Share the story
Δημοσίευση από το Βρετανικό Οργανισμό Ιατρικής BMA
Όσον αφορά στην φαρμακευτική αδειοδότηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων
Με την απόκτηση φαρμακευτικής άδειας θα επιτρεπόταν στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να προτείνουν συσκευές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος. Αναμένεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που θα χορηγούνται ως φάρμακα θα παρέχονται με τον ίδιο τρόπο όπως η NRT (θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης) και έτσι θα είναι διαθέσιμα για αγορά από φαρμακεία ή άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης χωρίς ιατρική συνταγή. Μέχρι σήμερα μόνο ένα προϊόν έχει εγκριθεί ως φάρμακο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για πώληση τα 18 έτη συγκριτικά με τα 12 που ισχύει για τη NRT. Δεν έχει τεθεί ακόμη στην αγορά.
Όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία
Η έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εισπνοής νικοτινούχου ατμού περιορίζεται από τη σχετικά σύντομη χρονική περίοδο που είναι διαθέσιμα αυτά τα προϊόντα. Συνεπώς, οι απόλυτοι κίνδυνοι της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι άγνωστοι, αλλά πρέπει να εισαχθούν στο πλαίσιο της σημαντικής βλάβης που συνδέεται με το κάπνισμα. Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα: Σε αντίθεση με το κάπνισμα τσιγάρων, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιλαμβάνει καύση και ενώ μερικά από τα τοξικά συστατικά που υπάρχουν στον καπνό τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί στα αερολύματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρουσιάζονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Μια διατομεακή μελέτη το 2017 έδειξε ότι οι πρώην καπνιστές που είχαν μεταβεί σε χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων τοξικών ουσιών που συνδέονται με τον καπνό σε δείγματα σάλιου και ούρων, σε σύγκριση με τα άτομα που κάπνιζαν τα τσιγάρα. Αυτό παρατηρήθηκε μόνο σε άτομα που έκαναν αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και όχι σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων οι οποίοι συνέχισαν να καπνίζουν και τσιγάρα. Το πλέον σαφές όφελος για την υγεία από τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να επιτευχθεί στους καπνιστές που είναι σε θέση να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων.
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή του καπνίσματος
Σημαντικός αριθμός καπνιστών χρησιμοποιεί τώρα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσει το κάπνισμα. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τη μελέτη Smoking Toolkit Study δείχνουν ότι το 34% των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο και είναι πλέον η πιο δημοφιλής συσκευή που χρησιμοποιείται για την απόσυρση από το κάπνισμα, Συγκριτικά, το 2016, περίπου το 15% των καπνιστών που προσπαθούν να διακόψουν ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενη NRT. Εξακολουθούν να αναδύονται αποδείξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη διακοπή του καπνίσματος. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν μια θετική σχέση μεταξύ της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της διακοπής του καπνίσματος, τα συνολικά στοιχεία παραμένουν ασαφή λόγω της χαμηλής ποιότητας της δημοσιευμένης έρευνας. Η αναθεώρηση απαιτούσε περισσότερες έρευνες για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ομοίως, η επισκόπηση αποδεικτικών στοιχείων του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας –PHE - για το 2015 σημείωσε την έλλειψη έρευνας υψηλής ποιότητας, αλλά κατέληξε σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν την κατανάλωση τσιγάρων, υποδηλώνοντας ότι ενδεχομένως προσφέρουν μια "ευρεία και χαμηλού κόστους παρέμβαση για τη μείωση του καπνίσματος".
Βασικά μηνύματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής:
Μείωση της βλάβης που σχετίζεται με το κάπνισμα
Ασφάλεια
- Επικρατεί όλο και περισσότερο η άποψη ότι η χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα τσιγάρων.
- Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων φαίνονται ελάχιστοι, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία για τους χρήστες.
- Ενώ τα αρώματα των γεύσεων που χρησιμοποιούνται στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν φαίνεται να έχουν έντονο αντίκτυπο στην υγεία των χρηστών, είναι σημαντική η κάθε μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων να περιλαμβάνει εστίαση στα συστατικά των γεύσεων.
Αποτελεσματικότητα στη διακοπή του καπνίσματος
- Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιείται στις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος.
- Αν και υπάρχει έλλειψη έρευνας υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους ως βοηθήματα διακοπής, οι περισσότερες αναφερόμενες μελέτες καταδεικνύουν μια θετική σχέση μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της παύσης του καπνίσματος.
- Όπως και με τα φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας, ο συνδυασμός χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων με τις υπηρεσίες διακοπής που παρέχουν υποστήριξη συμπεριφοράς είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικός από τη μη υποστηριζόμενη χρήση.
Νομοθετική ρύθμιση
 - Οι καταναλωτικοί κανονισμοί για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που εισάγονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού TPD θα πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια που παρέχουν αυτές οι συσκευές και να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος αυτών των ρυθμίσεων στις προσπάθειες απόσυρσης από το κάπνισμα. Υπάρχει η απαίτηση να επανεξετασθεί η Οδηγία και να αναφερθεί ο αντίκτυπος των κανονισμών έως τις 20 Μαΐου 2021.
Όσον αφορά στη διασφάλιση ότι τα παιδιά και τα άτομα νεαρών ηλικιών δεν χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
- Αν και η αναγνωρισιμότητα και ο πειραματισμός με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγα παιδιά γίνονται συστηματικοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σχεδόν όλοι όσοι γίνονται, είτε κάπνιζαν προηγουμένως είτε είναι τρέχοντες καπνιστές.
- Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και το κάπνισμα δεν υποστηρίζουν τις ανησυχίες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα προωθήσουν την χρήση καπνού σε παιδιά και νέους. Το κάπνισμα τσιγάρων στη νεολαία έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνονται ολοένα και πιο διαθέσιμα.
 - Υπάρχουν σήμερα σημαντικοί περιορισμοί στην πώληση, τη διαφήμιση και την προώθηση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αυτά θα πρέπει να επανεξετάζονται για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν την κατάλληλη προστασία για τα παιδιά και τους νέους.
Όσον αφορά στην προστασία των παρευρισκόμενων
- Παρόλο που η έρευνα στον τομέα αυτό παραμένει περιορισμένη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκθεση στα συστατικά των ατμών ηλεκτρονικού τσιγάρου θέτει συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία των παρευρισκόμενων.
- Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη χρήση καπνού και ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υποστηρίζουν τις ανησυχίες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξομαλύνουν το κάπνισμα ή υπονομεύουν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος.
 
Πηγή: British Medical Association "E-cigarettes: Balancing risks and opportunities"

BANNER AirScream AirsBox Powerbank 850mah 2000x670px BLOG