Share the story

Την ένταξη χαμηλότερου κινδύνου προϊόντων στη στρατηγική για τη μείωση βλάβης από το κάπνισμα προτείνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.

Έντονη είναι η συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη δυνατότητα περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων του καπνίσματος μέσω της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα. Μια σημαντική μερίδα επιστημόνων επισημαίνει πως οι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος θα πρέπει να μορφοποιηθούν εκ νέου ώστε να συμπεριλάβουν τη μείωση της βλάβης μέσω της χρήσης εναλλακτικών δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου προϊόντων, συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα παραδοσιακά μέτρα διακοπής και πρόληψης του καπνίσματος.

Η προσέγγιση μείωσης της βλάβης μπορεί να βοηθήσει εκείνους τους καπνιστές που για διάφορους λόγους αδυνατούν να διακόψουν το κάπνισμα. Η ομάδα αυτή καπνιστών δεν θα πρέπει να αγνοείται από τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος. Για πολλούς καπνιστές που αποτυγχάνουν επανειλημμένως να διακόψουν το κάπνισμα, η μετάβαση σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα, καθώς θα περιορίσουν σημαντικά την έκθεση τους στα υψηλά επίπεδα των τοξικών ουσιών του τσιγάρου

Η εν λόγω συζήτηση αποτελεί ακόμη πεδίο σημαντικής αντιπαράθεσης από ορισμένους βασικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και ρυθμιστικών οργάνων. Είναι αναγκαίο επομένως να βρούμε έναν τρόπο δημιουργίας ενός πλαισίου εποικοδομητικού διαλόγου προκειμένου να συζητηθούν οι σχετικές ανησυχίες και προκλήσεις.

Για το θέμα αυτό της μείωσης της Βλάβης από το κάπνισμα δημιουργήθηκε πρόσφατα μια νέα Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία μετά από πρωτοβουλία Ελλήνων γιατρών, στόχος της οποίας είναι να προάγει τον επιστημονικό διάλογο και να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας προσέγγισης για τη διαχείριση του καπνίσματος.

Όπως επισημαίνει στο news247.gr ο κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH, ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής και εκ των ιδρυτικών μελών αυτής της Διεθνούς Εταιρείας η χειρότερη επιλογή για ένα καπνιστή, είναι να συνεχίζει να καπνίζει. «Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό θα ζούμε πάντα σε ένα μικρόκοσμο αγγελικά πλασμένα πιστεύοντας ότι ο καπνιστής κάποια στιγμή θα κόψει το κάπνισμα. Σήμερα παγκοσμίως και ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες, το 90% των καπνιστών γνωρίζει τις βλάβες του καπνίσματος. Παρόλ’ αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 26% των πολιτών καπνίζει. Το ζήτημα λοιπόν είναι το εξής: ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο καπνιστής; Αν γνωρίζαμε και είχαμε την βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να το κόψει μόνος του δεν θα υπήρχε ζήτημα να το συζητάμε. Δεν θα υπήρχε κάπνισμα, από τη στιγμή που έχει ενημερωθεί ο καπνιστής και γνωρίζει τις βλάβες».

Ο κ. Φαρσαλινός σημειώνει ότι «έχουμε αποδεχτεί ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σενάρια για έναν καπνιστή. Το πρώτο είναι να το κόψει από μόνος μου, το δεύτερο να απευθυνθεί σε ειδικά κέντρα και να βοηθηθεί με φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς και το τρίτο σενάριο, με βάση αυτά που λένε οι πνευμονολόγοι ή οι καρδιολόγοι είναι να αποτύχουν τα προηγούμενα δύο και ο καπνιστής να συνεχίσει και καπνίζει».

«Γιατί λοιπόν να είναι πρόβλημα να πούμε ότι μπορούμε να βάλουμε μια τρίτη επιλογή, με τη σειρά που αναφέραμε σε σχέση με τα προηγούμενα βέβαια ώστε να έχουμε μια ακόμη εναλλακτική, ώστε ο καπνιστής να χρησιμοποιήσει ένα από τα πολλά προϊόντα ελάττωσης της βλάβης; Να σημειώσουμε δε ότι δεν είναι ένα μόνο το προϊόν το οποίο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική. Μπορεί κάποιος ας πούμε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο ή να επιλέξει το θερμαινόμενο προϊόν καπνού, το οποίο έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το κανονικό τσιγάρο» , επισημαίνει ο καθηγητής.

Αυτό λοιπόν που κάνει η στρατηγική ελάττωσης της βλάβης είναι να προσθέτει και όχι να αντικαθιστά, μία επιπλέον εναλλακτική στο καπνιστή ως ένα επιπλέον βοήθημα για να διακόψει το κάπνισμα. Επισημαίνει ο κ. Φαρσαλινός.

Πηγή: https://bit.ly/3egR5Gl

LIQUA 4S GIA OLA TA PODS adv