οποίες συνήθως θερμαίνουν ένα αρωματισμένο διάλυμα νικοτίνης σε εισπνεόμενο ατμό.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ατμός είναι λιγότερο επιβλαβής από τον καπνό τσιγάρου, καθώς δεν περιέχει τα περισσότερα από τα καρκινογόνα υποπροϊόντα  που προκαλούνται από την καύση του καπνού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ουσιαστικά έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των χημικών ουσιών που περιέχονται στον ατμό, μερικές από τις οποίες είναι τοξικές.
Ταυτόχρονα, υπήρξαν αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με το αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν πραγματικά τους καπνιστές να απαλλαγούν από τη συνήθεια. Πέρυσι, μια σημαντική ομάδα εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν μόνο "περιορισμένα στοιχεία" για την αποτελεσματικότητά τους.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 900 καπνιστές μέσης ηλικίας, οι οποίοι είχαν τυχαία τοποθετηθεί για να λάβουν είτε ηλεκτρονικά τσιγάρα είτε προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένων των επιθεμάτων, τσιχλών και παστίλιων. Μετά από ένα χρόνο, το 18% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν χρησιμοποιούσαν προϊόντα καπνού, έναντι 9,9% αυτών που χρησιμοποιούσαν τα άλλα προϊόντα.
"Οτιδήποτε βοηθά τους καπνιστές να αποφύγουν τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τις πνευμονικές παθήσεις είναι καλό και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να το κάνουν", δήλωσε ο Peter Hajek, συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικός εξάρτησης στο Queen Mary University του Λονδίνου.
Η μελέτη ήταν πιο αυστηρή από τις προηγούμενες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ερευνούσαν τους καπνιστές για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι συμμετέχοντες σε αυτό το πείραμα υποβλήθηκαν σε εξέταση χημικής αναπνοής.
Οι καπνιστές στην ομάδα ηλεκτρονικών τσιγάρων έλαβαν ένα κιτ εκκίνησης $26, ενώ οι ομάδες στην ομάδα αντικατάστασης νικοτίνης έλαβαν προμήθεια τριών μηνών για το προϊόν της επιλογής τους, κοστίζοντας περίπου $159. Οι συμμετέχοντες ήταν υπεύθυνοι για την αγορά προμηθειών παρακολούθησης.
"Εάν έχετε μια μέθοδο για να βοηθήσετε τους ανθρώπους με την διακοπή του καπνίσματος τόσο αποτελεσματική όσο και λιγότερο δαπανηρή, αυτό θα έπρεπε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους παρέχουν υπηρεσίες υγείας", δήλωσε ο Kenneth Warner, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν που δεν συμμετείχε στην μελέτη.
Αρκετοί παράγοντες μπορεί να έχουν ενισχύσει τα αποτελέσματα: Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν στρατολογηθεί από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος και είχαν πιθανώς κίνητρο να διακόψουν το κάπνισμα. Έλαβαν επίσης τέσσερις εβδομάδες συμβουλευτικής κατά του καπνίσματος.
Οι ερευνητές δεν εξέτασαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχέση με τα νέα φάρμακα όπως το Chantix της Pfizer, το οποίο έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από τις παλαιότερες θεραπείες με βάση τη νικοτίνη. Η χρηματοδότηση της μελέτης προήλθε από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει αγκαλιάσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως πιθανό εργαλείο για την καταπολέμηση του καπνίσματος μέσω των κρατικών υπηρεσιών υγείας. Ορισμένοι από τους συγγραφείς υπήρξαν σύμβουλοι επί πληρωμή σε κατασκευαστές προϊόντων κατά του καπνίσματος. Οι υγειονομικές αρχές των Η.Π.Α. ήταν πιο απρόθυμες να υποστηρίξουν τα προϊόντα, εν μέρει λόγω των μακροπρόθεσμων επιδράσεων που είναι άγνωστες.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για το προφίλ ασφαλείας τους και δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να αλλάζει τακτική με βάση μια μελέτη», δήλωσε η Belinda Borrelli, ψυχολόγος που ειδικεύεται στην διακοπή του καπνίσματος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Η American Heart Association στήριξε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2014 ως μια τελευταία λύση για να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, αφού προσπαθήσουν με την συμβουλευτική και τα εγκεκριμένα προϊόντα. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου πήρε παρόμοια θέση πέρυσι.
Ένα άρθρο γνώμης που συνοδεύει τη μελέτη και συντάχθηκε από τον Borrelli συνέστησε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο αφού οι καπνιστές προσπαθήσουν και αποτύχουν να διακόψουν το κάπνισμα με τα προϊόντα που ενέκρινε ο FDA. Επίσης, οι γιατροί θα πρέπει να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διακοπή της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ο Borrelli σημείωσε ότι μετά από ένα χρόνο, το 80% των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μελέτη εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί τις συσκευές. Εννέα τοις εκατό των συμμετεχόντων στην άλλη ομάδα εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τσίχλες και άλλα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης.
Καμία από τις εταιρίες ατμιστικών ειδών  δεν ανακοίνωσε σχέδιο αναζήτησης έγκρισης των προϊόντων τους, από τον FDA, ως βοηθήματα για την διακοπή του καπνίσματος. Η απόκτηση μιας τέτοιας έγκρισης θα απαιτούσε μεγάλες μελέτες που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και να κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια.
Ο FDA έχει, σε μεγάλο βαθμό, μια μη παρεμβατική προσέγγιση προς το άτμισμα. Δεν έχει ελέγξει επιστημονικά κανένα από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά και έχει αναβάλει ορισμένες βασικές ρυθμίσεις μέχρι το 2022. Ο Επίτροπος του FDA, Scott Gottlieb, δήλωσε ότι δεν θέλει να θέσει υπερβολικές ρυθμίσεις σε μια αναδυόμενη βιομηχανία που θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλέστερη επιλογή στους ενήλικες καπνιστές.
Η καθυστέρηση δέχτηκε έντονη κριτική εν μέσω μιας εκτίναξης του εφηβικού ατμίσματος, που οδηγείται κυρίως από συσκευές όπως το Juul, το οποίο μοιάζει με USB στικ. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει τις πωλήσεις σε άτομα κάτω των 18 ετών, αλλά 1 στους 5 μαθητές γυμνασίου ανέφεραν ότι ατμίζουν πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα. Αυτή έδειξε ότι η εφηβική χρήση αυξήθηκε κατά 78% μεταξύ 2017 και 2018.
Ο Matthew Myers, της εκστρατείας για την απαλλαγή των παιδιών από το τσιγάρο,  σημείωσε ότι η βρετανική μελέτη χρησιμοποίησε τα επονομαζόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα με δεξαμενή αναπλήρωσης, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να προσαρμόζουν τις γεύσεις τους και τα επίπεδα νικοτίνης. Αυτές οι συσκευές έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό στις Η.Π.Α. από το Juul και παρόμοιες συσκευές που έχουν προγεμισμένες δεξαμενές νικοτίνης ή φυσίγγια. Οποιοδήποτε όφελος από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξαρτάται από το προϊόν μεμονωμένα και τον τρόπο χρήσης του, είπε.
"Είναι βασικό λάθος να πιστεύουμε ότι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι όμοια", δήλωσε ο Myers. "Και ελλείψει της ρύθμισης από τον FDA, ο καταναλωτής δεν έχει κανέναν τρόπο να γνωρίζει εάν το προϊόν που χρησιμοποιεί έχει τη δυνατότητα να τον βοηθήσει ή όχι".
Η ομάδα των Myers είναι μία από τις πολλές οργανώσεις καταπολέμησης του καπνίσματος που μηνύουν τον FDA ώστε να ξεκινήσει αμέσως τις αξιολογήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Ο Ian Armitage ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ένα μέσο διακοπής του καπνίσματος, λέγοντας ότι προσπάθησε να ατμίσει πριν από αρκετά χρόνια, αλλά το εγκατέλειψε αφού αντιμετώπισε συσπάσεις και τρέμουλο από την στέρηση νικοτίνης.
"Το δοκίμασα για ένα ολόκληρο μήνα, αλλά απλά δεν έκανε για μένα", δήλωσε ο Armitage, ένας οπτικοακουστικός τεχνικός στην Ουάσινγκτον. "Εξακολουθούσα να θέλω ένα τσιγάρο μετά." Ο Armitage, ο οποίος ήταν καπνιστής για 15 χρόνια, δήλωσε ότι δοκιμάζει επίσης επιθέματα νικοτίνης, αλλά διαπίστωσε ότι ερέθιζαν το δέρμα του.