Share the story

Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στο σπίτι: Συμβουλές προς τους γονείς

Η παθητική εισπνοή καπνού είναι επιβλαβής για τους παρευρισκόμενους και οι περισσότερες οικογένειες στην Αγγλία δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές βοήθημα διακοπής καπνίσματος και οι γονείς τώρα αναρωτιούνται αν είναι σωστό να επιτρέπουν το άτμισμα σε εσωτερικούς χώρους. Οι κίνδυνοι για την υγεία από το χτύπημα εκτιμάται ότι αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των κινδύνων από το κάπνισμα. Αυτός ο οδηγός περιέχει πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ασφαλείς τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας στο σπίτι.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ένα σπιτικό απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου;

Περίπου 7 στους 10 ανθρώπους στην Αγγλία δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού. Σήμερα 9 στα 10 παιδιά ζουν σε σπίτια απαλλαγμένα από τον καπνό και προστατευμένα από τους ακόλουθους κινδύνους:
    • Βλάβες στην υγεία: η συχνή έκθεση στον καπνό άλλων ανθρώπων μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η παθητική εισπνοή καπνού είναι επικίνδυνη για τον οποιονδήποτε, αλλά τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Λόγω της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα, οδηγούνται 300.000 παιδιά σε επισκέψεις σε παθολόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 9.500 εισάγονται σε νοσοκομεία ετησίως.
    • Αντιγραφή αυτών που κάνουν οι ενήλικες: οι περιορισμοί που αφορούν το πού επιτρέπεται το κάπνισμα επηρεάζουν τον τρόπο που προβάλλεται ο καπνός στα παιδιά και την πιθανότητα για το αν θα ξεκινήσουν το κάπνισμα. Σε σπίτια όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρχίσουν να καπνίζουν.
    • Κίνδυνος πυρκαγιάς: οι πυρκαγιές που προκαλούνται από υλικά καπνίσματος, όπως τα τσιγάρα, τα στριφτά, τα πούρα και ο καπνός, καθώς και οι αναπτήρες και τα σπίρτα, ευθύνονται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από πυρκαγιές κατοικιών.

Σε ποιο βαθμό αυτοί οι κίνδυνοι εμπεριέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Βλάβες στην υγεία

Σε αντίθεση με τις γνωστές βλάβες που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν βλάβες για τους παρευρισκόμενους από την έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι πολλές επιβλαβείς χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου είτε δεν περιέχονται καθόλου στους ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου είτε συνήθως βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Οι κίνδυνοι για τους παρευρισκόμενους από την έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου ενδέχεται να είναι εξαιρετικά χαμηλοί και το πιο πιθανό αποτέλεσμα περιορίζεται στον ερεθισμό του λαιμού.

Αντιγραφή αυτών που κάνουν οι ενήλικες

Οι παιδικές συμπεριφορές οδηγούνται από τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν. Τα μικρότερα παιδιά παρακολουθούν και αντιγράφουν τους ενήλικες και αν κάποιος ατμίζει μπροστά τους, υπάρχει η πιθανότητα να μιμηθούν έναν ενήλικα, παίζοντας με ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ή προσπαθώντας να φτιάξει σύννεφα ατμού. Για την εξάλειψη αυτών των κινδύνων, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά. Ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει ένα παιδί και σταματά το κάπνισμα μεταβαίνοντας στο άτμισμα, αποτελεί σε μικρότερο βαθμό μοντέλο καπνίσματος. Εντούτοις, ενώ δε θα υπάρχει το παράδειγμα του καπνίσματος, θα υπάρχει το παράδειγμα του ατμίσματος. Αν διαπιστώνετε ότι επιτρέποντας τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους, βοηθά στη διατήρηση ενός σπιτιού χωρίς καπνό, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να επιτρέψετε το άτμισμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο να παραμείνει το σπίτι σας απαλλαγμένο από τον καπνό, τότε ίσως χρειαστεί να εξετάσετε ποιο μπορεί να είναι το κέρδος του να επιτρέπετε το άτμισμα σε εσωτερικούς χώρου.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Κάθε χρόνο υπάρχουν στην Αγγλία, περίπου 2.700 πυρκαγιές που σχετίζονται με το κάπνισμα, με συνέπεια περίπου 82 θανάτους. Έχουν προκληθεί πυρκαγιές κατοικιών από κακής ποιότητας ή απομιμήσεις  φορτιστές ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά ο αριθμός σε σχέση με τα ατυχήματα από τα τσιγάρα είναι κατά πολύ μικρότερος και υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους. Να αγοράζετε τα ηλεκτρονικά σας τσιγάρα μόνο από αξιόπιστα σημεία πώλησης, να φορτίζετε τις συσκευές σας με τους σωστούς φορτιστές, να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να μην αφήνετε τη φόρτιση χωρίς επιτήρηση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως και με άλλους επαναφορτιζόμενους ηλεκτρικούς εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των φορητών υπολογιστών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει ποτέ να φορτιστούν ή να χρησιμοποιηθούν εάν έχουν υποστεί βλάβη, καθώς τα χαλασμένα δοχεία μπαταριών παρουσιάζουν κίνδυνο για απόρροια χημικών και πυρκαγιά. 

Τι γίνεται με τον κίνδυνο δηλητηρίασης και κατάποσης;

Τα μωρά και τα νήπια είναι περίεργα και μαθαίνουν τον κόσμο τοποθετώντας πράγματα στο στόμα τους. Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και, όπως και με τα φάρμακα και τα προϊόντα καθαρισμού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά. Μετά από κατάποση υγρών νικοτίνης, τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, αλλά υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή δηλητηρίαση μετά από κατάποση μεγαλύτερων ποσοτήτων, ειδικά από μικρά παιδιά. Σε περίπτωση κατάποσης υγρού αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας ιατρό ή καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων. Σε έκτακτη ανάγκη καλέστε το 166.

Οι καλύτερες συμβουλές

    • Αν ένας καπνιστής δεν είναι έτοιμος ακόμα να διακόψει, καπνίζοντας αποκλειστικά έξω από το σπίτι ελαττώνει τους κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα για τους άλλους.
    • Το άτμισμα μέσα στο σπίτι δεν παρουσιάζει γνωστούς κινδύνους για την υγεία των παρευρισκόμενων, και μπορεί να χρησιμεύσει στη διατήρηση ενός σπιτικού απαλλαγμένου από τον καπνό.
    • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.
    • Χρησιμοποιείτε τους κατάλληλους φορτιστές και μην αφήνετε τη φόρτιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς επιτήρηση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή:  Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας

BANNER Patina PCC 2500mah for Phix 2000x670px ReplaceSmoke