Share the story

Δεκατρείς επιστημονικοί οργανισμοί και ενώσεις διεθνώς υποστηρίζουν τη συναινετική δήλωση της SCOHRE (Διεθνούς Εταιρείας ανεξάρτητων επιστημόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα). Οι φορείς τάσσονται υπέρ της εφαρμογής Στρατηγικών Μείωσης της βλάβης (THR) από το κάπνισμα για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Στόχος είναι να σταλεί ηχηρό μήνυμα στη 10η Σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP10) του ΠΟΥ FCTC στον Παναμά. Ήδη έχει σταλεί στον FDA, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των DG SANTE, TAXUD, καθώς και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές χώρες.

Στη δήλωση της SCOHRE τονίζονται τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, και ενθαρρύνεται να υιοθετηθεί ως συμπληρωματική στρατηγική δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση του καπνίσματος και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Οι φορείς τονίζουν αυτά δεν μπορούν να παραγνωρισθούν για πολύ καιρό ακόμη. Οι στρατηγικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα (THR) μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος, με θετική επίδραση σε πολλούς καπνιστές τσιγάρου. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η διείσδυση των νέων αυτών προϊόντων στην αγορά, εντείνεται η αντίδραση στην παραδοχή ότι αποδίδει η στρατηγική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα μέσω της υποκατάστασης του τσιγάρου με εναλλακτικά του καπνού προϊόντα, και, λανθασμένα, ο κίνδυνος από τη χρήση νικοτίνης εξομοιώνεται με τον κίνδυνο από το κάπνισμα τσιγάρων, όπως τονίστηκε στο 6th Summit on Tobacco Harm Reduction Research & Policy.

Επίσης αναγνωρίζεται η ανάγκη να παρέχονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον σχετικό χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία από τη νικοτίνη, συγκριτικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα. Μέσω των επαγγελματιών υγείας και λειτουργών δημόσιας υγείας το ευρύ κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος, αλλά και για τους κινδύνους που μπορούν επίσης να περιοριστούν με τη χρήση νέων ασφαλέστερων εναλλακτικών του τσιγάρου προϊόντων με απώτερο σκοπό της διασφάλιση καλύτερης υγείας.

Η SCOHRE δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των ειδικών και εμπειρογνωμόνων της πολιτικής υγείας, των ρυθμιστικών αρχών και του κοινού, καθώς και σε τεκμηριωμένες πολιτικές μέσα από τη συνέχιση της έρευνας, τη συλλογή τεκμηρίων. Επιδίωξη είναι να πειστούν οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το κοινό και να αποδεχθούν την αξία της «μείωσης της βλάβης» από το κάπνισμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει υιοθετήσει τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα εδώ και πολλά χρόνια, οι Ετήσιες Αναφορές του Public Health England δείχνουν σταθερά ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, ενώ το 2017 υπολογίζεται ότι 50.000 καπνιστές σταμάτησαν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας συσκευή ατμίσματος. Η Σουηδία, η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θεωρείται ότι έχει απαλλαγεί από το κάπνισμα χάρη στη χρήση του snus, δείχνει ότι η «αποδοχή» της λιγότερο επικίνδυνης νικοτίνης σώζει ζωές!

Πηγή: https://shorturl.at/fLP01