Share the story
Ο FDA παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει το παραμικρό τεκμήριο που να συνδέει το άτμισμα με την επιδείνωση ασθενών με Covid19
Ο ομοσπονδιακός οργανισμός είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι ατμιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που συνδέονται με το COVID-19.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακαλεί την προηγούμενη σκληροπυρηνική του θέση σχετικά με το άτμισμα και τον κορονοϊό, δηλώνοντας την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν γνωστά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το άτμισμα θέτει ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που συνδέονται με το COVID-19. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός οργανισμός συνέχισε να προειδοποιεί ότι το κάπνισμα τσιγάρων ενέχει κίνδυνο.
“Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να εκθέσει τους πνεύμονες σε τοξικές χημικές ουσίες, αλλά αν δεν είναι δεδομένο ότι αυτές οι εκθέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο του COVID-19”, δήλωσε γραπτώς ο FDA μέσω email στο Bloomberg News.

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από εβδομάδες κατακραυγής από ανθρώπους της κοινότητας ελέγχου καπνού που αναστατώθηκαν επειδή ο FDA είπε ότι οι ατμιστές με υποβόσκοντα θέματα υγείας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών εάν προσβληθούν από τον κορονοϊό.
“Ο FDA δεν είναι άξιος χειροκροτήματος που τελικά κατέληξε να υιοθετήσει τη σωστή δημόσια στάση, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση νικοτίνης μέσω του ατμίσματος με τη μόλυνση ή τη σοβαρότητα του COVID-19, δήλωσε στο VICE ο Gregory Conley, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ατμιστών. “ Ήταν εντελώς ανεύθυνο το να πυροδοτήσει ο FDA καταστάσεις πριν από κάποιες εβδομάδες σχολιάζοντας ένα θέμα για το οποίο τώρα παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα.”
Στις 31 Μαρτίου, ο γενικός εισαγγελέας της Αϊόβα, Tom Miller, προσχώρησε σε μια ομάδα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων χάραξης πολιτικής για την αποστολή επιστολής στον FDA η οποία επικρίνει την προηγούμενη στάση του σχετικά με το άτμισμα και τον κορονοϊό. Οι υπογράφοντες στους οποίους περιλαμβάνονται καθηγητές από το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνέταξαν την επιστολή ως απάντηση σε ένα προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg News, με τίτλο “ Τα Σύννεφα Ατμού Εμπεριέχουν Κινδύνους για την Υγεία που Συνδέονται με τον Ιό, δηλώνει ο FDA”. Ο τίτλος του άρθρου, ισχυρίστηκαν, δεν κατέστησε σαφές ότι ο οργανισμός δηλώνει ότι ο ατμός “μπορεί να επιδεινώσει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τον ιό” για όσους έχουν ήδη υποκείμενα προβλήματα υγείας και ότι δεν υπονοούσε πως το άτμισμα καθαυτό προκαλεί αυτές τις επιδράσεις.
Οι συντάκτες της επιστολής υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους υποκείμενα προβλήματα υγείας προφανώς έχουν προκληθεί από το κάπνισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή κάποιου και ότι ο FDA θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν δίνει συμβουλές σε πρώην καπνιστές που μπορεί να έχουν μεταβεί στο άτμισμα για να αφήσουν πίσω τους τα καύσιμα τσιγάρα. Οι συντάκτες βλέπουν το άτμισμα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης της βλάβης και μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα.
“Πού βασίζεται ο FDA και είναι πεπεισμένος ότι είναι σωστό, άνθρωποι με υποκείμενα προβλήματα υγείας προερχόμενα από το κάπνισμα, να αποθαρρύνονται να ατμίζουν αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι ίσως η εναλλακτική για πολλούς από αυτούς να είναι η επιστροφή στο κάπνισμα;” θέτει το ερώτημα η επιστολή του Μαρτίου. “Πού υπάρχει μια τεκμηριωμένη αιτιολογία ότι η παροχή συμβουλών σε ενήλικες καπνιστές κατά του ατμού είναι κατάλληλη για την προστασία της δημόσιας υγείας ανά πάσα στιγμή, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης COVID-19;”
Ο οργανισμός έχει έρθει αντιμέτωπος πολλές φορές με τη δημιουργία χάους σε ότι αφορά το άτμισμα την τελευταία χρονιά.
Η σύγχυση ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, με ανθρώπους που πέθαιναν από πνευμονοπάθεια που συνδέθηκε με το άτμισμα (EVALI), καθώς ο FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων χρειάστηκαν μήνες για να αναγνωρίσουν ότι σχεδόν όλες οι ασθένειες και οι θάνατοι μπορούσαν να συνδεθούν με μολυσμένα και παράνομα φυσίγγια THC, όχι νόμιμα ηλεκτρονικά υγρά με βάση τη νικοτίνη. Όμως όλη η παραφιλολογία ότι θα μπορούσε να ευθύνεται οποιαδήποτε συσκευή ατμίσματος, είτε επρόκειτο για νικοτίνη είτε για THC, είχε ήδη περάσει στο κοινό θέτοντας τροχοπέδη στην ατμιστική κοινότητα και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της μείωσης της βλάβης και τους υπέρμαχους ακτιβιστές του ατμίσματος.
“Χαίρομαι που ο FDA αποφάσισε να ανακαλέσει τη δήλωσή του, σε αντίθεση με πολλούς άλλους στον τομέα της δημόσιας υγείας που χρησιμοποιούν μια πανδημία για να προωθήσουν τον μη επιστημονικό πόλεμο κατά του ατμίσματος”, δήλωσε ο Matt Culley, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Καταναλωτών που υποστηρίζουν Εναλλακτικές για την Απαλλαγή από τον Καπνό και διακεκριμένος διαδικτυακός υπερασπιστής του ατμίσματος.
“Δυστυχώς, όπως είδαμε πέρυσι με την παραπληροφόρηση για την EVALI, η ζημιά έχει ήδη γίνει και αυτό θα πλήξει μακροπρόθεσμα τις προσπάθειες μείωσης της βλάβης από τον καπνό

BANNER Halo Vice Disposable Tribeca 1ml 20mg 2000x670px Blog n